Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Κατεβάζουν ρολά τα πολυκαταστήματα Fokas

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική εταιρεία μετά από 77 χρόνια λειτουργίας

Αλλο ένα κανόνι έσκασε στην ελληνική αγορά του λιανεμπορίου. Τα ιστορικά πολυκαταστήματα Fokas κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση πτώχευσης, έπειτα από περισσότερα από 77 χρόνια λειτουργίας. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, καθώς έχει χάσει το 70% του τζίρου της τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι υποχρεώσεις της αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα του ομίλου σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο έχουν να πληρωθούν από το καλοκαίρι.

Η κατακόρυφη πτώση πωλήσεων του ομίλου, που δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης, έφεραν σε αδιέξοδο την εταιρεία.

Η κατάσταση όμως έφτασε στο απροχώρητο μετά την έξωσή της από το ιστορικό κατάστημα στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 48), ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, καθώς δεν είχε εξοφλήσει τα μισθώματά της για πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη μονή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Η μονή ζήτησε εγγυητικές για τις οφειλές της εταιρείας, οι πιστώτριες τράπεζες δεν τις χορήγησαν, και έτσι η μονή προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για το ακίνητο στην Τσιμισκή. Από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία έδωσε πισώπλατο χτύπημα στα πολυκαταστήματα, που θα οδηγήσει στην ανεργία περίπου 600 εργαζομένους στον όμιλο.
Παράλληλα, η εταιρεία έβαλε λουκέτο στα καταστήματά της στην Αθήνα (στην οδό Ερμού) και στον Βόλο, λόγω μη καταβολής μισθώσεων και των εξώσεων που ακολούθησαν. Μετά τις αλλεπάλληλες εξώσεις, η εταιρεία λύγισε και η διοίκηση κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2012 είχε προηγηθεί κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99. Ολο αυτό το διάστημα υπήρξαν έντονες διεργασίες με τις πιστώτριες τράπεζες και τους μισθωτές για να βρεθεί η χρυσή τομή, αλλά τελικά η ιστορική εταιρεία δεν τα κατάφερε.

Η εταιρεία Fokas έχει παρουσία στο λιανεμπόριο από το 1936, όταν τα τρία αδέλφια, Απόστολος, Λέανδρος και Οδυσσέας Φωκάς, ίδρυσαν τη Βεργόπουλος, έχοντας αρχικά δραστηριοποιηθεί ως μικροπωλητές στην ιστορική στοά Σαούλ της Θεσσαλονίκης. Το 1958 η εταιρεία απέκτησε τη σημερινή της επωνυμία, ενώ το 1978 εγκαινιάστηκε το πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν συνδέσει την εταιρεία με το πλούσιο κοινωνικό έργο της.
Τη δεκαετία του 1990 η επέκταση της Fokas συνεχίστηκε, καθώς προχώρησε σε συμφωνία με την Esprit, και τέλη 1990 με αρχές 2000 ο όμιλος σχεδίαζε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο, αλλά λόγω της κρίσης στην ελληνική κεφαλαιαγορά δεν υλοποιήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός.

Στη δεύτερη γενιά διακυβέρνησης της εταιρείας στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει η Βασιλική Φωκά και τα αδέλφια της Μαρία, Πόλυ και Ανέστης. Στη μεγάλη ανάπτυξη του ομίλου λειτουργούσαν 9 πολυκαταστήματα και ο όμιλος απασχολούσε 1.500 εργαζομένους. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία διέθετε 4 καταστήματα (δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Αθήνα και ένα στον Βόλο) αλλά εδώ και περίπου 20 ημέρες σταδιακά και τα τέσσερα κατέβασαν ρολά.
Τα Νέα / Τόνια Τσακίρη
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...