Από το Νοέμβριο του 2011 που άρχισε να λειτουργεί το έχουν επισκεφτεί 10.000 ασθενείς.
Αυξάνεται το ποσοστό των ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών σε σύγκριση με εκείνο των μεταναστών, που καταφεύγουν στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης (ΚΙΑ) αναζητώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εθελοντές γιατροί.
Από το Νοέμβριο του 2011 που άρχισε να λειτουργεί το ΚΙΑ μέχρι σήμερα 10.000 ασθενείς πραγματοποίησαν συνολικά 15.000 επισκέψεις. Ενώ πέρσι το 55% των ανασφάλιστων ήταν Έλληνες πολίτες και το 45% μετανάστες, φέτος το ποσοστό των Ελλήνων αυξήθηκε στο 70% ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι νοσοκομειακοί ιατροί Βασίλης Τσάπας και Θοδωρής Ζδούκος που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο ΚΙΑ. Στην υπηρεσία των ανασφάλιστων που προσέρχονται στο ΚΙΑ βρίσκονται 170 εθελοντές, ενώ 100 γιατροί -εξωτερικοί συνεργάτες και περίπου 170 συνεργαζόμενα φαρμακεία προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε αυτούς τους ασθενείς.
Το ΚΙΑ δεν χρηματοδοτείται από κανένα φορέα, ούτε και είναι ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα όπως πχ το ΕΣΠΑ. «Δεν μετέχουμε σε κανένα πρόγραμμα γιατί η πολιτεία πρέπει να είναι πάροχος δωρεάν υπηρεσιών υγείας προς όλους», ανέφερε ο κ Τσάπας τονίζοντας ότι «σήμερα οι ασθενείς δεν πεθαίνουν από την πάθησή τους αλλά επειδή δεν αντιμετωπίζεται η πάθησή τους διότι είναι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες υγείας».
Ο κ. Σδούκος από την πλευρά του τόνισε ότι το 40% του πληθυσμού επειδή δεν έχει ασφάλιση στερείται ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και ότι πολλοί δεν μπορούν να βγάλουν ούτε βιβλιάριο απορίας από την Πρόνοια είτε επειδή έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή ένα αυτοκίνητο, είτε επειδή χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!