ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Επικαλούμενη ένα βασιλικό διάταγμα του 1952, η Εκκλησία της Ελλάδος στρέφεται εναντίον 40 ιδιοκτητών διαμερισμάτων στην οδό Διογένους στην περιοχή της Τούμπας και διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ελληνική Εκκλησία στην αγωγή που έχει καταθέσει στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μνημονεύει μία σύμβαση που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 1952 μεταξύ του Οργανισμού Διοικήσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας και του ελληνικού Δημοσίου «περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και ακτημόνων μικρών κτηνοτρόφων κ.τ.λ.».
Οπως αναφέρεται στην αγωγή, η σύμβαση κυρώθηκε με βασιλικό διάταγμα με το οποίο το «ιερό» οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.372 τ.μ. στην οδό Διογένους περιήλθε στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας στην αγωγή, η μεταβίβαση του οικοπέδου δεν πέρασε στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με ρητή διάταξη νομοθετικού διατάγματος του 1952. Μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει στραφεί και εναντίον του δήμου Θεσσαλονίκης για το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Περιοχή - «φιλέτο»
Στην ίδια την αγωγή που κατατέθηκε η Εκκλησία περιγράφει την περιοχή ως «φιλέτο» και ζητά από την ελληνική Δικαιοσύνη να καθορίσει προσωρινή τιμή μονάδας 3.300 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο που ισχυρίζεται ότι δικαιούται, τιμές αντίστοιχες δηλαδή με αυτές της... Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη. «Το οικόπεδό μας περιβάλλεται από τεράστιους κοινόχρηστους χώρους, βρίσκεται μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στην περίφημη αλάνα της Τούμπας, έναντι δύο μεγάλων πάρκων αναψυχής, δύο σχολείων, έναντι του γηπέδου του ΠΑΟΚ. Επί του οικοπέδου μας, που είναι η οδός Διογένους, λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, βενζινάδικο, καφετέριες, φαρμακείο, ενώ η περιοχή έχει ανοικοδομηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σχετικά πρόσφατα και γενικά μετά το έτος 1985 και η κατασκευή οικοδομών χαρακτηρίζεται πολυτελής», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αγωγή. Ακόμη τονίζεται ότι η περιοχή εξυπηρετείται από τέσσερις λεωφορειακές γραμμές.
Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην οδό Διογένους σε βάρος των οποίων έχει προσφύγει η Εκκλησία της Ελλάδος αναστατώθηκαν όταν πληροφορήθηκαν τις «ιερές» διεκδικήσεις και δηλώνουν ότι έχουν αγοράσει τα ακίνητα με καθ' όλα νόμιμες συμβολαιογραφικές πράξεις. Οπως αναφέρουν, κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για οποιαδήποτε εκκρεμότητα των ακινήτων που αγόρασαν.
Ζητά 200.000 ευρώ
«Εγώ αγόρασα το διαμέρισμα το 1976 αντί 760.000 δραχμών και τώρα η Εκκλησία ζητά αποζημίωση πάνω από 200.000 ευρώ», είπε στον «Αγγελιοφόρο» ο Τάσος Μαυρίδης, ένας από τους ιδιοκτήτες σε βάρος των οποίων κατατέθηκε η αγωγή.
«Οταν ο εργολάβος έχτισε την οικοδομή, δεν είχε κανένα πρόβλημα με την πολεοδομία. Μετά εγώ έκανα κανονικά το οριστικό συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος στο συμβολαιογράφο. Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, έρχεται η Εκκλησία και διεκδικεί το σπίτι μου», πρόσθεσε ο ίδιος. Πάντως, όπως αναφέρουν αρκετοί από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, στην περίπτωση που τα δικαστήρια δικαιώσουν την Εκκλησία της Ελλάδος, οι ίδιοι θα στραφούν εναντίον των οικοπεδούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!