Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Η «αλυσίδα» των χαμένων ποδηλάτων

Πιο δύσκολη και από την μεγαλύτερη ανηφοριά αποδεικνύεται πολλές φορές η κλοπή του ποδηλάτου για τον κάτοχό του.

Ορθοπεταλιές, παρείστικες ποδηλατοδρομίες, γρήγορες μετακινήσεις και ανέμελες βόλτες δημιουργούν μια κατάσταση που κάνει ακόμη πιο δύσκολή την απώλειά του. Άλλωστε το ποδήλατο είναι το πρώτο μέσο μεταφοράς για το καθένα, θυμίζοντας στιγμές της παιδικής του ανεξαρτησίας.

Μόνο για το 2010 έγιναν 284 καταγγελίες κλοπής, το 2011 αυξήθηκαν στις 358 ενώ για το α΄ εξάμηνο του 2012 έχουν σημειωθεί 178 καταγγελίες. Αντίστοιχα το 2010 βρέθηκαν 30 ποδήλατα, το 2011 46, και το 2012 24 σύμφωνα με την αστυνομία. Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτά που εξαφανίζονται καθημερινά είναι πολύ περισσότερα καθώς αρκετοί δεν προχωρούν σε καταγγελία Σύμφωνα με τον ιδρυτή της πρωτοβουλίας για την προώθηση του μέσου «Bike Respect», Κώστα Συμελίδη γύρω στα δέκα ποδήλατα κάθε μέρα κάνουν φτερά από τους δρόμους της πόλης ενώ υπολογίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια αγνοούνται περίπου 1500. Μόλις ένα 10-15 % εξ αυτών ξαναχρησιμοποιείται στην πόλη προσθέτει. «Τα υπόλοιπα πωλούνται σε καταστήματα δικύκλων στην Αλβανία και τη Βουλγαρία. Αποφεύγουν να τα πουλήσουν στην πόλη γιατί είναι πολύ αναγνωρίσιμα και μπορούν πολύ εύκολα να εντοπιστούν» λέει ο εκπρόσωπος του ποδηλατικού αθλητικού συλλόγου «Χίλια Δέντρα» Στάθης Κουτμερίδης

Όπως εξηγεί ο Κώστας Συμελίδης το φαινόμενο παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η χρήση του ποδηλάτου είναι πιο συχνή. «Υπάρχουν συστηματικά άνθρωποι που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες 10-15 ποδηλάτων και πουλούν κλεμμένα δίκυκλα μέσω ιστοσελίδων πάρα πολύ φθηνά. Αρκετοί είναι και αυτοί, που κρύβουν κλεμμένα ποδήλατα μέσα σε αποθήκες τα βάφουν, αλλάζουν τις σέλες και δύο-τρία πράγματα και τα μεταπωλούν» παρατηρεί ο ιδρυτής της «Bike Respect». Για οργανωμένες σπείρες που κυκλοφορούν με ψαλίδια οικοδομής και σπάνε τις αλυσίδες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάνει λόγο ο υπεύθυνος της «Ποδηλατούπολης» Κώστας Αδάμπασης.

Πέρα από το κυκλοφοριακό οι κλοπές ποδηλάτων αποτελούν το δεύτερο ανασταλτικό παράγοντα για να αποκτήσει κάποιος ποδήλατο τονίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για την προώθηση των ποδηλάτων «Πολύχρωμοι ποδηλάτες» Θωμάς Ταπακτσόγλου. Υπάρχουν περιπτώσεις που πουλούν κάποιοι ναρκομανείς ποδήλατα 2.000-3.000 ευρώ για 30 -40 ευρώ, όσο όσο να εξασφαλίσουν τη δόση τους, προσθέτει.

«Πολύ νωρίς το πρωί στο Μπιτ Παζάρ, λειτουργεί πιάτσα με κλεμμένα ποδήλατα. Αλλά και απέναντι από το σταθμό που συγκεντρώνονται κυρίως αλλοδαποί και φεύγουν τα λεωφορεία για την Αλβανία λειτουργεί αντίστοιχο παζάρι» αποκαλύπτει ο Στάθης Κουτμερίδης.

Συμβουλές προ ποδηλάτες

«Μια καλή κλειδαριά οπωσδήποτε μπορεί να δυσκολέψει μια κλοπή, πολλές φορές όμως δεν μπορεί να την αποτρέψει. Κοστίζει 10 ευρώ και έχει τουλάχιστον πάχος 7-9 εκατοστών» υπογραμμίζει ο Κώστας Αδάμπασης. Σημαντικό είναι και το κλείδωμα της πίσω ρόδας με το σκελετό, ενώ καλό είναι να μην σταθμεύουν το ποδήλατο στο ίδιο σημείο, προσθέτει.

Να τα βγάζουν φωτογραφίες, να τα γυρίζουν ανάποδα και να σημειώνουν τον αριθμό πλαίσιο που βρίσκεται ανάμεσα στα πετάλια για να το βρουν πιο εύκολα τονίζουν από την πλευρά τους έμπειροι ποδηλάτες. Συμβουλεύουν τέλος να παίρνουν μαζί τους, εφόσον αυτό είναι αντικειμενικά δυνατόν, τα μέρη του ποδηλάτου που μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς τη χρήση εργαλείων - φανάρι, τρόμπα λάστιχων, ταχύμετρα, μπαγκαζιέρες, σέλα και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...