Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ακόμα μία νεκρή αρκούδα σε τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία

Οχτώ καφέ αρκούδες έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα μέσα στο 2012. Το πιο πρόσφατο τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό πριν το τούνελ Δρίσκου, πολύ κοντά στην έξοδο για Ιωάννινα. Επισημαίνεται ότι στη χώρα μας έχουν απομείνει λιγότερο από 250 καφέ αρκούδες, οι οποίες ζουν στην οροσειρά της Πίνδου και την οροσειρά της Ροδόπης.

Το νεκρό ζώο βρέθηκε από το γραφείο έκτακτων περιστατικών της Εγνατίας Ιωαννίνων. «Το ζώο, νεαρής ηλικίας, στάθηκε ιδιαίτερα άτυχο καθώς χτυπήθηκε δύο φορές από διερχόμενα αυτοκίνητα και παρόλο που επιβίωσε του πρώτου χτυπήματος με τραύμα στα πίσω άκρα, πέθανε ακαριαία με το δεύτερο που το χτύπησε δυνατά στο κεφάλι», αναφέρει σε ανακοίνωση της η οργάνωση «Άρκτουρος», η ομάδα άμεσης επέμβασης της οποίας έφτασε εκεί λίγη ώρα μετά το ατύχημα.

Ο ομάδα κράτησε ιστό από την πατούσα της αρκούδας. Κι αυτό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Παρακολούθησης του πληθυσμού αρκούδας με τη μέθοδο ανάλυσης γενετικού υλικού. Το πρόγραμμα αυτό αποβλέπει την ελαχιστοποίηση της επίδρασης του αυτοκινητοδρόμου στην οικολογία και την επιβίωση της καφέ αρκούδας στην περιοχή.

Τον περασμένο Απρίλιο το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε το έργο του προστατευτικού φράχτη στην Εγνατία, ένα χρόνιο αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων. Προβλέπει την εγκατάσταση «ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης» στο τμήμα Σιάτιστα-Κορομηλιά του Κάθετου Άξονα 45 «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή» και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας οδού, από Παναγιά έως Σιάτιστα. «Τα συγκεκριμένα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα», λέει η κυρία Βάσω Πετρίδου, από τον Αρκτούρο, «ως εκ τούτου ο κίνδυνος που διατρέχουν ζώα και διερχόμενοι οδηγοί είναι μεγάλος, θα έχουμε στο μέλλον και άλλα παρόμοια περιστατικά» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...