Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, αντιδρώντας στην αίτηση για υπαγωγή της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης που υπέβαλε το ελληνικό δημόσιο, αίτηση η οποία θα εκδικαστεί την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014.


Συγκεκριμένα, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι αποφασίστηκαν τις εξής δράσεις για σήμερα Παρασκευή:

"- Στις 10:00 π.μ. θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και την ίδια ώρα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ και του Σωματείου των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη για να του εκθέσουν τις θέσεις τους.

- Στις 11:00π.. θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

- Στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ "Αβραάμ Μπεναρόγια" (Αριστοτέλους 32, ισόγειο) το ΕΚΘ από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, παρουσία όλων των εργαζομένων, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις αποφάσεις και κινήσεις που προγραμματίζουν σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της μεγαλύτερης παραγωγικής βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να ασκήσουν παρέμβαση στο δικαστήριο προκειμένου να απορριφθεί η αίτηση του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, για απαξίωση από την κυβέρνηση ενός ιστορικού εργοστασίου και της μεγαλύτερης παραγωγικής βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα κάνουν λόγο σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα στελέχη της Κυβέρνησης το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το σωματείο εργαζομένων της ΕΛΒΟ με αφορμή την απόφαση για ένταξη της ΕΛΒΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεση τους στην πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη ενώ αναφερόμενοι στην αρχική Έκθεση των Συμβούλων που πραγματοποιήθηκε το 2012 για το μέλλον της ΕΛΒΟ ήταν θετική ως προς τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας υπενθυμίζουν τη μείωση που έχει συμβεί στο προσωπικό της επιχείρησης από 1.200 άτομα σε 360 και μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους κατά 19,2 εκατ. ευρώ.

"Εδώ και μήνες δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας για το μέλλον της ΕΛΒΟ με σοβαρό κίνδυνο την πλήρη απαξίωση του εργοστασίου και την αποξένωσή της από τις αγορές, την ώρα που η εταιρεία κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας," αναφέρει η επιστολή απαριθμώντας περιπτώσεις που δείχνουν το ενδιαφέρον που υπάρχει για την παραγωγή από ξένες εταιρείες και την διείσδυση της ΕΛΒΟ στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

"Αναπάντητο επίσης παραμένει το ερώτημα για το μέλλον των στρατιωτικών οχημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη συντήρηση δεκάδων χιλιάδων τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων του στρατού της χώρας μας καθώς και των πολιτικών οχημάτων που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα και των οποίων τη συντήρηση πραγματοποιεί η ΕΛΒΟ. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε πως τα ξένα συμφέροντα θα καρπωθούν το μέλλον των οχημάτων του Ελληνικού Στρατού, εκτοξεύοντας το κόστος συντήρησης αλλά και επισκευής καθώς και το γεγονός ότι ξένες εταιρείες θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η μη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα", προσθέτουν.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το Υπουργείο Οικονομικών ότι με την καθυστέρηση του είχε ως αποτέλεσμα να καταγγελθεί, από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμβαση που είχε με την εταιρεία για την παραγωγή διαφόρων τύπων φορτηγών με το ύψος του ανεκτέλεστου έργου να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ και αυτό οδήγησε στην κατάπτωση εγγυητικών επιστολών στις 31/12/2013, φέρνοντας έτσι την ΕΛΒΟ σε πολύ δυσχερή θέση.

"Πρέπει να γίνει άμεσα η αποπληρωμή των επί 5 μήνες απλήρωτων εργαζομένων της και να διορισθεί νέα διοίκηση καθώς τους τελευταίους 6 μήνες η εταιρεία παραμένει "ακέφαλη" αδυνατώντας να ανταποκριθεί ακόμα και σε βασικές λειτουργικές της ανάγκες" σημειώνουν οι εργαζόμενοι κλείνοντας την επιστολή τους.

Τέλος, οι διοικήσεις του ΕΚΘ και του σωματείου εργαζομένων ζητούν, με άλλες επιστολές, ακρόαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη καθώς και από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων".

Αναδημοσίευση από: AlterThess