Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

H Θεσσαλονίκη φιλοξενεί διακρατικά προγράμματα συνεργασίας

Τις ετήσιες εκδηλώσεις δύο διακρατικών Προγραμμάτων, που αφορούν σε ζητήματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, το πρόγραμμα MED (για τον Μεσογειακό χώρο) και το πρόγραμμα “South East Europe” (για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη), θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη στο διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Υπηρεσία και οι Διαχειριστικές Αρχές των δύο Προγραμμάτων. Στόχος είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την μέχρι τώρα υλοποίηση των προγραμμάτων και η καταγραφή των προοπτικών για το μέλλον.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά, γεγονός που δίνει την ευκαιρία για διοργάνωση και μιας κοινής εκδήλωσης στις 22 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των αρχών κάθε Προγράμματος, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Πρόγραμμα “MED”
Στο “MED” συμμετέχουν εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο-Γιβραλτάρ) καθώς και το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Κροατία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, ενώ οι φορείς από τις υποψήφιες ή δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες συγχρηματοδοτούνται από το ΙΡΑ. Στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται το διακρατικό Γραφείο Διασύνδεσης IPA (Liaison Office) του Προγράμματος, με αρμοδιότητα το συντονισμό και την υποστήριξη της συμμετοχής στο Πρόγραμμα των υποψήφιων και δυνητικά υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Το Πρόγραμμα “South East Europe”
Σο Πρόγραμμα “South East Europe” (SEE) συμμετέχουν οκτώ (8) κράτη-μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα), καθώς και η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Μολδαβία και η Ουκρανία.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, ενώ οι φορείς από τις υποψήφιες ή δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες και τις γειτνιάζουσες χώρες συγχρηματοδοτούνται από το ΙΡΑ και το ΕΝΡΙ αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...