Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, είχε το μεσημέρι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 75η ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι φορείς ανέπτυξαν στο Πρόεδρο της ΝΔ τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Β. Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε τη σημασία των επαφών του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, «πέρα και πάνω από γεγονότα και εξελίξεις, προκειμένου να υπάρχει μια σταθερή άποψη και γνώση και όχι απλή γνώμη του τι συμβαίνει στο χώρο της οικονομίας».
Κλείνοντας τη συζήτηση, μετά την τοποθέτηση των παραγωγικών φορέων, σημείωσε ότι, εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, «η χώρα βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία εκτινάσσεται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό».
Έκανε παράλληλα σύντομη, αλλά περιεκτική αναφορά στο γενικό πλαίσιο των προτάσεων για την ανάπτυξη, που έχει επεξεργαστεί η Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας ότι το πλαίσιο αυτό αποτελεί τη μόνη διέξοδο «στα μεγάλα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης».
«Δεν είναι μια συνάντηση μεμψιμοιρίας, όπως αυτές που κατά καιρούς έχουμε συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ. Είναι μια προσπάθεια ουσιαστικής απάντησης στις απαιτήσεις των καιρών, βασισμένη στην εμπειρία, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση, των δημιουργικών δυνάμεων της Β. Ελλάδος», επεσήμανε ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, που συντόνιζε τη συζήτηση.
Οι θέσεις των φορέων
Στη σύσκεψη παρέστησαν εκ μέρους των φορέων, οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος, του ΕΕΘ Μ. Ζορπίδης, του ΣΒΒΕ Ν. Πέντζος, του ΒΕΘ Σ. Μαγόπουλος, του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τ. Κονακλίδης, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Στ. Ζαχαρέλης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κ. Χατζαρίδης, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Δ.Μαντούσης κι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Τ.Αλεξανδρίδης.
Την ανάδειξη της «ελληνικής αξίας» των προϊόντων μας, ως «σύνθημα» για την ανάκτηση μεριδίου της εγχώριας και των διεθνών αγορών σε συνδυασμό με την «άρση εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα», πρότεινε ως «συνταγή» για την έξοδο από την κρίση, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Ο Συνδέσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ζήτησε «ενιαία εθνική στρατηγική ενίσχυσης της Εξωστρέφειας με συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις εξωστρέφειας μέσω του ΕΠ «Εξάγω» του ΕΣΠΑ, αξιοποίηση της καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης κ.α.
«Ουσιαστική αποκέντρωση», απλούστευση διαδικασιών για αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις επενδύσεων που υπάγονται σε αναπτυξιακούς νόμους, τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Τις επεξεργασμένες προτάσεις του για την αναμόρφωση του χώρου της ΔΕΘ μετά τη μετεγκατάστασή της, το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το μετρό, τα μεγάλα έργα και τη δημιουργία «σιδηροδρομικής» Εγνατίας, έθεσε υπόψη του προέδρου της ΝΔ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, αναπτυξιακό σχεδιασμό, ρευστότητα, φοροαπαλλαγές για τους νέους βιοτέχνες και επαγγελματίες, κ.α. ζήτησαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενώ την επιτάχυνση προγραμμάτων για τη στήριξη του κλάδου, προέταξε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Για την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης «η άνοδος της τουριστικής κίνησης θα έρθει μέσα από καθιέρωση της Θεσσαλονίκης σε συμπληρωματικό κόμβο κρουαζιέρας μετά τον Πειραιά», τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων και των αερομεταφορών, κ.α.
Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης ζητά επανασχεδιασμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων Β. Ελλάδας, κ.α.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης εισηγείται την τόνωση της αγοράς, με αναπτυξιακά κίνητρα για τις ΜΜΕ και να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το έλλειμμα του ΟΑΕΕ
Τέλος, για την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης απαιτούνται απλοποίηση και κωδικοποίηση φορολογικού συστήματος και νομοθεσίας, κατάργηση του ΚΒΣ επαναφορά αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις, κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!