Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Βυθίζονται στο σκοτάδι νοικοκυριά της Ξάνθης λόγω οφειλών ρεύματος!

Στο σκοτάδι βυθίζονται ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά της Π.Ε. Ξάνθης που αδυνατούν να...αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αυτές να συσσωρεύονται και τους κόβεται το ρεύμα.
Με την έγκριση των κοινωνικών τιμολογίων, που προσφέρουν ευνοϊκότερους τιμολογιακούς όρους για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να καθυστερεί δραματικά δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι που βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση χωρίς να μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρισμού και να ζουν χωρίς ρεύμα. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις πολιτών που πάσχουν από κάποια ασθένεια και χρήζουν μηχανολογικής υποστήριξης λόγω καθυστέρησης ωστόσο στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και των συντάξεων που δικαιούνται παρουσιάζονται ασυνεπής στην αποπληρωμή του ρεύματος.

Οι ταχύτατοι ρυθμοί εμφάνισης τέτοιων φαινομένων στην περιοχή της Ξάνθης οδήγησαν στην άμεση κινητοποίηση πολιτών και αριστερών οργανώσεων που συνθέτουν τη Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης, πραγματοποιώντας οργανωμένες παρεμβάσεις στη ΔΕΗ για άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε αντίστοιχες περιπτώσεις και για την επίτευξη διακανονισμών στην αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών.

Πρόσφατα, οικογένεια ανέργων στη Γενισέα Ξάνθης βρέθηκε χωρίς ρεύμα λόγω οφειλής 2.500 ευρώ προς της ΔΕΗ, κάτι που συνέβη ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο δήμος Αβδήρων είχε υποσχεθεί να προσφέρει μια οικονομική βοήθεια για να ανακουφίσει τη συγκεκριμένη οικογένεια χωρίς μέχρι στιγμής να το πράξει. Η οικογένεια απευθύνθηκε στη Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης η οποία μετά από παρέμβασή της στη ΔΕΗ πέτυχε την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος. «Υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Ξάνθη που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, αυτό κόβεται και στη συνέχεια οι ίδιοι επανασυνδέουν το ρεύμα μόνοι τους με κίνδυνο φυσικά να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους εάν χτυπηθούν από το ρεύμα» εξηγεί ο κος Γιώργος Κολλάρος μέλος της Λαϊκής Επιτροπής.

Πέραν της επανασύνδεσης γίνονται προσπάθειες για διακανονισμό των οφειλών προς τη ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις φουσκωμένων λογαριασμών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια οικογένεια από την Ξάνθη η οποία παρουσίαζε κατά μέσο όρο κατανάλωση ρεύματος κόστους 170 ευρώ ανά μήνα με τον τελευταίο ωστόσο λογαριασμό να παρουσιάζει οφειλή που ξεπερνούσε τα 800 ευρώ. Από την πλευρά της οικογένειας έγινε αναφορά σε χαλασμένο μετρητή της ΔΕΗ ο οποίος είχε κολλήσει, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση και σε αυτή την περίπτωση από τη Λαϊκή Επιτροπή, ώστε να επιτευχθεί διακανονισμός για την αποπληρωμή και έλεγχος του ρολογιού από πλευράς της ΔΕΗ για να διαπιστωθεί το λάθος.

«Όταν πρωτομπήκε το χαράτσι μια σειρά από ανθρώπους δεν δέχθηκαν να το πληρώσουν. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι αυτοί έδιναν χρήματα για το ρεύμα που χρωστούσαν και όχι για το χαράτσι η ΔΕΗ απέδιδε ένα μέρος του ποσού για την αποπληρωμή του χαρατσιού και ένα άλλο για το ρεύμα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βρεθούν να χρωστούν ρεύμα το οποίο οι ίδιοι είχαν πληρώσει» σημειώνει ο κος Κολλάρος σχολιάζοντας μια άλλη περίπτωση οικογένειας της Ξάνθης που αντιμετώπισε η Λαϊκή Επιτροπή ώστε να βρεθεί μια λύση. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος οι περιπτώσεις αυτές είναι πάρα πολλές και το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο ενώ χρήζει και νομικής συνδρομής.
thrakitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...