Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Θεσσαλονίκη: Μπάνια του λαού με... 10 ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Το ρολόι δείχνει 8 το πρωί της Κυριακής και η παρέα ηλικιωμένων που κινείται με γοργά βήματα στην πλατεία Αριστοτέλους δείχνει να θέλει να ξεφύγει από το πρώτο κύμα του καύσωνα. Θα περίμενε κανείς ότι κατευθύνονται σε κάποια από τις εκκλησίες του κέντρου για την κυριακάτικη λειτουργία. Ωστόσο, τα μαγιό, οι ψάθες και τα αντηλιακά -με υψηλό δείκτη προστασίας-, που εξέχουν από τις παραγεμισμένες τσάντες θαλάσσης, προδίδουν τον προορισμό τους.
«Τι άλλο να κάνεις με τέτοια ζέστη; Είναι αδύνατο να μείνει κάποιος στο σπίτι», ακούγεται από τα χείλη μίας γυναίκας, την ώρα που επιβιβάζεται στο πούλμαν που περιμένει έξω από κεντρικό τουριστικό πρακτορείο εκδρομών. Ο οδηγός ανάβει τη μηχανή, βάζει σε λειτουργία το κλιματιστικό και η εκδρομή ξεκινάει. Ο προορισμός γραμμένος με κεφαλαία γράμματα σε λευκό χαρτόνι στο παρμπρίζ του λεωφορείου: «Αυθημερόν εκδρομές στη Χαλκιδική».
Μεγάλη ανταπόκριση
«Οι αυθημερόν εκδρομές ξεκίνησαν από την προηγούμενη Κυριακή και η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη», εξηγεί στον «Α» ο Γιώργος Τουλίκας, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα δρομολόγια «δροσιάς» ξεκινούν στις 8 το πρωί και η επιστροφή γίνεται στις 7 το απόγευμα. Τα τουριστικά λεωφορεία «διατρέχουν» τις παραλίες της Χαλκιδικής και όχι μόνο: Μαρμαράς, Ν. Πόροι, Σίβηρη, Καλλιθέα, Παλιούρι, Πευκοχώρι, Σταυρός είναι μερικοί από τους προορισμούς και το κόστος του εισιτηρίου κυμαίνεται από 11 - 13 ευρώ.
«Πρόκειται για το πιο φτηνό εκδρομικό «πακέτο» και γι' αυτό το προτιμούν ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και πολύτεκνες οικογένειες. Ο καθένας μπορεί να διαθέσει 11-13 ευρώ για μία ολοήμερη απόδραση από τη ζέστη. Εμείς αναλαμβάνουμε τη μεταφορά από και προς την παραλία, ενώ κάνουμε και μία στάση για έναν καφέ κάπου στη μέση της διαδρομής. Αρκετοί πάντως φέρνουν φαγητό από το σπίτι τους, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα έξοδα της εκδρομής», συμπληρώνει ο κ. Τουλίκας, ο οποίος πέρυσι μετέφερε περίπου 120 άτομα κάθε Κυριακή.
Από το τέλος του μήνα αναμένεται να μπουν στο «παιχνίδι» των αυθημερόν εκδρομών για τα «μπάνια του λαού» αρκετά ακόμη τουριστικά πρακτορεία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές. «Στις 27 του μήνα ξεκινάμε μονοήμερες εκδρομές προς τη Χαλκιδική κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με το εισιτήριο να κοστίζει 10 ευρώ», αναφέρει ο Γαρόφυλλος Γαροφύλλου, συνεργάτης μεγάλου τουριστικού πρακτορείου. «Πέρυσι μεταφέραμε συνολικά 1.500 άτομα. Για τους περισσότερους αυτή ήταν η μοναδική δυνατότητα διακοπών. Φέτος, λόγω και της οικονομικής κρίσης που πλήττει το σύνολο του πληθυσμού, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση κυρίως από συνταξιούχους», σημειώνει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...