Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Το Λαογραφικό Μουσείο του ΑΠΘ γιορτάζει την επαναλειτουργία του

Προθήκες – Εκθετήρια τεκμηρίων μιλούν για τις σχέσεις του Στ. Π. Κυριακίδη με τον Δ. Λουκόπουλο, τον Χρ. Λεφάκη, αλλά και με παραδοσιακούς δημιουργούς, για τις επινοητικές ερμηνευτικές και εκθεσιακές προτάσεις της Άλκης Κυριακίδου – Νέστορος, για τα ανοίγματα του Γ. Μ. Σηφάκη πέραν των λαογραφικών καθιερωμένων.
Ένα μουσείο αλλιώτικο, ιστορικό και μαζί ερευνητικό και διδακτικό και ίσως γι’ αυτό, κυριολεκτικά ψυχαγωγικό ανοίγει ξανά τις πόρτες του, έπειτα από 33 χρόνια. Το Λαογραφικό Μουσείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το πρώτο στο είδος του πανεπιστημιακό λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα (έτος ίδρυσης 1927), γιορτάζει την επαναλειτουργία του.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας 8, στο υπόγειο του ιστορικού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, θα παρουσιάζεται από την ερχόμενη Τρίτη το σύνολο των σημαντικών του συλλογών στη μόνιμη έκθεση «Τα πολύτιμα της παράδοσης».
Μοναδικά εκθέματα


Δύο μοναδικά εκκλησιαστικά σταμπωτά του 18ου αιώνα, μία επιτοίχια πάντα με θριαμβική είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη το 1912, ένα διακοσμητικό αμφορέα με σημαδιακή επετειακή παράσταση, την προτομή του παλικαριού, κέρινα μουσειακά ανδρείκελα, ένα γιλέκο με δικέφαλο κι αγγέλους με χρυσοκέντητη χρονολογία στο τσεπάκι του, τα ιδιόγραφα του Σωτήρη Σπαθάρη στα καράβια του Καραγκιόζη. Όλα τα αντικείμενα «μιλούν» για την ιστορία τους και συνδιαλέγονται εκθεσιακά.
Κοντά σ’ αυτά τα αυτοτελώς σημαντικά, έχει αναδυθεί κι ένας κόσμος «μικρών πραγμάτων»: μια τσαμπούνα, ένα σαμάρι, παλιές φωτογραφίες και πίνακες, διακοσμητικά, έπιπλα, μια παλιά Ρέμινγκτον, ένας προβολέας για γυάλινες διαφάνειες, χειρόγραφα, έγγραφα, σημειώματα, δελτιοθήκες, ετικέτες παλαιάς κοπής, ένα γυάλινο μελανοδοχείο, μια πρυτανική πολυθρόνα, ένας καλόγερος.

Ένα σύνολο περίπου 400 αντικειμένων, προστέθηκαν στη βασική συλλογή του μουσείου, που προικίστηκε με έργα της Αφροδίτης Λίτη και της Ρηνιώς Μουρέλου, εμπνευσμένα από την παραδοσιακή δημιουργία.
Το μουσείο σήμερα
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2008, όταν οι πρυτανικές αρχές ενέκριναν συνολικά το έργο. Κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο το μουσείο: η ιστορία του και οι μοναδικές συλλογές του από αντικείμενα του παραδοσιακού καθημερινού βίου, και εξαιρετικά κοσμήματα, εξαρτήματα, φυλαχτά, ξυλόγλυπτα, κεντήματα και υφαντά αλλά και «κομμάτια» της παλαιότερης επίπλωσης του Μουσείου και των προθηκών του ανασκευασμένα, συντηρημένα και ενταγμένα με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, στη νέα εκθεσιακή υποδομή.
Η ενίσχυση των συλλογών με δωρεές μοναδικών ή χαρακτηριστικών αντικειμένων και έξοχων συνόλων, όπως τα συλλεκτικά μικροτεχνήματα της δωρεάς Α. Φουτσιτζόγλου, το σκυριανό σύνολο οικοσκευής και ενδυμασιών της δωρεάς Λάμπρου, τα εργαλεία χρυσοχοΐας της δωρεάς Ν. Ξανθόπουλου, τα εργαλεία του Γ. Βράγκα της δωρεάς Ν. Καλογερόπουλου, το γλυπτό του Μωραΐτη της δωρεάς Γ. Μ Σηφάκη, τα μπακίρια της δωρεάς Α. Κούντουρα κ.α.
Τα εγκαίνια
Η επίσημη εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» την Τρίτη, 8 Ιουνίου στις 19.00. Η εκδήλωση, την οποία συντονίζει ο Διευθυντής του Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Ιωάννης Μουρέλος, περιλαμβάνει εναρκτήριος λόγος του απερχόμενου πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθηγητή Αναστάσιου Μάνθου, ομιλία της επιμελήτριας της έκθεσης, Επίκουρης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ., Ελεωνόρας Σκουτέρη – Διδασκάλου, με θέμα «Μια πολύτιμη παράδοση. Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1927-2010» αλλά και τη μουσική παρέμβαση «Ήχοι και ακούσματα» με τη Μαρία Θωΐδου. Ακολουθεί ξενάγηση. Ακόμη, την ημέρα των εγκαινίων το Μουσείο θα δέχεται εορταστικά επισκέπτες από τις 10.00 έως τις 18.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...