Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Καταγγελίες για «βιομηχανία» κηδεμονιών σε σχολεία

«Βιομηχανία» πράξεων ανάθεσης κηδεμονιών σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο αυτό, που φαίνεται να έχει ευρύτερες διαστάσεις σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, θα υπονομεύσει την ομαλή λειτουργία των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων.
Πολλοί γονείς προκειμένου να στείλουν το παιδί τους σε σχολείο που λειτουργεί μόνο σε πρωινή βάρδια, κάνουν χρήση της πρόβλεψης του νόμου που επιτρέπει - σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν π.χ. συντρέχουν κοινωνικοί λόγοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά. - την πράξη ανάθεσης κηδεμονίας του παιδιού σε συγγενείς ή φίλους, ώστε να έχουν το δικαίωμα εγγραφής σε άλλο σχολείο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τουλάχιστον τρία σχολεία της Πολίχνης, έχουν κατατεθεί μαζικές τέτοιες πράξεις από γονείς, που επιθυμούν τα παιδιά τους να εγγραφούν στο σχολείο της αρεσκείας τους και όχι σε αυτό που ανήκουν πραγματικά, κυρίως για να αποφύγουν τη διπλοβάρδια.
«Σε συγκεκριμένο σχολείο της Α' τάξης του Λυκείου έχουν γίνει 50 πράξεις ανάθεσης κηδεμονιών», αναφέρει ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, Τριαντάφυλλος Τρανός, με βάση συγκεκριμένες καταγγελίες που κατέθεσαν εκπαιδευτικοί, και επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νομιμοποιητικά έγγραφα, εγείρεται «ηθικό» θέμα, αλλά και ζήτημα ομαλής λειτουργίας των τμημάτων στα εμπλεκόμενα σχολεία.
Η πράξη ανάθεσης κηδεμονίας των παιδιών τους σε άλλους, γίνεται μέσω συμβολαιογράφου και υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 50 ευρώ.
Η Γ' ΕΛΜΕ ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ορίσουν ένα πλαφόν στις πράξεις αυτές, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από οικογένειες, στις οποίες δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι αλλαγής σχολείου.
«Οι μαζικές καταθέσεις τέτοιων πράξεων δημιουργούν υπερπληθώρα μαθητών σε κάποια σχολεία και «αφυδάτωση» σε κάποια άλλα, με αποτέλεσμα να γίνονται συμπτύξεις τμημάτων, να χάνονται οργανικές θέσεις καθηγητών, κ.ά.» ανέφερε ο κ.Τρανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...