Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Θεσσαλονίκη:«Βουρτσίζουν» το Λευκό Πύργο

Ενα μεγάλο «Ε» γραμμένο με κεφαλαία γαλάζια γράμματα παιδεύει από χτες το πρωί τον Χρήστο Κανέλλη. Με επίμονες αλλά εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις και τη συνδρομή μίας... οδοντόβουρτσας, ο συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων κατάφερε να σβήσει το «Ρ» που προηγούνταν.
Από χτες το πρωί μαζί με άλλους δύο συντηρητές προσπαθούν να σβήσουν τα συνθήματα που έγραψαν οπαδοί του Ηρακλή πάνω στο Λευκό Πύργο, το μνημείο - σύμβολο της πόλης. Με οδοντόβουρτσες και ειδικά χημικά δίνουν το δικό τους αγώνα για να αποκαταστήσουν το μνημείο. Η επίπονη εργασία θα διαρκέσει περίπου 2,5 μήνες!
«Ο καθαρισμός ενός ιστορικού μνημείου, όπως ο Λευκός Πύργος, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση», εξηγεί ο κ. Κανέλλης. Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας αρχαιολόγοι και συντηρητές της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που μοιράζονται την ευθύνη της διαχείρισης του μνημείου - συμβόλου για τη Θεσσαλονίκη, έβαλαν στο μικροσκόπιο τα ίχνη των οπαδών προσπαθώντας να καταλήξουν στον πιο ασφαλή τρόπο για την αφαίρεσή τους.
«Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε μηχανικό και χημικό τρόπο καθαρισμού με στόχο να αφαιρέσουμε τα χρώματα χωρίς να βλάψουμε τις πέτρες του μνημείου. Η διαδικασία πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε και τις οδοντόβουρτσες και άλλα μικρότερα βουρτσάκια», εξηγεί.
Στο πλευρό του για τους επόμενους 2,5 μήνες, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης, θα βρίσκεται ο Λάζαρος Αποκατανίδης από το Βυζαντινό Μουσείο και ο Νίκος Πιτσαλίδης από την 9η Εφορεία, ενώ το κόστος των υλικών που θα απαιτηθούν ανέλαβε να καλύψει η ομάδα του Ηρακλή.
Σημειώνεται, πάντως, πως δεν είναι η πρώτη φορά που γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης πέφτουν «θύματα» βανδάλων. Στο παρελθόν συνθήματα με σπρέι είχαν γραφτεί στα Ανάκτορα του Γαλερίου, στην πλατεία Ναυαρίνου, στα Κάστρα, αλλά και στο ναό του Αγίου Δημητρίου, προκαλώντας πραγματικό «πονοκέφαλο» στους υπεύθυνους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...