Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

«Γίναμε πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο»


«Μας ανάγκασαν να γίνουμε πρόσφυγες μέσα στον ίδιο μας τον τόπο» καταγγέλλουν οι επικεφαλής των τοπικών αρχών καθώς και οι 384 κάτοικοι του χωριού Κόμανος, της επαρχίας Εορδαίας του νομού Κοζάνης.

Αναφέρονται στην ταλαιπωρία που, όπως λένε, υφίστανται εδώ και 14 χρόνια από την τακτική, που ακολουθεί απέναντί τους η ΔΕΗ.

Σε εξώδικο που απέστειλαν κατά της επιχείρησης διαμαρτύρονται για την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης και την τακτική της ΔΕΗ κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν:

«Παρότι το 2003 εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για την μετεγκατάσταση του Κομάνου σε νέα θέση στον δήμο Πτολεμαίδας, εν τούτοις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες των υλικοτεχνικών υποδομών του νέου Οικισμού, ούτε τους έχουν παραχωρηθεί οι τίτλοι κυριότητας των νέων οικοπέδων τους.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι ενώ δεσμεύθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο και η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ότι θα καταβάλουν στους δικαιούχους το επίδομα κοινωνικής αποκατάστασης - όπως έπραξαν σε άλλες όμοιες περιπτώσεις, εν τούτοις η περίπτωσή τους δεν νομοθετήθηκε ακόμη....

Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ανέλαβε επίσης να κατασκευάσει τη νέα εκκλησία του Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον χώρο όπου θα μετεγκατασταθεί ο νέος Οικισμός (σε αντικατάσταση της παλαιάς), ενώ ανέλαβε και να μετεγκαταστήσει την εκκλησία του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Κομάνου, στον χώρο του νέου Οικισμού και αντ’ αυτού, με τις όλες εξορυκτικές δραστηριότητές της, την οδηγεί σε κατάρρευση, παρότι η εκκλησία είναι βυζαντινού ενδιαφέροντος και προστατεύεται από τον σχετικό νόμο».

Οι κάτοικοι ζητούν μεταξύ άλλων από τη ΔΕΗ να αποκαταστήσει τις ζημιές και φθορές που υπέστη ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και τα Κοιμητήρια Κομάνου και να προβεί άμεσα στην μετεγκατάσταση του Ναού στον νέο οικισμό, όπως προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ζητούν επίσης να τους καταβάλλει το επίδομα κοινωνικής αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...