Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

«Εβρεξε» αρουραίους μετά το μπουρίνι!

Δυσφορία προξενεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η θλιβερή εικόνα των υδάτων του Θερμαϊκού τις τελευταίες ημέρες. Εκατοντάδες νεκροί αρουραίοι και σκουπίδια έχουν ξεβραστεί στην παραλία της πόλης. Εξαιτίας των καταιγίδων που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες- ιδιαιτέρως την περασμένη Παρασκευή- οι αγωγοί της ΕΥΑΘ δέχθηκαν τεράστιες ποσότητες υδάτων και φερτών υλικών με συνέπεια τα ποντίκια να πνιγούν και να παρασυρθούν στη θάλασσα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον Θερμαϊκό. Και πριν από τρία με τέσσερα χρόνια είχε ξανασυμβεί το ίδιο.Το μπουρίνι της Παρασκευής ήταν έντονο.Δεν θυμάμαι κάτι παρόμοιο τα τελευταία χρόνια. Λόγω των κλιματικών αλλαγών τέτοια φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον και πρέπει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και η Πολιτική Προστασία να είναι έτοιμες» λέει ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπίκος. Οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου προσπαθούν να καθαρίσουν τα νερά στην παραλίατης Θεσσαλονίκης, ωστόσο ως και χθες η κατάσταση ήταν αφόρητη.


Τα μπουρίνια (πολλές καταιγίδες μαζί) που εκδηλώνονται στη χώρα μας τον Ιούνιο, αλλά και γενικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούνται μέσα σε θερμές και υγρές αέριες μάζες. Την περασμένη Παρασκευή δημιουργήθηκαν συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη καταιγίδας στη Θεσσαλονίκη. Κατ΄ αρχάς παρατηρήθηκε έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα (με θερμό αέρα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και ψυχρό αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας). Επίσης καταγράφηκε υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. «Εναυσμα της καταιγίδας αποτέλεσε η ανοδική κίνηση του αέρα που οφειλόταν κυρίως στη θέρμανση των κατωτέρων στρωμάτων των ψυχρών αερίων μαζών από τα Βόρεια Βαλκάνια τα οποία κινήθηκαν προς την περιοχή της Θεσσαλονίκης» εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Θ. Κολυδάς.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, τα μπουρίνια τις τελευταίες ημέρες έπληξαν και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, την Πιερία και τη Δράμα. Επίσης, επηρεάστηκαν τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδος. Οπως επισημαίνει ο κ. Κολυδάς «στη μέση τροπόσφαιρα υπήρχαν αρκετά ψυχρές αέριες μάζες που συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των καταιγίδων». Τα μπουρίνια αυτά εμφανίζονται συχνότερα και εκδηλώνουν τη μέγιστη έντασή τους πάνω από τη στεριά κατά το μέσον και το τέλος του απογεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...