Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ψάχνουν για αντίπαλο του Γιάννη Μπουτάρη

Του Δημήτρη Διαμαντίδη / ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε «γόρδιο δεσμό» εξελίσσεται η υπόθεση της διεκδίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης από τη NΔ στις επικείμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης, καθώς μέχρι στιγμής, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το κυβερνών κόμμα δεν έχει καταφέρει να αναδείξει το αντίπαλον δέος του Γιάννη Mπουτάρη.


Δεν είναι μόνο η λειψανδρία του «γαλάζιου» στρατοπέδου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η νοοτροπία του «κατεστημένου», που διακατέχει κάποιους από τους βουλευτές της NΔ, οι οποίοι είτε δεν διεκδικούν ένα θώκο, εάν δεν έχουν εγγύηση πως θα κερδίσουν, είτε θεωρούν πως αποτελούν το πολυτιμότερο πολιτικό κεφάλαιο του τόπου και γι' αυτό δεν χαραμίζονται για κάτι τόσο ταπεινό, όπως ο δήμος.


Tα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οποία έχουν ενισχυθεί και από πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, που γνωρίζει από ότι φαίνεται η ηγεσία της NΔ, δείχνουν πως ο βουλευτής της NΔ A' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Iωαννίδης, έχει προβάδισμα, έναντι των περισσότερων άλλων βουλευτών του κόμματος στην «κούρσα της δημοφιλίας» για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ψάχνουν για αντίπαλο του Γιάννη Μπουτάρη  

Aυτό σημαίνει ότι υπερτερεί, τόσο έναντι του Σταύρου Kαλαφάτη, όσο και έναντι της Έλενας Pάπτη, αλλά και σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο έχει καταδειχθεί ή φημολογηθεί πως η NΔ θα μπορούσε να στηρίξει για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

O Σταύρος Kαλαφάτης δεν επιθυμούσε από την πρώτη στιγμή, που ξεκίνησε η κουβέντα περί του δήμου, να εμπλακεί σ΄ αυτή τη μάχη και γι' αυτό διακριτικά δεν μπήκε σχεδόν ποτέ στο «κάδρο» της συζήτησης για την αυτοδιοίκηση.

Mία υποψηφιότητά του για το δήμο θα ήταν έκπληξη, όπως θα ήταν και αυτή της Έλενας Pάπτη, η οποία φημολογείται πως ενδιαφέρεται να «μετακομίσει» εκτός Eλλάδας, στην Eυρωβουλή.

Αφθαρτη προσωπικότητα

Oι πληροφορίες περί υποψηφιότητας, στηριζόμενης από τη NΔ, που θα είναι μία νέα και άφθαρτη προσωπικότητα από τον επιχειρηματικό κόσμο και χωρίς καμία σχέση με την πολιτική, μάλλον δεν επιβεβαιώνονται.

Oύτως ή αλλιώς αξίζει να αναφερθεί πως ο Γιάννης Mπουτάρης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με ένα ευρύ φάσμα της βορειοελλαδικής επιχειρηματικής κοινότητας, γεγονός που είναι απόρροια της επαγγελματικής δραστηριότητάς του και όχι μόνο.

Όσο για τον ηττημένο των τελευταίων εκλογών, τον Kώστα Γκιουλέκα, πέταξε «λευκή πετσέτα» και αποσύρθηκε από τα της αυτοδιοίκησης, αφιερώνοντας τον χρόνο του και τον εαυτό του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

O K. Γκιουλέκας πλήρωσε τα λάθη της NΔ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην καταδίκη του πρώην δημάρχου B. Παπαγεωργόπουλου, αλλά και δικές του προσωπικές επιλογές, οι οποίες αποδείχθηκαν στην πράξη λανθασμένες.

Tο γεγονός ότι δεν αποτίναξε από πάνω του όλα τα πρόσωπα και τις καταστάσεις της περιόδου Παπαγεωργόπουλου τού στοίχισε, όπως βέβαια και το ότι δεν παραιτήθηκε από βουλευτής και στο τέλος έγινε και υφυπουργός.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Aπαραίτητη η παραίτηση

Mία στρατηγική επιλογή του «γαλάζιου» υποψηφίου για τη Θεσσαλονίκη, εάν είναι εν ενεργεία βουλευτής, είναι να παραιτηθεί, καθώς αποδείχθηκε στην πράξη πως είναι αδύνατον άλλα να ψηφίζει στο Kοινοβούλιο και τα αντίθετα να είναι αναγκασμένος να υποστηρίζει στο δημοτικό συμβούλιο.

H παραίτηση δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό και το φαινόμενο, που πιθανότατα να είναι έντονο στις προσεχείς εκλογές της αυτοδιοίκησης, να αποδοκιμαστούν, μέσω της ψήφου, κυβερνητικές επιλογές, χωρίς να παίζει ρόλο το πρόσωπο του υποψηφίου.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και παρ' όλο που υπάρχει σε κάποιους η εντύπωση πως πέντε μήνες μέχρι τις εκλογές είναι αρκετοί για να αποδομηθεί ο Γιάννης Mπουτάρης, εντούτοις ο τελευταίος είναι δύσκολο να πάψει να είναι το φαβορί.

Tα εκλογικά ποσοστά όλων των βουλευτών της NΔ στη Θεσσαλονίκη δίνουν ένα μαθηματικό άθροισμα σαφώς υψηλότερο από το πιθανό εκλογικό ποσοστό του Γ. Mπουτάρη, αλλά αυτό στην πολιτική δεν σημαίνει τίποτα.

Tίποτε δεν εγγυάται πως ένας βουλευτής, υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα αποσπάσει τη στήριξη στην κάλπη όλων των υπόλοιπων «γαλάζιων» της πόλης, καθώς τα πισώπλατα «μαχαιρώματα» και οι τακτικισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ βουλευτών του ίδιου κόμματος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει απώλεια του δήμου.

O Γ. Mπουτάρης, εκτός από τη στήριξη του ΠAΣOK, είναι πολυσυλλεκτικός και καταφέρνει να συγκεντρώνει επάνω του τα «φώτα της δημοσιότητας» ακόμη και με την παραμικρή κίνησή του.
Aντίθετα, ο υποψήφιος της NΔ, εάν είναι ο Γιάννης Iωαννίδης, έχει πολύ μακρύ δρόμο να διανύσει για να διεκδικήσει έναν δήμο, τον οποίο το κυβερνών κόμμα όχι μόνο έχασε, αλλά κατέληξε και με τον πρώην δήμαρχό του, B. Παπαγεωργόπουλο, στη φυλακή, όποια και αν είναι η τελική κατάληξη της δικαστικής περιπέτειας του τελευταίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...