Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Συναγερμός στην Ξάνθη από υδράργυρο που ήταν στο πεζοδρόμιο

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ξάνθη όταν εντοπίστηκε ιδιαίτερα σημαντική ποσότητα υδράργυρου σε πεζοδρόμιο επί της οδού Μπροκούμη, ακριβώς μπροστά στην είσοδο του κτιρίου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.


Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Ξάνθης με προσωπικό της Υπηρεσίας και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έσπευσαν στο σημείο, με την Πυροσβεστική να αποκλείει τον χώρο, τοποθετώντας προειδοποιητική κορδέλα και απαγορεύοντας τη διέλευση πολιτών ή οχημάτων.

Παράλληλα, όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, τοποθετήθηκε θειάφι επάνω στην κηλίδα του υδραργύρου ώστε να αποτραπεί η εξάπλωσή του.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο βρισκόταν εκεί πολύ πριν γίνει αντιληπτός το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η κινητοποίηση προκάλεσε τον προβληματισμό των κατοίκων της περιοχής αλλά και των περαστικών που ζητούσαν να πληροφορηθούν το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση απομάκρυνσης του υδραργύρου, ενώ στο σημείο κλήθηκε εξειδικευμένο συνεργείο για τον καθαρισμό του χώρου.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πώς βρέθηκε ο υδράργυρος στην περιοχή, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπήρξε κάποια διαρροή, ενδεχόμενα κατά τη μεταφορά συσκευής που περιέχει μέσα υδράργυρο, χωρίς αυτή να γίνει αρχικά αντιληπτή.

Σε περίπτωση διαρροής υδραργύρου μόλις αυτός έρθει σε επαφή με το περιβάλλον ένα μέρος του εξατμίζεται και εισέρχεται με την αναπνοή στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο υδράργυρος δεν πρέπει να αγγίζεται με τα χέρια, ενώ πρέπει άμεσα να αφαιρείται από ρούχα και παπούτσια.

Σε ευρωπαϊκά επίπεδο πάντως σύμφωνα με το σημείο 18α του Παραρτήματος XVII του Κανονισμού 1907/2006, ο υδράργυρος δεν πρέπει να διατίθεται στην αγορά σε θερμόμετρα πυρετού και σε άλλα όργανα μέτρησης που προορίζονται για πώληση στο ευρύ κοινό, με εξαίρεση συσκευές που ήταν σε χρήση στην Κοινότητα πριν την 3η Απριλίου 2009 και όργανα μέτρησης παλαιότητας άνω των 50 ετών στις 3 Οκτωβρίου 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...