Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Νέα γενιά οικονομικών μεταναστών «βλέπουν» οι Θεσσαλονικείς
Ο δρόμος της… ξενιτιάς βλέπουν να τους δίνει διέξοδο στις επαγγελματικές τους ανάγκες, σχεδόν οι μισοί (46,9%) νέοι της Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από έρευνα της εταιρίας “tothepoint” σε δείγμα 590 ατόμων ηλικίας από 18 έως 30 ετών (τα 2/3 φοιτητές - σπουδαστές), με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε πρόσφατα το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.
Πάντως ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος σχολιάζοντας "εύρημα" της έρευνας είπε πως "αν όλοι ο φορείς δεν βοηθήσουν ώστε οι νέοι να μη φύγουν, τότε θα χάσουμε δεκαετίες".
Η ίδια έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από στελέχη της “tothepoint”, Γκέλη Δούμπη - αντιπρόεδρο και Δημήτρη Κατσαντώνη - πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, κατέγραψε ακόμη πως: σχεδόν ένας στους δύο νέους (48,6%), δεν θα ήθελαν το επαγγελματικό τους μέλλον να σχετίζεται με μια θέση στο δημόσιο, σε αντίθεση με την εικόνα που κατέγραφαν παλαιότερες έρευνες του πρόσφατου παρελθόντος για το ίδιο θέμα. Ακόμη πιο πολλοί (54,2%) δεν θα ήθελαν τη βοήθεια του κράτους στο να στήσουν μια επιχείρηση και ακόμη περισσότεροι (72,2%) απαντούν πως δεν θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη δουλειά των γονιών τους.
Σε ερώτηση αν για το επαγγελματικό τους μέλλον θα ήθελαν να ξεκινήσουν μόνοι τους μια επιχείρηση με έντονη την παρουσία των νέων τεχνολογιών, ένας στους δύο (49,4%) απάντησε "Ναι" ενώ το 28,7% απάντησε "Οχι" και το 20,9% "Ούτε ναι, ούτε όχι". Αυτό πάντως που επισήμαναν οι ερευνητές ως εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι στην ερώτηση "από ποιόν περιμένετε να πάρει πρωτοβουλίες για να αναπτυχθεί η καινοτομία στην πόλη;", οι περισσότεροι (46,8%) απαντούν: "η Τοπική Αυτοδιοίκηση" και όχι "τα Πανεπιστήμια" (13,9%) όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς ή "οι Αρμόδιο φορείς της πόλης" (10,2%) , "το κράτος" (9,8%), "οι Πολίτες" (9%), "οι Φοιτητές" (8%), "οι Επιστήμονες" (2,9%).
Μιας και η έρευνα έγινε με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΕΒΕΘ και το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε "έβαλε τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη της καινοτομίας", ο κ. Μπακατσέλος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη άνοιξη θα διοργανωθεί ενδεχομένως το 2ο Φεστιβάλ Καινοτομίας, και ότι υπάρχει η διάθεση να αποτελεί έναν αυτοτελή θεσμό της Άνοιξης, όπως είναι, το Φθινόπωρο η ΔΕΘ. Ο ίδιος έδειξε δυσαρεστημένος από την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διοικητική στελέχωση κάποιων Οργανισμών, αναφέροντας ενδεικτικά τη "Ζώνη Καινοτομίας". "Οχτώ μήνες αδράνειας είναι οχτώ μήνες χαμένοι" είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως στην ερώτηση για το πώς μπορεί να χαρακτηριστεί η Θεσσαλονίκη βάσει της καινοτομίας, το 49,2% απαντά πως είναι μια πόλη που χαρακτηρίζεται από "μέτριο βαθμό καινοτομίας", το 43,5% "από μικρό βαθμό καινοτομίας" και μόλις το 6,3% απαντά ότι η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από "μεγάλο βαθμό καινοτομίας".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!