Η πρώτη επίσημη παρουσίαση των είκοσι προτάσεων που προκρίθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», με συνδιοργάνωση από κοινού του ΣΕΒ και της Eurobank, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη από μια σειρά εκθέσεων οι οποίες θα γνωρίσουν στο ευρύτερο κοινό την πρωτοποριακή δουλειά των Ελλήνων ερευνητών και, ταυτόχρονα, θα φέρουν σε επαφή την ερευνητική με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον κόσμο των εργαστηρίων και το χώρο της παραγωγής.
Οι είκοσι προτάσεις αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ώριμα για παραγωγική υλοποίηση, συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, ενώ από επιχειρηματική σκοπιά προωθούν και ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν κλάδοι όπως πληροφορικής, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας, ιατρικής τεχνογνωσίας, περιβάλλοντος, βιολογίας, τροφίμων, μικροηλεκτρονικής αλλά και άλλα.
Στην εκδήλωση με θέμα «Έρευνα Καινοτομία Επιχειρηματικότητα – Προϋποθέσεις Ανάπτυξης» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε ότι «η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνιστά τη μεγαλύτερη εθνική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Και είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων. Η πρωτοβουλία αυτή λοιπόν είναι πολύ σημαντική, διότι εστιάζει σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία: στην ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στη συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, στην καινοτομία και την εξωστρεφή δραστηριότητα». «Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η εξωστρέφεια πρέπει να ενσωματωθεί στον τρόπο σκέψης μας, πρέπει να εμπεδωθεί ως κύριο και διαρκές χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας μας εάν θέλουμε η οικονομία μας να έχει μέλλον» κατέληξε ο υπουργός.
Ο γενικός διευθυντής Corporate Banking της Eurobank Γιώργος Μαρίνος στην ομιλία του σημείωσε ότι ο όμιλος της Eurobank από το 2009 τοποθετήθηκε δημόσια αναλαμβάνοντας μία σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να υποστηρίξουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο εστιασμένο στην εξωστρέφεια, την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης και την καινοτομία, ως τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών εντάσσεται και ο Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που έχει στόχο την ανάδειξη της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Είναι αξιοσημείωτο συνέχισε ο κ. Μαρίνος ότι «η κρίση στοίχισε στην ΕΕ 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και μείωση 1000 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση του ΑΕΠ. Ο στόχος του 3% του ΑΕΠ για Ερευνα και Τεχνολογία έως το 2020 εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει 3,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ κατά 800 δισ. ευρώ έως το 2025». Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της περιορισμένης ρευστότητας ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank τόνισε ότι «η αποκατάσταση υγιών συνθηκών ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα είναι μια από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο προβληματισμού, αποφάσισε η Τράπεζά μας να συμμετέχει σαν Anchor Partner στο νέο κεφάλαιο Odyssey Fund Το Odyssey συστάθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Jeremie, με τη συμμετοχή της Eurobank και ιδιωτών επενδυτών και επενδύει μετοχικά σε νεοσύστατες καινοτόμες εταιρίες του κλάδου Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα».
Εκπροσωπώντας τον ΣΕΒ η ταμίας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σοφία Εφραίμογλου στον χαιρετισμό της σημείωσε: «Η μεγάλη επιτυχία των διαγωνισμών καινοτομίας που διοργανώνει η Eurobank σε συνεργασία με τον ΣΕΒ αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα νέοι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες αντιστέκονται στις σειρήνες των εύκολων επιλογών και διαπρέπουν με σκληρή δουλειά, φαντασία και συνέπεια. Γιατί κατανοούν πόσο είναι αναγκαίο να ξαναγίνουμε μια κοινωνία δράσης και δυναμικής προσαρμογής, ικανή να αναμετρηθεί με το μέλλον. Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank έχει στόχο να υπερπηδήσει τα θεσμικά και πρακτικά εμπόδια στην καινοτομία και να καταδείξει ότι μέσα σ’ ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την τόλμη, η καινοτομία μπορεί να ανθίσει. Στόχος μας είναι πάντα να αναδείξουμε το πλούσιο σε ιδέες και ανθρώπους υπέδαφος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, να προσφέρουμε προοπτική σ’ αυτούς που θέλουν και μπορούν και να συνεισφέρουν στην έξοδο της χώρας μας , όχι απλά από το οικονομικό, αλλά πολύ περισσότερο από το διανοητικό τέλμα στο οποίο έχει πέσει.»
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του επεσήμανε πως «η ιδιωτική πρωτοβουλία, συναντάει ακόμα και σήμερα, τεράστια εμπόδια, που σχετίζονται κυρίως με τη γραφειοκρατία, αλλά και την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα υποστηρίξουν την μετατροπή μια ιδέας ή της έρευνας, σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η κατάσταση αυτή κοστίζει στη χώρα μας. Κοστίζει σε ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι νέοι, τα καλύτερα μυαλά, μεταναστεύουν αναζητώντας διεξόδους. Κοστίζει σε δημιουργικότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα, καθώς οι περισσότερες ιδέες δεν φτάνουν ποτέ, στο να υλοποιηθούν. Κοστίζει σε προστιθέμενη αξία, την οποία θα απέδιδε στην Ελλάδα η διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού. Κοστίζει στην ανάπτυξη, καθώς αποθαρρύνονται νέες επενδύσεις, που φέρνουν εισόδημα και θέσεις εργασίας». Καταλήγοντας ο κ. Τζιτζικώστας σημειώσε ότι «πρέπει λοιπόν, όλοι στους τομείς ευθύνης και αρμοδιότητάς μας, να επιδιώξουμε θεσμικές αλλαγές, ώστε να διαμορφωθεί και στη χώρα μας, ένα νέο περιβάλλον εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θεσμοθετήσαμε, πρώτοι σε όλοι την Ελλάδα, την Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των κ.κ. Πέτρου Σουκουλιά, προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, Prisma Electronics ΑΒΕΕ, Δημήτρη Στρατάκη, διευθύνοντος συμβούλου U&S Unismac ΑΒΕΕ, Μαρκέλλα Ψυμάρνου, γενικού διευθυντή, Vidavo AE και Dr. Christos Vasilakos Programme Officer – EU Policies/ ESFRI Secretariat. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ράλλης Σπανδωνίδης, Σύμβουλος Διοίκησης της Eurobank .
Η έκθεση στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» της Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 21 Απριλίου 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!