Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ - Ξηροτύρη: Να απεμπλακεί το Μετρό - Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι - Να μην γίνουν απολύσεις

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνας Ξηροτύρη σχετικά με την απεμπλοκή του έργου Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Το μεγαλύτερο έργο της Θεσσαλονίκης , η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά από τις γνωστές παλινδρομήσεις πλέον των δέκα ετών για τον χαρακτήρα της δημοπράτησης, δημοπρατήθηκε ως δημόσιο έργο το 2003. Παρά ταύτα οι καθυστερήσεις συνεχίζονται και σήμερα το έργο έχει σχεδόν σταματήσει λόγω των προβλημάτων που αφορούν στις αρχαιολογικές ανασκαφές, τις απαλλοτριώσεις, τη συνεργασία των υπηρεσιών και κατεξοχήν τη χρηματοοικονομική δυσκολία του αναδόχου του έργου. Τα προβλήματα σηματοδότησαν μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου και ήδη η ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου πήρε νέα παράταση περί το Νοέμβριο του 2016.

Η καθυστέρηση αυτή επιτείνει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες πέριξ των εργοταξίων, ενώ εντείνεται και η κυκλοφοριακή αναστάστωση στην πόλη. Επιπρόσθετα, η υπολειτουργία των εργοταξίων έχει ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις πληρωμών των εργαζομένων ακόμη και απολύσεις, δημιουργώντας ένα επιπλέον κοινωνικό πρόβλημα. Παράλληλα, οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει μεταξύ του αναδόχου και του ελληνικού δημοσίου δεν έχουν καρποφορήσει και είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμη και για έκπτωση του αναδόχου που θα σημάνει νέα πολύ μεγάλη καθυστέρηση του έργου.

Επειδή μέσα στις δέκα προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι και το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, όπως και του Μετρό Θεσσαλονίκης για το οποίο θα επιδιωχθεί η διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποια μέτρα θα ληφθούν για την άρση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην υλοποίηση του έργου, ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην παράδοσή του;

2. Θα ληφθούν άμεσα, μέτρα ανακούφισης των κατοίκων και των καταστηματαρχών που πλήττονται από τη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου; Και πως θα αντιμετωπισθούν τα θέματα πληρωμών των εργαζομένων και θα αποτραπούν οι απολύσεις?"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...