Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Απειλούν με κατάληψη του ΤΙΤΑΝ οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Έκτακτη συνεδρίαση έχουν προγραμματίσει στις 8 το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ευκαρπίας οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουν την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που δίνει το «πράσινο φως» στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι Ευκαρπίας, Πεύκων, Συκεών, Ωραιοκάστρου, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου, οι οποίοι αναμένεται να διατρανώσουν την αντίθεση τους σε αυτή την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου και σχεδιάζουν τα επόμενα τους βήματα.
«Ελήφθη μία απόφαση ερήμην των δημάρχων και των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ανακληθεί. Εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε ακόμη και σε καταλήψεις της εισόδου του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ», δήλωσε ο δήμαρχος Ευκαρπίας, Χαράλαμπος Πανταζόγλου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης, πρόσθεσε: «Μετατρέπεται η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ σε εργοστάσιο καύσης και είναι ένα φριχτό έγκλημα για την ήδη επιβαρημένη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης».
Οι επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μετάδοσης της Θερμότητας, Νικόλαος Μουσιόπουλος, υποστηρίζει πως «εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν υπάρχει πρόβλημα για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας». « Το μόνο πρόβλημα που θα έβλεπα είναι κατά πόσο η μελέτη είναι πλήρης και εάν οι περιβαλλοντικοί όροι εφαρμοστούν από την πολιτεία», τόνισε ο κ.Μουσιόπουλος.

Η νομαρχιακή αντιπολίτευση
Στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και πιθανόν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφάσισαν να προσφύγουν νομαρχιακοί σύμβουλοι, προκειμένου να ακυρώσουν απόφαση της πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη πλαστικές ύλες και απορρίμματα, στη μονάδα στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη νομαρχία Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος και γραμματέας νομαρχιακής Β΄Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Παντελής Κουκουλεκίδης και ο γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, κατήγγειλαν ότι νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, περίμενε την τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ώστε να «περάσει» μια τόσο σημαντική απόφαση για την πόλη.
Τι απαντά η νομαρχία
«Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας δημοσιοποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του θέματος ούτε ο Δήμος Ευκαρπίας ούτε ο Δήμος Σταυρούπολης εξέφρασαν αντίρρηση για την λειτουργία της μονάδας. Άλλες απόψεις δεν εκφράστηκαν εγγράφως, είτε ενδιαφερόμενων πολιτών είτε φορέων», τονίζει με ανακοίνωσή της η Αντινομαρχία Ανάπτυξης. «Στόχος του προτεινόμενου έργου, σε αντίθεση με όλα αυτά που δηλώνουν κάποιοι σήμερα, είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της χρήσης Εναλλακτικών Καυσίμων, που θα αντικαταστήσουν ένα μέρος των χρησιμοποιούμενων συμβατικών στερεών καυσίμων (άνθρακα, pet-coke)», επισημαίνεται.
«Όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση δεν είναι παρά αστειότητες. Δυστυχώς, οι θέσεις που παίρνουν δεν έχουν να κάνουν με το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών αλλά με της προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Οι χθεσινές δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού κ. Τ. Μπιρμπίλη και της κυβέρνησης, δικαιώνουν τις θέσεις μας», τόνισε ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης.
«Επιχειρήθηκε παραπλάνηση προς δημιουργία κινδυνολογίας και σύγχυσης», είπε η αντινομάρχης Ανάπτυξης Γιάννα Τζάκη και τόνισε ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στον κλίβανο της τσιμεντοβιομηχανίας καθώς και η ενσωμάτωση επικινδύνων αεριών ρύπων και της τέφρας στον προϊόν διαφοροποιούν τελείως την πραγματικότητα».
Ο συντονιστής νομαρχιακού έργου Γιώργος Τσαμασλής έκανε ειδική αναφορά σε χθεσινές δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη, οι οποίες δικαιώνουν την απόφαση της Νομαρχίας. KARFITSA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...