Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Frontex: «Κατά 44% μειώθηκε η είσοδος παράνομων μεταναστών από τον Έβρο»


Τη σημαντική μείωση αριθμού των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, από τον Αύγουστο του 2012 και μετά, αλλά και τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο διευθυντής της Frontex Ινκα Λαϊτίνεν, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Frontex, σχετικά με την ανάλυση κινδύνων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για το 2013. 

 Όπως τόνισε, το 2012 οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων της ΕΕ, μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2012 (72.430 ανιχνεύσεις παράνομων μεταναστών το 2012, έναντι 141.060 το 2011) κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενισχυμένη εποπτεία των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

 Ο Ινκα Λαϊτίνεν είπε ότι η διέλευση παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας μειώθηκε κατά 44% το 2012, σε σχέση με το 2011. Ειδικότερα, η έκθεση της Frontex επισημαίνει ότι από τον Αύγουστο του 2012 οι ελληνικές αρχές κινητοποίησαν πρωτοφανείς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό (1.800 Έλληνες αστυνομικούς) με αποτέλεσμα οι διελεύσεις παράνομων μεταναστών να μειωθούν από 2.000 την εβδομάδα, τον Αύγουστο του 2012, σε 10 την εβδομάδα τον Οκτώβριο του 2012.


Ωστόσο, η έκθεση της Frontex, σημειώνει ότι η μείωση της ροής παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας μετατόπισε τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας (τετραπλασιάστηκαν οι ανιχνεύσεις το 2012) και στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι ανιχνεύσεις παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο αυξήθηκαν κατακόρυφα από τον Σεπτέμβριο του 2012, με τους περισσότερους εξ αυτών να επιχειρούν να περάσουν από τις ακτές της Σμύρνης προς τη Λέσβο, τη Σάμο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τη Σύμη.

 Επιπλέον, σύμφωνα με τον διευθυντή της Frontex, τα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας και τα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας, κατατάσσονται στις περιοχές "υψηλού κινδύνου". Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, oι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή είναι Αφγανοί (περίπου 8.000 ανιχνεύσεις το 2012, έναντι 19.300 το 2011), δεύτεροι έρχονται οι Σύριοι (6.200 ανιχνεύσεις το 2012) και τρίτοι οι λαθρομετανάστες από το Μπανγκλαντές (4.600 ανιχνεύσεις το 2012). Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι περισσότεροι Σύριοι παράνομοι μετανάστες ανιχνεύθηκαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας.

 Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο διευθυντής της Frontex, επισήμανε τις «μη ικανοποιητικές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι ελληνικές αρχές καταβάλουν επίμονες προσπάθειες σε αυτό το ζήτημα. Τόνισε, επίσης, ότι οι άμεσες επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών είναι παράνομες και ότι η κάθε μία περίπτωση παράνομου μετανάστη πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

Τέλος, η έκθεση της Frontex επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί περισσότερο «χώρα διέλευσης» παρά «χώρα προορισμού» για τους περισσότερους μετανάστες. Πολλοί από τους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα της Ελλάδας, συνεχίζουν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, είτε μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, είτε με πλοία προς την Ιταλία, είτε αεροπορικώς σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...