Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη ΔΕΘ

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έδωσαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε την τεράστια σημασία που είχε για την Ελλάδα και το πράσινο κίνημα στα Βαλκάνια η εκλογή του πρώτου Έλληνα Πράσινου ευρωβουλευτή, η οποία έδωσε στους Ευρωπαίους Πράσινους.
Μία σημαντική ανερχόμενη δύναμη, έχει πια ουσιαστική ενημέρωση και την πραγματική εικόνα της χώρας μας, με αποτέλεσμα να έχουμε τις πολύ θετικές για την Ελλάδα τοποθετήσεις του προέδρου τους Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, που αποκάλυψε την υποκρισία των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε τη σημασία που δίνουν οι Πράσινοι στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που καταγράφουν σε όλες τις τοπικές εκλογές. Οι Πράσινοι μεταμορφώνουν σήμερα το πρόσωπο των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων και η εμπειρία του ως αντιπροέδρου της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να εφαρμοστούν οι πράσινες προτάσεις και στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιάννης Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι η κρίση είναι οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική, και η διέξοδος πρέπει να αφορά ταυτόχρονα όλες τις πτυχές της. «Πρόκειται ουσιαστικά για χρεωκοπία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, και οι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στην οργή και την ανησυχία για τα χειρότερα. Την ώρα που ο Κον Μπεντίτ αποκαλύπτει στο ευρωκοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση συζητά με γερμανικές και γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες, ο υπουργός Άμυνας διαψεύδει μόνο τις επαφές με κυβερνήσεις»,  είπε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Έχουμε από το Μάιο καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις κατά της διαφθοράς, που έχουν μείνει αναπάντητες. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση με την περαίωση αμνηστεύει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή. Απέναντι στη λογική της ύφεσης, που προωθούν η κυβέρνηση και η τρόικα, το πράσινο κίνημα τονίζει την ανάγκη να επενδύσουμε στην έξοδο από την κρίση, με προτεραιότητες τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη και την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, ως αντίβαρο στη συρρίκνωση της αγοραστικής μας δύναμης. Χρειαζόμαστε σήμερα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κεντρικότερο ρόλο για τα συλλογικά αγαθά. Σε ότι αφορά στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «και να θέλαμε εμείς, δε μας αφήνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όταν προωθεί τον ακρωτηριασμό του ΟΣΕ με παραπλανητικά στοιχεία για τα ελλείμματα, και όταν καννιβαλίζει την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία με το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα, που έχει ξεσηκώσει θύελλα ακόμη και από υπουργούς».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου αναφέρθηκε στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης για το περιβάλλον, που γίνονται με πρόσχημα την ανάπτυξη, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την επιμονή στην εκτροπή του Αχελώου ουσιαστικά με τους όρους της προηγούμενης κυβέρνησης, την ολιγωρία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων της Μεσσαπίας και της περιοχής του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο, τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, το θερμοηλεκτρικό σταθμό με καύσιμο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο στον Αστακό, την εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, καταδεικνύοντας την τεράστια απόσταση της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης από τις προεκλογικές αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου. Σημείωσε πως οι όποιες – ελάχιστες αναλογικά με το περιβα λλοντικό διακύβευμα – θέσεις εργασίας δημιουργηθούν από τα λεγόμενα μεγάλα έργα, δεν συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, ενώ αντιστρατεύονται την δημιουργία πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο ενός ήπιου μοντέλου τοπικής ανάπτυξης του τουρισμού, της γεωργίας, της μεταποίησης, της βιοτεχνίας και της κτηνοτροφίας. Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επεσήμανε την ανάγκη θετικής παρέμβασης των Δήμων στην κοινωνία, δημιουργώντας, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...