Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: 200 κρεβάτια μείον και άλλες... παρενέργειες από το λουκέτο στο «Παναγία»

Κατάργηση 200 εξειδικευμένων νοσοκομειακών κρεβατιών στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της υγείας. Ταλαιπωρία των πολιτών και επιβάρυνση με επιπλέον κόστος για ιατρικές υπηρεσίες. Προβληματική και «επικίνδυνη» λειτουργία της νεφρολογικής κλινικής για την υγεία των νεφροπαθών.

Αυτές είναι οι πρώτες «παρενέργειες» από το λουκέτο στο νοσοκομείο «Παναγία», σύμφωνα με την ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης) και τη Νοσοκομειακή Επιτροπή του «Παναγία». Καταγγέλλουν επιπολαιότητα, προχειρότητα και απαράδεκτες διαδικασίες διαθεσιμότητας και ένταξης εργαζομένων στην κινητικότητα.

Επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου (170 άτομα) μπήκαν σε διαθεσιμότητα- κινητικότητα για να εξυγιανθεί η δημόσια υγεία, για να υπάρξει οικονομία, σύμφωνα με τη συνταγή της τρόικα από τον υπουργό Υγείας.

«Μια μείωση 200 κλινών στον δημόσιο τομέα σημαίνει άμεση επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού και μάλιστα με τον πιο ειδεχθή τρόπο», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι η βιασύνη της διάλυσης του «Παναγία» και η αποψίλωσή του με την κατάργηση των θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την κουτσουρεμένη μεταφορά κλινικών θύμισε άλλες εποχές.

Επιπλέον, οι γιατροί αναφέρουν ότι σύμφωνα με το νόμο Μητσοτάκη οι αναγκαίες διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το Δεκέμβριο, παρά τις τηλεοπτικές υποσχέσεις του κ. υπουργού για γρήγορη τακτοποίηση όλων των εμπλεκομένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στη διαθεσιμότητα– κινητικότητα που σήμερα φαίνεται ότι ήταν απλό επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Επισφαλής η λειτουργία της νεφρολογικής

Την ίδια ώρα, καταγγέλλουν ότι η νεφρολογική κλινική που απέμεινε στο «Παναγία» δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και ότι ενδεχομένως να απειλείται η υγεία ασθενών.

«Η πρακτική του όμως του χτες συνεχίζεται και σήμερα. Το νοσοκομείο «Παναγία»- παράρτημα του «Αγ. Παύλος» νομικά υφίσταται. Ένα κτίριο άδειο με μόνο μια κλινική στον 2ο όροφο να υπολειτουργεί. Τη νεφρολογική που δε μεταφέρθηκε ακόμα και εξυπηρετεί με «επικίνδυνο» τρόπο τους νεφροπαθείς. Οι (6) ειδικοί γιατροί είναι σε διαθεσιμότητα. Παραμένει ένας, με προσωπικό (4) αδελφές χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του τμήματος. Επιτρέπεται λοιπόν η προβληματική και «επικίνδυνη» λειτουργία ενός τμήματος για την υγεία των νεφροπαθών. Ποιος έχει την ευθύνη; Ποιος τα σχεδίασε όλα αυτά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ολιγωρία (;) για την επισκευή λιθοτρίπτη

Στο μεταξύ, οι γιατροί υπενθυμίζουν ότι αντί οι αρμόδιοι να εγκρίνουν την επισκευή του μηχανήματος εξωσωματικής Λιθοτριψίας, μοναδικού στη Β. Ελλάδα, κόστους περίπου 35.000 ευρώ από τον περασμένο Μάιο, ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν οικονομικά εκατοντάδες ασθενείς, στέλνοντας τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την θεραπευτική αντιμετώπιση τους.

«Απαιτούμε την χωρίς καθυστέρηση νόμιμη και διαφανή διαδικασία της κινητικότητας για όλους, την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας των ιατρών ΕΣΥ μη αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία με την ίδια σχέση εργασίας (Ν. 3918/2011) και το βαθμολόγιο που τους έχει αποδοθεί. Την προάσπιση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των πρώην Νοσοκομείων του ΙΚΑ με όρους ισότιμης και αξιοπρεπούς ένταξης στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Και δεν απεμπολούμε το όραμα για μια νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος», που αποτελεί την απαρχή του νοσοκομείου ανατολικής Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ και της Νοσοκομειακής Επιτροπής του «Παναγία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...