Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Εκδήλωση «Κρήτη - Μακεδονία - Μέγας Αλέξανδρος» στην Έδεσσα

«Κρήτη - Μακεδονία - Μέγας Αλέξανδρος» είναι το θέμα των εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο δήμο Έδεσσας το Σάβαβτο 19 και την Κυριακή 20 Ιουνίου. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας, ο δήμος Έδεσσας αλλά και Κρητικοί Σύλλογοι και Σωματεία τόσο του νομού όσο και από όλη την Ελλάδα. 
Σχετικά με το διήμερο εκδηλώσεων ο νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε πως «οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου ομιλίες για τη συμβολή των Κρητικών στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως και τις θυσίες των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους. Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων θα είναι η αποκάλυψη της προτομής του Βενιζέλου στον υπαίθριο χώρο του Διοικητηρίου. Πρόκειται για μία συμβολική απόδοση τιμής στον μεγάλο Εθνάρχη του γένους. Οι πολιτικές του ιδέες για την δημοκρατία εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επίκαιρες σήμερα και αποτελούν αφετηρία για μία ενεργότερη συμμετοχή όλων μας στα κοινά».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Σάββατο 19 Ιουνίου
09.00 Δοξολογία στη Μητρόπολη της Έδεσσας. Συντεταγμένη προσέλευση και παρουσία σωματείων

09.45 Υπαίθρια συγκέντρωση στο Μνημείο Μακεδονομάχων (Καπετάν Μίγγα) στους καταρράκτες της Έδεσσας. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο υπέρ των πεσόντων Κρητών. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Τήρηση σιγής και κατάθεση στεφάνων. Πέρας εκδήλωσης στο μνημείο των Μακεδονομάχων.

10.15 Πεζή μετάβαση στον έφιππο ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου της Έδεσσας. Κατάθεση στεφάνων από τα σωματεία. Σύντομη τελετή. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Πέρας τελετής στον έφιππο ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου.
11.00 Αναχώρηση για Πέλλα. Συγκέντρωση στον έφιππο αδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου. Χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Σύντομη τελετή παρουσία των τοπικών αρχών της Πέλλας. Κατόπιν αυτού, σύντομη περιήγηση-ξενάγηση στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.
14.30 Γεύμα στη δημοτική επιχείρηση των Καταρρακτών ΔΕΚΕ από την ΝΑ Πέλλας.
18.30 Μετάβαση στον χώρο της κύριας εκδήλωσης (Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο της Έδεσσας). Προσέλευση κόσμου.
- Έναρξη της κύριας εκδήλωσης. Παρουσίαση προγράμματος. Χαιρετισμοί επισήμων και εκπροσώπων σωματείων που συμμετέχουν.
- Απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τη ριζίτικη ομάδα των σωματείων της κρητικής παροικίας της Αττικής.
- Ομιλία με θέμα «Η συμβολή και οι θυσίες των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους» (Γ. Κακουδάκης, Αντιστράτηγος ε.α., τ. Διευθυντής 7ου Ε.Γ. ΓΕΣ).
- Απόδοση κρητικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των κρητικών σωματείων της κρητικής παροικίας της Αττικής.
- Ομιλία με θέμα: «Η συμβολή των Κρητικών στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου» (Γ. Βαρνάκος, Νομικός – Συγγραφέας, τ. Καθηγητής Διπλωματικής Ακαδημίας Υπ. Εξ.).
- Απόδοση Μακεδονικών, Μικρασιατικών και Ποντιακών χορών από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα της Έδεσσας .
- Ομιλία με θέμα: «Το Μακεδονικό Ζήτημα από την σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου» (Δ. Μυλωνάς, Συγγραφέας - Ιστορικός).
- Απονομή τιμητικών πλακετών σε τοπικούς φορείς από την Οργανωτική Επιτροπή για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
22:00 Πέρας εκδήλωσης. Δεξίωση του δήμου Έδεσσας προς τιμή των διοργανωτών της εκδήλωσης και των συμμετεχόντων σε αυτή σε αίθουσα της πόλης.

Κυριακή, 20 Ιουνίου
Αποκαλυπτήρια της προτομής Ελευθερίου Βενιζέλου από τον Σύλλογο Κρητών Ν. Πέλλας «Ο Ψηλορείτης». Με την υποστήριξη του εθνικού Ιδρύματος ερευνών και Μελετών «Ελευθερίου Βενιζέλου» - Χανιά.
Α’ Μέρος
10.30 Προαύλιος χώρος Διοικητηρίου νομαρχίας. Επιμνημόσυνη δέηση παρουσία αγήματος και στρατιωτικής μπάντας ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού. Αποκαλυπτήρια προτομής Ελευθερίου Βενιζέλου. Κατάθεση στεφάνων. Ενός λεπτού σιγή. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Β’ Μέρος (Αίθουσα εκδηλώσεων Νομαρχίας)
Ριζίτικο τραγούδι. Χαιρετισμοί κύριων οργανωτών Νομάρχη Πέλλας κ. Μιχάλη Καραμάνη και Δήμαρχου Έδεσσας κ. Ιωάννη Σόντρα και επισήμων. Ομιλία από τον Ν. Παπαδάκη, Γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθερίου Βενιζέλου». Προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κρητικοί χοροί. Κρητικό κέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...