Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που παρενόχλησε σεξουαλικά κρατούμενο

Αστυνομικός που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη τέθηκε σε διαθεσιμότητα με την κατηγορία ότι παρενόχλησε σεξουαλικά έναν κρατούμενο.

Η απίστευτη ιστορία που έφθασε χθες στο ακροατήριο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει αναστάτωση αλλά και ποικίλα σχόλια στους αστυνομικούς κύκλους της συμπρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το περιστατικό σημειώθηκε μέσα στο τμήμα, όπου προσήχθη ένας 25χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί για μικροποσότητα χασίς.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του νεαρού κατά τη διάρκεια της σωματικής έρευνας που του έκανε, πριν εκείνος οδηγηθεί στο κρατητήριο.

Όπως κατήγγειλε ο 25χρονος, ο αστυνομικός θώπευσε τα γεννητικά του όργανα για 40 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσπάθησε ασελγήσει σε βάρος του.

Αμέσως ενημερώθηκε η υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, αστυνομικοί της οποίας συνέλαβαν τον συνάδερφό τους για ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο αστυνομικός δεν μπόρεσε να δώσει σαφείς εξηγήσεις για αυτό που φέρεται να έκανε και χθες το πρωί οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο.

Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 13 Ιουλίου.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Χωρίς νερό την Τετάρτη ο δήμος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Σε εργασίες λόγω διαρροής αγωγού που θα γίνουν από την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης στις οδούς Βενιζέλου με Μ. Αλεξάνδρου και Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' 16, οφείλεται η διακοπή υδροδότησης την Τετάρτη από τις 7.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στο δήμο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ, πρόβλημα θα αντιμετωπίσει όλος ο δήμος Αμπελοκήπων, γι αυτό και ζητά την "κατανόηση" των πολιτών.

Τυφλώθηκαν τρεις από τους ασθενείς ιδιωτικής κλινικής των Σερρών

Την όρασή τους έχασαν τρεις από τους 13 ασθενείς ιδιωτικής κλινικής των Σερρών που διαμετακομίσθηκαν στο ΑΧΕΠΑ εξαιτίας μικροβιακής μόλυνσης έπειτα από επέμβαση καταρράκτη.
Δέκα ασθενείς έχουν υποβληθεί σε υποβοηθητικές επεμβάσεις και οι γιατροί της οφθαλμολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ δίνουν μάχη για να σώσουν την όρασή τους.
Κλιμάκιο του σώματος επιθεωρητών υγείας βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας στην κλινική για να ερευνήσει την πηγή της ενδονοσοκομειακής μόλυνσης.
Τα οφθαλμολογικά χειρουργεία παραμένουν κλειστά με απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Επίσης οι οφθαλμολογικές κλινικές των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και Ιπποκρατίου, όπου είχαν διακομιστεί αρχικά οι εννέα από τους 13 ασθενείς, παραμένουν κλειστές για να απολυμανθούν.
Συγγενείς των ασθενών δηλώνουν ότι θα κινηθούν νομικά κατά της ιδιωτικής κλινική

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Βόλτα στη Θεσσαλονίκη


Βαλαωρίτου, το νέο κέντρο της πόλης
Φωτογραφία
ΦωτογραφίαΤΟ UΝDΕRGRΟUΝD στέκι της Θεσσαλονίκης στην καρδιά του κέντρου της πόλης έβαλε τα καλά του και μέσα στην τελευταία πενταετία η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της συμπρωτεύουσας. Δίμετρες ξανθιές με σολάριουμ πάνω σε δεκάποντα απολαμβάνουν παγωμένες caipirinha στα σταντ του Down Τown, ενώ λίγο πιο δίπλα τυπάκια με σταράκια και μακριά μαλλιά πίνουν μπίρες σε ψάθινες καρέκλες στις 4 Εποχές. Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικοί κόσμοι διασκεδάζουν στη γειτονιά της οδού Βαλαωρίτου. Είκοσι λεπτά αρκούν για να βολτάρεις και να διαλέξεις τι σου ταιριάζει. Τσέχικες μπίρες στη Γκαμπρινούς, μεζέδες στο Δέντρο που Εδινε, ποτό και περφορμανς στο Partizan, εγγύηση στο Εlvis και καλό μαγειρεμένο φαγητό με πολλές εκπλήξεις στο Μαμίσιο. Δυναμικά παίζει το RockΝRola,
το Μαύρο Πρόβατο, η Ρropaganda και τo Ξένα Διάφορα, ενώ αν την ψάχνεις αλλιώς ο δρόμος θα σε βγάλει στο eΝola club. Μόλις βραδιάσει, οι θαμώνες των μπαρ καταλαμβάνουν κάθε σημείο της πλατείας Χρηματιστηρίου και αρχίζει ένα ατελείωτο πάρτι. Προβολές στους τοίχους, happenings, Πόρσε και ποδήλατα στον ίδιο δρόμο και σουβλάκι από το Souvlakeri. Στα new entries μετράμε τα Μόλις Ξύπνησα, eΒΑRgo, 90ο, La Doze και Αirport Τhessaloniki. Σίγουρο πέρασμα το πολύ καλό μπαρ Παπαρούνα στη στοά της παλιάς τράπεζας, αλλά όσοι ψάξουν το ομώνυμο εστιατόριο με τις υπέροχες γεύσεις και το Jazz ύφος μάλλον θα στενοχωρηθούν αφού έκλεισε πριν από λίγο καιρό. Πώς κι έτσι; Ισως το τίμημα της εξέλιξης. Οι παλιοί νοσταλγούν την «ψαγμένη» γειτονιά για τους λίγους, αλλά η Βαλαωρίτου έχει πάρει το τρένο μιας ξέφρενης ανάπτυξης.
Το λαϊκό προσκύνημα αρχίζει νωρίς το βράδυ και τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες όταν οι έμποροι ανοίγουν τα καταστήματα με υφάσματα, κουρτίνες και κουβερλί που έχουν απομείνει στον άλλοτε εμπορικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης. Είναι καλή ώρα για ένα σνακ από την Queen Vespa
όπου μια πραγματική βέσπα δεσπόζει πάνω από την είσοδο και ένα καφεδάκι στο Coq au zen απολαμβάνοντας το δροσερό αεράκι της μικρής στοάς.
Σάκης Ιωαννίδης

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η Ντ. Κραλ στη Θεσσαλονίκη

Η κατά πολλούς ιέρεια της τζαζ, Νταϊάν Κραλ, θα εμφανιστεί το Σάββατο 3 Ιουλίου, στη Μονή Λαζαριστών. Η Καναδή ερμηνεύτρια πριν από λίγα χρόνια είχε μαγέψει το κοινό στο Ηρώδειο και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και μ' όσους θα βρεθούν σ' αυτήν τη συναυλία της. Μαζί με το κουαρτέτο της θα παρουσιάσουν κομμάτια από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Quiet nights”, αλλά και αγαπημένα τραγούδια από τους προηγούμενους δίσκους της “The look of love”, “The girl in the other room” και “From this moment on”. Το εισιτήριο κοστίζει 49 ευρώ -προπωλούνται στο "Ticket House" (Μητροπόλεως 102, τηλ. 2310 264880) και στον "Ιανό" (Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310 277004)- και στο ταμείο της συναυλίας την ίδια μέρα 55 ευρώ.

Κατάστημα πουλούσε προϊόντα- μαϊμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πλήρη γκάμα προϊόντων- μαϊμού διέθετε προς πώληση κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο πραγματοποίησε έρευνα ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν 2.167 απομιμητικά προϊόντα (ρολόγια, αναπτήρες και άλλα αξεσουάρ), τα οποία κατέσχεσαν, ενώ συνέλαβαν και μια 25χρονη υπάλληλο, η οποία βρισκόταν στο κατάστημα. Οπως έγινε γνωστό, η αιφνιδιαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς, που κατέθεσε πληρεξούσιος πραγματογνώμονας διεθνούς φήμης εταιρειών. Τα προϊόντα- μαϊμού είναι πιστά αντίγραφα των γνησίων, ενώ χώρα προέλευσης φέρεται να είναι η Κίνα. Τα κατασχεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν υπό μεσεγγύηση σε εκπρόσωπο των εταιρειών.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:3,17 δισ. χιλιόμετρα έγραψε το κοντέρ το 2009

Σε 3,17 δισ. έφτασε ο αριθμός των χιλιομέτρων που έγραψαν τα αυτοκίνητα τα οποία κινήθηκαν στην Εγνατία οδό κατά τη διάρκεια του 2009. Τον προηγούμενο χρόνο είχαν διανυθεί 2,3 δισ. οχηματοχιλιόμετρα.Η αύξηση της κίνησης των οχημάτων κατά περίπου 1 δισ. χιλιόμετρα (38%) αποδίδεται,σύμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία", εν πολλοίς στην παράδοση ολόκληρου του άξονα που έγινε στα τέλη Μαΐου του 2009, καθώς και στο γεγονός ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο για τις μετακινήσεις τους. Η μεγαλύτερη κινητικότητα στον άξονα της Εγνατίας οδού εμφανίζεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου διανύθηκαν περίπου 1,64 δισ. οχηματοχιλιόμετρα (το οχηματοχιλιόμετρο ισοδυναμεί με την κίνηση ενός οχήματος για ένα χιλιόμετρο).
Το 29% των οχηματοχιλιομέτρων διανύθηκε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία είναι η περιφέρεια με το μεγαλύτερο σε μήκος τμήμα της Εγνατίας οδού. Ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος, με 10% η κάθε μία. Σε σύγκριση με το 2007 τα συνολικά διανυθέντα οχηματοχιλιόμετρα παρουσίασαν αύξηση 53%.
Τα στοιχεία προκύπτουν από τις μετρήσεις που έκανε το Παρατηρητήριο της “Εγνατίας Οδού ΑΕ” σχετικά με το κυκλοφοριακό έργο του άξονα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα κυκλοφοριακά δεδομένα της Εγνατίας οδού έχουν ως εξής:

Κυκλοφοριακός φόρτος
Ο υψηλότερος κυκλοφοριακός φόρτος την τελευταία πενταετία (2005-2009) καταγράφεται στα τμήματα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Καλοχωρίου και Σερρών, που λειτουργούν και ως εξωτερική περιφερειακή οδός για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η μεγαλύτερη κυκλοφορία παρατηρείται από τον κόμβο Ιωνίας - Διαβατών μέχρι τον κόμβο Ευκαρπίας, απ’ όπου το 2009 περνούσαν καθημερινά, κατά μέσο όρο, 48.000 οχήματα, ενώ το 2008 περνούσαν 46.000 οχήματα την ημέρα. Πολλές από τις μετακινήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, καθώς ως επί το πλείστον πρόκειται για μετακινήσεις από και προς την εργασία. Μεγάλη κυκλοφορία έχει και το τμήμα από τον κόμβο Καλοχωρίου μέχρι τον κόμβο Ιωνίας, στο οποίο καταγράφονται 27.600 οχήματα την ημέρα (έναντι 27.400 το 2008).Η μεγαλύτερη αύξηση κυκλοφορίας την τελευταία διετία σημειώθηκε στη διαδρομή Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Μέτσοβο - Γρεβενά, γεγονός που αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της πλήρους λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου στην αύξηση της κινητικότητας στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Από τον κόμβο Σελλών - Τυριά μέχρι τον κόμβο Δωδώνης η κίνηση αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 75% -από 4.000 οχήματα που κινούνταν την ημέρα το 2008 σε 7.000 οχήματα το 2009. Ανάλογη αύξηση διαπιστώθηκε και στο τμήμα από τον κόμβο Ιωαννίνων μέχρι τον κόμβο Παμβώτιδας -από 4.200 οχήματα την ημέρα το 2008 σε 7.300 οχήματα ημερησίως το 2009.

5 ώρες και 51 λεπτά η διαδρομή Ηγουμενίτσα - Κήποι Έβρου
Ο χρόνος της διαδρομής από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου (απόσταση 670 χλμ.) τον Δεκέμβριο του 2009 υπολογίστηκε σε 5 ώρες και 51 λεπτά. Σε σχέση με την κατάσταση του οδικού δικτύου χωρίς την Εγνατία οδό ο χρόνος της διαδρομής αυτής εκτιμάται πως μειώθηκε κατά πεντέμισι ώρες. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει παραδοθεί μία γέφυρα, μήκους 400 μέτρων, στο τμήμα Άραχθος - Περιστέρι.Η διαδρομή Ιωάννινα - Θεσσαλονίκη μειώθηκε κατά περίπου 2,5 ώρες -από 4,8 ώρες το 2006 σε 2,3 ώρες σήμερα. Η διαδρομή Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα μειώθηκε κατά 45 λεπτά -από 87 λεπτά σε 40 λεπτά. Η χρονοαπόσταση από την Καστοριά προς τη Θεσσαλονίκη μειώθηκε κατά περίπου μία ώρα -από 156 λεπτά σε 100 λεπτά- ενώ από την Ορεστιάδα προς την Ηγουμενίτσα κατά 6 ώρες -από 12 σε 6 ώρες.

Παπαγεωργόπουλος : «ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ, ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ»

Σε δήλωσή του ο Δάμρχος Θεσσαλονίκης  Βασ. Παπαγεωργόπουλος τονίζει ότι «ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ, ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ» και επισημαίνει ότι αποχωρεί αφού τήρησε τους όρκους που είχε δώσει στους θεσσαλονικείς.

Διαβάστε τη δήλωσή του:  
΅Aγαπητοί Θεσσαλονικείς,
Είμαι πραγματικά υπερήφανος για το έργο της  Διοίκησης του  Δ.Θ., για το έργο της  Παράταξής μου, της Παράταξης της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» τα τελευταία 11,5 χρόνια.
Κυριολεκτικά  ΑΛΛΑΞΑΜΕ τη Θεσσαλονίκη  και προσφέραμε σε όλους τους τομείς, ουσιαστικές υπηρεσίες, σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως  τους συμπολίτες μας.
Ξεκινήσαμε  έναν μεγάλο αγώνα  για την ΑΛΛΑΓΗ των αυτοδιοικητικών πραγμάτων στην Θεσσαλονίκη μας, έναν αγώνα που ξεκίνησε με το φύτεμα λίγων δένδρων στους δρόμους της πόλης που γεννήθηκα, και την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας και έφθασε σε ένα έργο που περίμεναν οι συμπολίτες μου 140 ολόκληρα χρόνια και θα μείνει στην ιστορία: Το Νέο μας Δημαρχείο.
Και κοντά σ’ αυτό, ένα  καινούριο, τεράστιο και πανέμορφο  Παραλιακό Μέτωπο, έναν θαύμα στην τέως αλάνα της Τούμπας  και τόσα και τόσα άλλα Έργα.
Παράλληλα επί 11,5 χρόνια μια  τεράστια προσφορά από  πλευράς Δήμου, στον τομέα του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Πολιτικής, του Πρασίνου, του Περιβάλλοντος, της Καθαριότητας, της Ευταξίας, και σε όλους τους άλλους τομείς των αρμοδιοτήτων μας.
Συγχρόνως, ένας μεγάλος αγώνας για την τόνωση της Διεθνούς ακτινοβολίας της πόλης μας, για την προβολή της Θεσσαλονίκης,  και βεβαίως ένας ανένδοτος αγώνας για την προώθηση των Εθνικών θεμάτων και την υπεράσπιση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας μας.
Δεν μείναμε όμως μόνον  στο ΠΑΡΟΝ και  στα ΤΡΕΧΟΝΤΑ.
Σχεδιάσαμε  και δρομολογήσαμε  και το ΜΕΛΛΟΝ.
Προετοιμάσαμε το επόμενο βήμα, στον δρόμο για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της πόλης μας.
Έχουμε  έτοιμες 10 συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Στην  περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης μέχρι  την Νέα Ελβετία  και τα Κεραμεία Αλλατίνη, στην περιοχή της  Δυτικής Θεσσαλονίκης μέχρι τους Λαχανόκηπους και τα Βυρσοδεψία, στην περιοχή του θαλάσσιου μετώπου της πόλης μας, στην Άνω Πόλη και τα Κάστρα, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, στο Ιστορικό Κέντρο της Πόλης μας, από τις πλατείες Διοικητηρίου και Αγ. Αποστόλων μέχρι τις Πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου και τις Ιστορικές Αγορές, ένα τεράστιο πλέγμα πεζοδρόμων, ένα μεγάλο πλέγμα ποδηλατοδρόμων, ένα μεγάλο πλέγμα υπόγειων και υπέργειων πάρκιγκ, ένα πλέγμα ανισόπεδων κόμβων και λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας.
Το  ΜΕΓΑΛΟ αυτό έργο και ο μεγάλος αυτός αγώνας, πρέπει να ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ.
Υποχρέωση όλων μας είναι, να ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ με όλες μας τις δυνάμεις, την μεγάλη κατάθεση ψυχής που έγινε από όλα τα μέλη της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ», την μεγάλη αυτή προσφορά προς την πόλη, από ΟΠΟΙΑ θέση και αν βρισκόμαστε στο μέλλον.
Αγαπητοί  Συμπολίτες,
Οι  ερχόμενες Δημοτικές  εκλογές είναι  μπροστά μας.
Την 7η Νοεμβρίου, σε μόλις 4,5 μήνες από σήμερα, θα κληθεί ο Λαός της Θεσσαλονίκης να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ γι αυτόν, στον οποίο θα παραδώσει τα Κλειδιά της Πόλης μας, για τα επόμενα 4 χρόνια.
Να  αποφασίσει, αν θα συνεχίσει  μία διαρκή ανοδική  πορεία προς τον στόχο, που είναι μια  «Θεσσαλονίκη – Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μεγαλούπολη», ή θα γυρίσει πίσω, μέσα σε ένα κλίμα μιζέριας, γκρίνιας και εσωστρέφειας, ασχολούμενος όχι με τα μεγάλα, αλλά με τα μικρά, όχι με τα σπουδαία αλλά με τα επουσιώδη.
Συγχρόνως ήρθε η ώρα να αποφασίσω  και εγώ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αν θα συνεχίσω τον αγώνα  μου γι’ αυτόν  τον τόπο – όπως έχουμε υποχρέωση όλοι μας– από την έπαλξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή θα διαλέξω ένα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ δρόμο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα  να υπογραμμίσω ότι  η ζωή μου μέχρι  σήμερα, είχε 4 κύκλους!
  1. Ο πρώτος ο ΝΕΑΝΙΚΟΣ, ο μαθητικός, ο φοιτητικός, με πολύ έντονες αναμνήσεις.
  2. Ο δεύτερος ένας πολύ μεγάλος ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ κύκλος, με πολλές συγκινήσεις, με πολύ ιδρώτα, με πολύ αγώνα, αλλά κα παγκόσμιες μεγάλες επιτυχίες, και ένα αίσθημα Εθνικής Υπερηφάνειας.
  3. Ο τρίτος ένας πολύ ενδιαφέρων ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ και ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ κύκλος, με πολλές ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ με τα γνωστά ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, και με πάρα πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, έργα που με μεγάλη συγκίνηση πολλές φορές επισκέπτομαι.
  4. Ο τέταρτος – ο οποίο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη- είναι ένας συναρπαστικός και πολύ παραγωγικός κύκλος, κάτω από τον τίτλο του ΔΗΜΑΡΧΟΥ Θεσσαλονίκης, της πανέμορφης αυτής πόλης.
Ήρθε  λοιπόν η ώρα των  αποφάσεων.
Γ Ι Α  Ο Λ Ο  Υ Σ  Μ Α Σ!
Για μένα, για τους αγαπημένους Συνεργάτες μου, για τα κόμματα, για όλους τους Θεσσαλονικείς!
Για μένα, λοιπόν, τον ΔΗΜΑΡΧΟ Θεσσαλονίκης ήρθε η ώρα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ:
Τον ΔΗΜΑΡΧΟ, που τίμησαν  οι συμπολίτες μας  με την ψήφο τους, ΤΡΕΙΣ εν ΣΥΝΕΧΕΙΑ φορές!
Που του έδωσαν κάποια στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει πάρει ποτέ Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Που του έδωσαν ΕΝΤΟΛΗ να κρατά γερά το τιμόνι της Πόλης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2010.
Θέλω  λοιπόν, εδώ ενώπιον  σας, σήμερα 5 ημέρες μετά τον συνολικό απολογισμό του έργου  της μεγάλης παράταξης  της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ», να κάνω μια σημαντική πιστεύω δήλωση:
Συμπολίτες  μου Θεσσαλονικείς,
«ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ».
Γι΄ αυτό άλλωστε 4,5 μόλις μήνες πριν τις εκλογές δεν έχω κάνει καμία προεκλογική κίνηση.
Η απόφαση αυτή, είναι μια ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ  απόφαση.
Μια απόφαση που την  πήρα πριν 4 ακριβώς  χρόνια, αλλά έπρεπε να την κρατήσω  ΜΥΣΤΙΚΗ, γιατί πάνω από όλα πρέπει να βάζουμε το καλό της Θεσσαλονίκης.
Χθες το πρωί ενημέρωσα τον Αρχηγό της Παράταξης που με στήριξε, της Παράταξης της Ν.Δ., τον Αντ. Σαμαρά και σήμερα το πρωί τους συνεργάτες μου.
Δεν ήθελα να υπάρξει  στην Διοίκηση του  Δήμου μας, δεν ήθελα να υπάρξει στους συνεργάτες μου ένα αίσθημα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ του έργου μας, ένα αίσθημα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ της προσφοράς μας, αλλά αντιθέτως ήθελα να υπάρχει ένα αίσθημα ΣΥΝΕΧΟΥΣ προετοιμασίας, ΣΥΝΕΧΟΥΣ αξιολόγησης, ΣΥΝΕΧΟΥΣ υπερπροσπάθειας, να υπάρχει μια ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΙΑ για το ΑΥΡΙΟ!.
Έχω την αίσθηση ότι  με την τρίτη 4ετία που μου χάρισαν οι Θεσσαλονικείς –τους οποίους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου- ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ τον κύκλο μου στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα  αποχωρήσω  την 31η Δεκεμβρίου – σε 6,5 μήνες από σήμερα – από την τιμημένη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ΠΛΗΡΗΣ.
Θα  αποχωρήσω ΓΕΜΑΤΟΣ!
Θα  αποχωρήσω με ένα  αίσθημα ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ!
Ήταν  ένας συναρπαστικός  και πολύ παραγωγικός  κύκλος, αυτός που  τον έζησα ως Δήμαρχος της πανέμορφης πόλης μας.
Είναι ώρα να ξεκινήσει ένας ΑΛΛΟΣ κύκλος, εξ ίσου ενδιαφέρων πιστεύω με τους προηγούμενους κύκλους της ζωής μου.
Διάθεση υπάρχει, ιδέες υπάρχουν, αντοχές υπάρχουν, νέοι άνθρωποι υπάρχουν, η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» υπάρχει και είναι εδώ!
Γιατί βεβαίως η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» θα συνεχίσει να υπάρχει και να παρεμβαίνει σε όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής μας!
Στο Νέο μας λοιπόν ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, την 1η Ιανουαρίου του 2011 –όταν ήδη θα έχουν ξεκινήσει τα έργα για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, του ωραιότερου σε όλο τον κόσμο- θα παραδώσω το «ΔΙΑΣΗΜΟ» του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ένα «ΔΙΑΣΗΜΟ» που φέρω με υπερηφάνεια τα τελευταία 12 χρόνια, στον Νέο Δήμαρχο, τον οποίο και ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, αλλά και όλη η παράταξη της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Αγαπητοί Θεσσαλονικείς,
Με  την αίσθηση ότι  έκανα το ΚΑΘΗΚΟΝ μου απέναντι σας και απέναντι στην ΠΑΤΡΙΔΑ, θέλω να τελειώσω την δήλωση μου αυτή λέγοντας ότι:
Την 1η Ιανουαρίου του 1999, μετά την ΕΝΤΟΛΗ  που πήρα από εσάς έδωσα ένα όρκο:
Να  τηρώ το Σύνταγμα και τους Νόμους, να υπηρετώ τους Θεσσαλονικείς, να προσφέρω υπηρεσίες στους Θεσσαλονικείς, και να κάνω την πόλη μας πιο όμορφη!
Θέλω  λοιπόν να σας πω:
ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΕΤΗΡΗΚΑ!
Τον όρκο τον τήρησα!
Τον όρκο τον κράτησα!
Σας ευχαριστώ μέσα από  την καρδιά μου για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που δείχνετε προς το πρόσωπο μου!

http://papageorgopoulos.wordpress.com/

Το Πανόραμα απέκτησε νέο δημαρχείο

Περισσότερα από 2.000 άτομα έδωσαν το «παρών» στην τελετή εγκαινίων του νέου δημαρχείου Πανοράματος, όπου θα στεγάζεται και η νέα έδρα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν τον λόγο η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Λιονή, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε και ο δήμος Θεσσαλονίκης να μπει σύντομα στο δικό του νέο δημαρχείο.


Το έργο υλοποιήθηκε με σκληρή δουλειά
Στην ομιλία του ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε ότι «τα έργα πριν ολοκληρωθούν, σχεδιάζονται, ξεκινούν, ακροβατούν, σταματούν, ξαναξεκινούν και ενίοτε κάποια από αυτά τελειώνουν. Συνήθως με μεγάλες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και με αμφιβολία για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Εμείς διαφέρουμε από τον κανόνα. Το έργο σχεδιάστηκε και παρά τις δυσκολίες υλοποιήθηκε με σκληρή δουλειά ενώ το τελικό κόστος είναι μικρότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό». «Όταν οι δυσκολίες σε πολλά στάδια του έργου φάνταζαν αξεπέραστες εγώ είχα μπροστά μου το προεκλογικό μου φυλλάδιο με την εξαγγελία του έργου και πιστέψτε με ήταν το μόνο έντυπο που έχω πάντα στο ντοσιέ του γραφείου μου γιατί θέλω να είμαι πιστός και συνεπής στις υποσχέσεις μου. Αυτή είναι η δική μου πρακτική και αυτήν θα ακολουθήσω και από εδώ και πέρα», συμπλήρωσε.
Ο δήμαρχος Πανοράματος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να προβάλλουμε το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε επί χρόνια σε μεγαλύτερη κλίμακα και στο νέο μεγάλο μας δήμο. Να σχηματίσουμε ένα έμπειρο διοικητικό σχήμα από άξια στελέχη της αυτοδιοίκησης σε κεντρικές θέσεις ευθύνης και να δημιουργήσουμε μια δυνατή πρόταση για τις νέες ανάγκες».
Ήταν όλοι εκεί
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ των άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Θ. Καράογλου και Σ. Αναστασιάδης, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΜΑΘ Λ. Ανανίκας, καθώς επίσης και πολλοί δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, όπως οι Ν. Μπάτος (Ωραιόκαστρο), Θ. Παπαδόπουλος (Θέρμης) και Στ. Συμεωνίδης (Πεύκων). Επίσης παρούσες ήταν και οι πρώην ολυμπιονίκες Β. Πατουλίδου και Τ. Κελεσίδου. Παρόντες ήταν και οι δήμαρχοι Χορτιάτη και Πυλαίας Μ. Γεράνης και Β. Καρτάλης σε μια συμβολική και πολιτική κίνηση στήριξης του δημάρχου Πανοράματος, που θα είναι επικεφαλής ενός ευρύτερου συνδυασμού, τον οποίο θα στηρίξουν οι δήμαρχοι Πυλαίας και Χορτιάτη καθώς και πρώην δήμαρχος Πυλαίας Στ. Μποζίνης. Μάλιστα οι τρεις δήμαρχοι έκοψαν μαζί την κορδέλα των εγκαινίων του νέου δημαρχείου.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Και δεύτερη ανεξάρτητη υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
Φωτογραφία
Η ΔΕΥΤΕΡΗ - επίσης ανεξάρτητη- υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε και επίσημα χθες. Μετά τον Γιάννη Μπουτάρη, ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης κοινοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου, ηγούμενος μιας διαπαραταξιακής, ενωτικής και ανεξάρτητης κίνησης. Ο κ. Ευθυμιάδης, που εδώ και αρκετό καιρό είχε αρχίσει σειρά επαφών με φορείς της πόλης, αλλά και στελέχη διαφόρων κομμάτων, αποφάσισε τελικά να κατέλθει στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Θεσσαλονίκη, η πόλη μπροστά». Οπως είπε, απευθύνεται στην κοινωνία και δεν εξαρτά την υποψηφιότητά του από τα κόμματα, ωστόσο ανέφερε ότι ενημέρωσε τα κόμματα για την πρόθεσή του και πως κάθε στήριξη θα είναι ευπρόσδεκτη. Πρόσθεσε, δε, ότι εφόσον δεν καταφέρει να εξασφαλίσει συνεργασίες, σε επίπεδο φορέων και όχι κομμάτων, θα επανεξετάσει τη θέση του.
Παρών ο Μπουτάρης
Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Ευθυμιάδη εξέφρασαν με παρεμβάσεις τους ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Μουσιόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Βασίλης Θωμαΐδης, ο πολιτικός μηχανικός Γρηγόρης Πενέλης, η αρχιτέκτων Ρένα Σακελλαρίδου και ο Σίμος Μπενσασσών, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση έδωσε και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα πήρε τον λόγο και είπε πως με τον Νίκο Ευθυμιάδη είναι φίλοι και αναφέρθηκε στο ήθος και την αποτελεσματικότητά του. Μάλιστα, κανείς από τους δύο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθούν οι δρόμοι τους μέχρι τις εκλογές.
Παρόντες στη χθεσινή εκδήλωση ήταν επίσης ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Στέλιος Νέστωρ, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου Αργύρης Αργυριάδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Χρήστος Γερούκης, επιχειρηματίες, καθηγητές Πανεπιστημίου και πρόσωπα από τον χώρο του πολιτισμού.
Ποιος είναι ο Νίκος Ευθυμιάδης Ο Νίκος Ευθυμιάδης (φωτό) γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη και είναι πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Redestos, που δραστηριοποιείται στην εμπορία γεωργικών εφοδίων, εργαλείων, σπόρων και φυτών. Εχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, ενώ είναι πρόεδρος επί τιμή του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Συμφώνου Σταθερότητας, πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, του Επιχειρηματικού Γραφείου Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη, της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος, αντιπρόεδρος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη και επίτιμος πρόξενος της Ολλανδίας.

Πέντε χρόνια χωρίς τον «ποιητή της ήττας» Μανόλη Αναγνωστάκη

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Ιατρός ακτινολόγος στο επάγγελμά του, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές και δοκιμιογράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ενώ χαρακτηρίστηκε ο «ποιητής της ήττας» αφού οι στίχοι του αποτύπωσαν τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς.
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Εκεί σπούδασε Ιατρική ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Την διετία 1943-1944 διατέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ξεκίνημα», του εκπολιτιστικού ομίλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την ίδια περίοδο εμφανίστηκαν τα πρώτα του γραπτά στο περιοδικό «ΠειραΪκά Γράμματα». ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΕΝΑ VIDEO ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ, ΕΔΩ

Δεν θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσ/κης ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Την απόφαση του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονικέων, στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Πάντως χθες ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, συζήτησε μαζί του για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και ο κ. Σαμαράς δεν του παρείχε τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει και τέταρτη συνεχή θητεία στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.-

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του Noesis

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», τα οποία, εφόσον δεν επιλυθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του, στα τέλη Ιουνίου.

Τα μέλη του...(απερχόμενου) Δ.Σ. του Μουσείου, σε επιστολή που απέστειλαν στις 11 Ιουνίου προς τους υπουργούς Οικονομίας, Παιδείας και Οικονομικών, τονίζουν μεταξύ άλλων: «Οι οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματος εξαντλούνται δραματικά, παρά το ότι το Δ.Σ. αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εκείνων των εργαζόμενων στο ΚΔΕΜΤ, που απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα χρηματικά διαθέσιμα και τα προϋπολογισμένα έσοδα επαρκούν μόνο για την κάλυψη των εντελώς αναγκαίων δαπανών μέχρι το τέλος του Ιουνίου».

Επίσης, επισημαίνουν ότι η θητεία του Δ.Σ. του Μουσείου έχει λήξει από τις αρχές Μαΐου και η καθυστέρηση του ορισμού νέου έχει οδηγήσει στη συσσώρευση προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του Ιδρύματος.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» έχει ετήσιο προϋπολογισμό δύο εκατομμύρια ευρώ, το 60% των οποίων καλύπτει από ίδια έσοδα. Λαμβάνει ετήσια επιχορήγηση 200.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ μέχρι πέρυσι επιχορηγούνταν και με 500.000 ευρώ ετησίως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ποσό το οποίο φέτος δεν έλαβε.

«Εβρεξε» αρουραίους μετά το μπουρίνι!

Δυσφορία προξενεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η θλιβερή εικόνα των υδάτων του Θερμαϊκού τις τελευταίες ημέρες. Εκατοντάδες νεκροί αρουραίοι και σκουπίδια έχουν ξεβραστεί στην παραλία της πόλης. Εξαιτίας των καταιγίδων που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες- ιδιαιτέρως την περασμένη Παρασκευή- οι αγωγοί της ΕΥΑΘ δέχθηκαν τεράστιες ποσότητες υδάτων και φερτών υλικών με συνέπεια τα ποντίκια να πνιγούν και να παρασυρθούν στη θάλασσα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον Θερμαϊκό. Και πριν από τρία με τέσσερα χρόνια είχε ξανασυμβεί το ίδιο.Το μπουρίνι της Παρασκευής ήταν έντονο.Δεν θυμάμαι κάτι παρόμοιο τα τελευταία χρόνια. Λόγω των κλιματικών αλλαγών τέτοια φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον και πρέπει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και η Πολιτική Προστασία να είναι έτοιμες» λέει ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπίκος. Οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου προσπαθούν να καθαρίσουν τα νερά στην παραλίατης Θεσσαλονίκης, ωστόσο ως και χθες η κατάσταση ήταν αφόρητη.


Τα μπουρίνια (πολλές καταιγίδες μαζί) που εκδηλώνονται στη χώρα μας τον Ιούνιο, αλλά και γενικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούνται μέσα σε θερμές και υγρές αέριες μάζες. Την περασμένη Παρασκευή δημιουργήθηκαν συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη καταιγίδας στη Θεσσαλονίκη. Κατ΄ αρχάς παρατηρήθηκε έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα (με θερμό αέρα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και ψυχρό αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας). Επίσης καταγράφηκε υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. «Εναυσμα της καταιγίδας αποτέλεσε η ανοδική κίνηση του αέρα που οφειλόταν κυρίως στη θέρμανση των κατωτέρων στρωμάτων των ψυχρών αερίων μαζών από τα Βόρεια Βαλκάνια τα οποία κινήθηκαν προς την περιοχή της Θεσσαλονίκης» εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Θ. Κολυδάς.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, τα μπουρίνια τις τελευταίες ημέρες έπληξαν και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, την Πιερία και τη Δράμα. Επίσης, επηρεάστηκαν τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδος. Οπως επισημαίνει ο κ. Κολυδάς «στη μέση τροπόσφαιρα υπήρχαν αρκετά ψυχρές αέριες μάζες που συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των καταιγίδων». Τα μπουρίνια αυτά εμφανίζονται συχνότερα και εκδηλώνουν τη μέγιστη έντασή τους πάνω από τη στεριά κατά το μέσον και το τέλος του απογεύματος.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ο απολογισμός δεν «έφερε» την υποψηφιότητα Παπαγεωργόπουλου

«Υπερήφανος» για το έργο του, αλλά... «κουμπωμένος» ως προς την υποψηφιότητά του, εμφανίσθηκε στην καθιερωμένη εκδήλωση πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Την ερχόμενη Τετάρτη καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τη δημοτική του ομάδα και μετά θα ανακοινώσει τις αποφάσεις σε συνέντευξη Τύπου. Η δήλωσή του, πως «πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου της παράταξης», προϊδεάζει ότι πιθανότατα θ' ανακοινώσει γι' άλλη μια φορά τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.
Αφού αναφέρθηκε στο νέο δημαρχιακό μέγαρο, στην ανάπλαση της νέας παραλίας, στο πολιτιστικό κέντρο, το κολυμβητήριο της Τούμπας και το αναπαλαιωμένο παραδοσιακό της οδού Αναγεννήσεως, τόνισε ότι "είναι έτοιμες δέκα μεγάλες παρεμβάσεις". Αναφέρθηκε μάλιστα στα σχέδιά του, για τη δημιουργία τριών μαρίνων στην παραλία, τη λειτουργία επιχειρηματικού πάρκου στους Λαχανόκηπους, βοτανικού κήπου στην Ευαγγελίστρια, "πλέγμα" ποδηλατοδρόμων και πάρκινγκ, ανάπτυξη πρασίνου και αθλητικών χώρων στη Νέα Ελβετία.
Στην παρουσίαση του απολογισμού δεν παρέστησαν οι δημοτικές παρατάξεις "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" του Γιάννη Μπουτάρη, του μόνου μέχρι στιγμής που έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" με επικεφαλής τη Χρύσα Αράπογλου και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δηλώνοντας ότι "πρόκειται για προεκλογική φιέστα του δημάρχου".
Μάλιστα, την ώρα που ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος παρουσίαζε τον απολογισμό στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ανάρτησαν απ έξω πανό με το σύνθημα: "Οι απολογισμοί τελείωσαν - Αρχίζουν οι απολογίες. Κύριε δήμαρχε, να μην σας κρατάμε άλλο!"
Αντιθέτως, στην αίθουσα παρέμειναν οι Αγάπιος Σαχίνης (ΚΚΕ) και Θωμάς Ακριβόπουλος, που άσκησαν έντονη κριτική στη διοίκηση του δήμου

Μετά το 2010 η δημοπράτηση της εξωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη ξεχνά την εξωτερική περιφερειακή οδό. Γίνονται άμεσα μικροεπεμβάσεις στην εσωτερική περιφερειακή οδό, η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητές της, ώστε να μειωθεί ο φόρτος, κυρίως στο δυτικό τμήμα της, όπου ακόμη λειτουργούν 13 φωτεινοί σηματοδότες. Στο ΕΣΠΑ δεν υπήρχε παρά μια εικονική εγγραφή 300 εκ. ευρώ για την εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που το έργο κοστίζει 2,5 δις ευρώ.
Μικρότερα έργα ύψους 4,5 εκ. ευρώ θα διευκολύνουν την κίνηση και θα αποσυμφορήσουν το δυτικό τμήμα της εσωτερικής περιφερειακής, μαζί με έναν κόμβο στην περιοχή της Λαχαναγοράς, που θα συνδέσει την εσωτερική περιφερειακή με τον ΠΑΘΕ, ενώ ακόμη ένας κόμβος, προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ, θα συνδέσει το λιμάνι της πόλης με τον ΠΑΘΕ.
Η εξωτερική περιφερειακή οδός θα δημοπρατηθεί μετά το 2010, εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), Τάσος Κονακλίδης.
"Είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της εξωτερικής περιφερειακής. Δεν βλέπουμε να δημοπρατείται μέσα στο 2010. Είναι ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει χθες", δήλωσε ο Τ.Κονακλίδης, ενώπιον του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, σε ημερίδα για την εσωτερική περιφερειακή οδό, χωρίς να υπάρξει αντίδραση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, η εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης, μήκους 22 χλμ., που κατασκευάστηκε με τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης τη δεκαετία του ‘80, δέχεται καθημερινά 100.000 - 130.000 αυτοκίνητα, ενώ οι προδιαγραφές κατασκευής της ήταν για 23.000 αυτοκίνητα.
"Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο σχεδιασμό συγκοινωνιακών παρεμβάσεων που θα δίνει λύσεις στα σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα στην εσωτερική περιφερειακή και θα δημιουργεί υποδομές για τα επόμενα 30 - 40 χρόνια", είπε ο Γ.Μαγκριώτης και προανήγγειλε πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει σύντομα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

Νόμιμο υπό προϋποθέσεις το βιομετρικό σύστημα ελέγχου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Information & Computer SecurityImage by OMP Production via Flickr
Η λειτουργία πιλοτικού βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του διεθνούς αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη κρίθηκε νόμιμη υπό προϋποθέσεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Την άδεια της Αρχής είχε ζητήσει η εταιρεία 3Δ Γενικών Αεροπορικών Μεταφορών Α.Ε. Η εγκατάσταση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου TURBINE ("Trusted Revocable Biometric Identities" - "Έμπιστες Ανακλητές Βιομετρικές Ταυτότητες") που υλοποιείται από την εν λόγω εταιρεία σε συνεργασία με άλλους ευρωπαίους εταίρους και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την απόφαση, με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, επιτυγχάνεται "η αναγνώριση των ατόμων αποκλειστικά μέσω των βιομετρικών τους ταυτοτήτων, χωρίς να απαιτείται η διατήρηση των πραγματικών βιομετρικών αποτυπωμάτων τους".

Η λειτουργία του βιομετρικού συστήματος για ένα μήνα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" θα γίνει με σκοπό την πιλοτική δοκιμή του σε πραγματικές συνθήκες (εκτός εργαστηρίου).

Τα δεδομένα του βιομετρικού συστήματος θα τηρηθούν μέχρι την περάτωση του έργου και την τελική έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ιούνιος 2011).
Enhanced by Zemanta

Εξήντα νέα λεωφορεία EURO V για τον ΟΑΣΘ

Εξήντα νέα λεωφορεία αντιρυπαντικής τεχνολογίας EURO V, αποκτά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης μέσα στο 2010. Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, από αυτά τα 20 θα είναι αρθρωτά, πλαισίου VOLVO Σουηδίας και αμαξώματος ΕΛΒΟ, 20 κανονικά, πλαισίου VOLVO Σουηδίας και αμαξώματος ΕΛΒΟ και 20 κανονικά του εργοστασίου IRISBUS ITALIA SpA.
Τα νέα λεωφορεία, είναι τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, σύστημα πρόσβασης ΑμεΑ και σύστημα επιγονάτισης. Πρόκειται για οχήματα χαμηλού δαπέδου, χωρίς σκαλοπάτια σε όλες τις πόρτες.
Ταυτόχρονα αντικαθίστανται είκοσι 20 αρθρωτά λεωφορεία VOLVO Β10m και σαράντα 40 λεωφορεία SCANIA παλαιότερης τεχνολογίας, που συμπληρώνουν τα 15 χρόνια κυκλοφορίας.
Με την κυκλοφορία των εξήντα νέων λεωφορείων, ο ΟΑΣΘ θα έχει αντικαταστήσει τα 495 από τα 600 λεωφορεία που κυκλοφορεί ή ποσοστό 82,5%, με καινούργια αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που διαθέτουν κινητήρες EURO III, EURO IV και EURO V.
Enhanced by Zemanta

Χωρίς νερό αύριο ο δήμος Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης

Xωρίς νερό για εννέα ώρες, από τις 7 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, θα μείνουν αύριο οι κάτοικοι του δήμου Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης η διακοπή υδροδότησης οφείλεται στις εργασίες αντικατάστασης δικλείδας στην οδό Χαλκιδικής 3.
Το πρόβλημα της ομαλής υδροδότησης, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, θα εκδηλωθεί κυρίως στις "εργατικές κατοικίες" της περιοχής του δήμου Ευκαρπίας.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Φονικό για ένα ρολόϊ - μαϊμού !

Ενα ρολόι -«μαϊμού», που η αξία του δεν ξεπερνά τα 10 - 15 ευρώ, ήταν η αιτία για το μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό ενός 19χρονου σερβιτόρου με καταγωγή από τη Γεωργία.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι δράστες, τρεις νεαροί αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και ένας 17χρονος μαθητής, φαίνεται πως έβαλαν στο... μάτι το ρολόι που φορούσε το θύμα και τον ακολούθησαν από την Παραλία μέχρι την περιοχή του Ιπποκρατείου, ψάχνοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να τον ληστέψουν.
Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, το ρολόι που στοίχισε τη ζωή του 19χρονου σερβιτόρου ήταν τελικά ψεύτικο, ενώ οι δράστες αφαίρεσαν, επίσης, τα δύο κινητά του τηλέφωνα, όπως και το πορτοφόλι του που περιείχε μόλις 15 ευρώ. Στελέχη της ΕΛΑΣ εξηγούν χαρακτηριστικά ότι ξαφνιάστηκαν από την έντονη βία, που είχε ως αποτέλεσμα μία μικροληστεία του δρόμου να μετατραπεί σε άγριο έγκλημα. Οι αστυνομικοί προσπαθούν, επίσης, να διαπιστώσουν εάν οι τρεις αλλοδαποί δράστες, υπήκοοι Αλβανίας, που συνελήφθησαν για την ανθρωποκτονία ενέχονται και σε άλλες επιθέσεις - ληστείες, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν αρκετά κινητά τηλέφωνα, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Στο στόχαστρο των δραστών
Οπως εξηγούν αστυνομικοί, οι δρόμοι δραστών και θύματος διασταυρώθηκαν στην Παραλία της Θεσσαλονίκης το βράδυ της 19ης Μαΐου. «Εντελώς τυχαία ο νεαρός, που περπατούσε στην Παραλία, πέρασε μπροστά από τους τρεις δράστες. Ο ένας από αυτούς, ο 19χρονος, είδε το ρολόι που φορούσε στο χέρι του ο σερβιτόρος και πίστεψε ότι ήταν ακριβό», εξηγεί ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει ότι ο άτυχος νεαρός ήταν ένα παιδί που εργαζόταν για το μεροκάματο και ποτέ δεν είχε δώσει αφορμές με τη συμπεριφορά του. Από εκείνη τη στιγμή, ο νεαρός μπήκε στο στόχαστρο των τριών Αλβανών, οι οποίοι άρχισαν να τον ακολουθούν, με σκοπό να του επιτεθούν και να τον ληστέψουν μόλις θα έβρισκαν την κατάλληλη ευκαιρία.
Η επίθεση
Φτάνοντας στη συμβολή των οδών Ψαρών και Αγίου Στυλιανού, στην περιοχή του Ιπποκρατείου, οι δράστες αποφάσισαν ότι ήταν το κατάλληλο σημείο για να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί, οι δύο τον πλησίασαν από πίσω, ενώ ο ένας από αυτούς βρέθηκε ξαφνικά μπροστά του και τον αιφνιδίασε δίνοντάς του μία γροθιά στο πρόσωπο. Ο 19χρονος σερβιτόρος έπεσε στο έδαφος, ενώ μόλις πήγε να σηκωθεί και πάλι στα πόδια του, δέχτηκε νέα επίθεση με κλοτσιές και γροθιές. Οι δράστες άρπαξαν το ρολόι του, το πορτοφόλι και τα δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ ο ένας από αυτούς γύρισε πάλι προς τα πίσω και του έδωσε μία δυνατή κλοτσιά στο κεφάλι αφήνοντάς τον αναίσθητο. Ο νεαρός μεταφέρθηκε νεκρός σε νοσοκομείο, ενώ και ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε τη νεκροτομή απέδωσε το θάνατό του σε άγριο ξυλοδαρμό.

Επεισόδια μεταξύ νεαρών και ΜΑΤ τα ξημερώματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σε πεδίο μάχης μεταξύ ομάδας νεαρών και αστυνομικών των ΜΑΤ μετατράπηκε τα ξημερώματα το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ομάδα νεαρών βγήκε από τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και κινούμενη προς την οδό Εθνικής Αμύνης, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα, ενώ άρχισε να εκσφενδονίζει βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, πυρσούς και κομμάτια μαρμάρων προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν φτάσει στην περιοχή.

Οι τελευταίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης να «πνιγεί» στα χημικά. Οι νεαροί βρήκαν καταφύγιο στους χώρους του Πανεπιστημίου, όπου καταδιώχθηκαν από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δυνάμεις της «εισήλθαν σε μικρό βάθος της Πανεπιστημιούπολης», όπου οι άγνωστοι συνέχιζαν τον πετροπόλεμο και τις ρήψεις αντικειμένων. 

Η κατάσταση εκτονώθηκε γύρω στη 1.40 τα ξημερώματα, χωρίς να γίνουν προσαγωγές υπόπτων ή συλλήψεις.

Από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, περί τις 8.30 το βράδυ, περιορισμένης έκτασης επεισόδια έγιναν κατά τη συγκέντρωση οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή έξω από το Κατσάνειο. Ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές στις τζαμαρίες του Αθλητικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ διαπιστώθηκαν ζημιές σε φωτεινούς σηματοδότες στην γύρω περιοχή.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Είμαστε για τέτοια;

Χαιρετίζει η δημοτική παράταξη "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" τη διοργάνωση της έκθεσης αμυντικού υλικού Defensys στη ΔΕΘ και εύχεται να σημειώσει "μεγάλη επιτυχία". Η έκθεση, υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας, θα αντικαταστήσει την Defendory που διεξήγετο κάθε δύο χρόνια στον Πειραιά. Την έκθεση ανακοίνωσε προ δύο εβδομάδων ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δέχθηκε και κριτική ότι ενισχύει την εκλογική του περιφέρεια. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, η Defensys "αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα τόσο για την ΔΕΘ και τη HELEXPO όσο και για τη Θεσσαλονίκη συνολικά. Σε μία εποχή που η εκθεσιακή δραστηριότητα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι φορείς της πολιτείας οφείλουν να στηρίζουν με τις πράξεις τους τον επίσημο φορέα του Δημοσίου για την εκθεσιακή πολιτική, που είναι η ΔΕΘ".

Καλά όλα αυτά, χαϊδεύουν και το διαχρονικό αίσθημα αδικίας ("Αθήνα γαμημένη..."), αλλά οι μικρές περιφερειακές εκθέσεις αμυντικού υλικού, με βάση τουλάχιστον την εμπειρία από την Defendory, αποσκοπούν σε ένα και μόνο στόχο: Να προωθήσουν την πώληση οπλικών συστημάτων στη χώρα που τις διοργανώνει και εν προκειμένω στο ελληνικο υπουργείο Άμυνας. Είμαστε για τέτοια;

Το Λαογραφικό Μουσείο του ΑΠΘ γιορτάζει την επαναλειτουργία του

Προθήκες – Εκθετήρια τεκμηρίων μιλούν για τις σχέσεις του Στ. Π. Κυριακίδη με τον Δ. Λουκόπουλο, τον Χρ. Λεφάκη, αλλά και με παραδοσιακούς δημιουργούς, για τις επινοητικές ερμηνευτικές και εκθεσιακές προτάσεις της Άλκης Κυριακίδου – Νέστορος, για τα ανοίγματα του Γ. Μ. Σηφάκη πέραν των λαογραφικών καθιερωμένων.
Ένα μουσείο αλλιώτικο, ιστορικό και μαζί ερευνητικό και διδακτικό και ίσως γι’ αυτό, κυριολεκτικά ψυχαγωγικό ανοίγει ξανά τις πόρτες του, έπειτα από 33 χρόνια. Το Λαογραφικό Μουσείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το πρώτο στο είδος του πανεπιστημιακό λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα (έτος ίδρυσης 1927), γιορτάζει την επαναλειτουργία του.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας 8, στο υπόγειο του ιστορικού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, θα παρουσιάζεται από την ερχόμενη Τρίτη το σύνολο των σημαντικών του συλλογών στη μόνιμη έκθεση «Τα πολύτιμα της παράδοσης».
Μοναδικά εκθέματα


Δύο μοναδικά εκκλησιαστικά σταμπωτά του 18ου αιώνα, μία επιτοίχια πάντα με θριαμβική είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη το 1912, ένα διακοσμητικό αμφορέα με σημαδιακή επετειακή παράσταση, την προτομή του παλικαριού, κέρινα μουσειακά ανδρείκελα, ένα γιλέκο με δικέφαλο κι αγγέλους με χρυσοκέντητη χρονολογία στο τσεπάκι του, τα ιδιόγραφα του Σωτήρη Σπαθάρη στα καράβια του Καραγκιόζη. Όλα τα αντικείμενα «μιλούν» για την ιστορία τους και συνδιαλέγονται εκθεσιακά.
Κοντά σ’ αυτά τα αυτοτελώς σημαντικά, έχει αναδυθεί κι ένας κόσμος «μικρών πραγμάτων»: μια τσαμπούνα, ένα σαμάρι, παλιές φωτογραφίες και πίνακες, διακοσμητικά, έπιπλα, μια παλιά Ρέμινγκτον, ένας προβολέας για γυάλινες διαφάνειες, χειρόγραφα, έγγραφα, σημειώματα, δελτιοθήκες, ετικέτες παλαιάς κοπής, ένα γυάλινο μελανοδοχείο, μια πρυτανική πολυθρόνα, ένας καλόγερος.

Ένα σύνολο περίπου 400 αντικειμένων, προστέθηκαν στη βασική συλλογή του μουσείου, που προικίστηκε με έργα της Αφροδίτης Λίτη και της Ρηνιώς Μουρέλου, εμπνευσμένα από την παραδοσιακή δημιουργία.
Το μουσείο σήμερα
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2008, όταν οι πρυτανικές αρχές ενέκριναν συνολικά το έργο. Κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο το μουσείο: η ιστορία του και οι μοναδικές συλλογές του από αντικείμενα του παραδοσιακού καθημερινού βίου, και εξαιρετικά κοσμήματα, εξαρτήματα, φυλαχτά, ξυλόγλυπτα, κεντήματα και υφαντά αλλά και «κομμάτια» της παλαιότερης επίπλωσης του Μουσείου και των προθηκών του ανασκευασμένα, συντηρημένα και ενταγμένα με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, στη νέα εκθεσιακή υποδομή.
Η ενίσχυση των συλλογών με δωρεές μοναδικών ή χαρακτηριστικών αντικειμένων και έξοχων συνόλων, όπως τα συλλεκτικά μικροτεχνήματα της δωρεάς Α. Φουτσιτζόγλου, το σκυριανό σύνολο οικοσκευής και ενδυμασιών της δωρεάς Λάμπρου, τα εργαλεία χρυσοχοΐας της δωρεάς Ν. Ξανθόπουλου, τα εργαλεία του Γ. Βράγκα της δωρεάς Ν. Καλογερόπουλου, το γλυπτό του Μωραΐτη της δωρεάς Γ. Μ Σηφάκη, τα μπακίρια της δωρεάς Α. Κούντουρα κ.α.
Τα εγκαίνια
Η επίσημη εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» την Τρίτη, 8 Ιουνίου στις 19.00. Η εκδήλωση, την οποία συντονίζει ο Διευθυντής του Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Ιωάννης Μουρέλος, περιλαμβάνει εναρκτήριος λόγος του απερχόμενου πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθηγητή Αναστάσιου Μάνθου, ομιλία της επιμελήτριας της έκθεσης, Επίκουρης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ., Ελεωνόρας Σκουτέρη – Διδασκάλου, με θέμα «Μια πολύτιμη παράδοση. Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1927-2010» αλλά και τη μουσική παρέμβαση «Ήχοι και ακούσματα» με τη Μαρία Θωΐδου. Ακολουθεί ξενάγηση. Ακόμη, την ημέρα των εγκαινίων το Μουσείο θα δέχεται εορταστικά επισκέπτες από τις 10.00 έως τις 18.00.

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Το «Κάστρο της Μπίρας» στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Το «Κάστρο της Μπίρας» θα στηθεί στην Παραλία του Λευκού Πύργου από τις 22 έως τις 27 Ιουνίου, με στόχο να βομβαρδίσει τους επισκέπτες με έναν απολαυστικό καταιγισμό γεύσεων από όλο τον κόσμο.
Ολες οι μπιραρίες της πόλης προτάσσουν τα βαρέλια τους και από τις πολεμίστρες του κάστρου θα ρέει ξανθιά, κόκκινη και μαύρη μπίρα από την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία το Βέλγιο και άλλες χώρες. Για τους λάτρεις του Μουντιάλ θα έχουν στηθεί δύο μεγάλες οθόνες στον εσωτερικό χώρο του «Κάστρου της Μπίρας», ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί και λούνα παρκ για όσους γονείς θέλουν να απολαύσουν την μπίρα τους πιο ανέμελα.
Καθημερινά, μετά τις 19:30, θα διοργανώνονται συναυλίες από διαφορετικά γκρουπ με ελληνική και ξένη ποπ ροκ μουσική, έντεχνα και λαϊκά τραγούδια.

Θεσσαλονίκη: Μπάνια του λαού με... 10 ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Το ρολόι δείχνει 8 το πρωί της Κυριακής και η παρέα ηλικιωμένων που κινείται με γοργά βήματα στην πλατεία Αριστοτέλους δείχνει να θέλει να ξεφύγει από το πρώτο κύμα του καύσωνα. Θα περίμενε κανείς ότι κατευθύνονται σε κάποια από τις εκκλησίες του κέντρου για την κυριακάτικη λειτουργία. Ωστόσο, τα μαγιό, οι ψάθες και τα αντηλιακά -με υψηλό δείκτη προστασίας-, που εξέχουν από τις παραγεμισμένες τσάντες θαλάσσης, προδίδουν τον προορισμό τους.
«Τι άλλο να κάνεις με τέτοια ζέστη; Είναι αδύνατο να μείνει κάποιος στο σπίτι», ακούγεται από τα χείλη μίας γυναίκας, την ώρα που επιβιβάζεται στο πούλμαν που περιμένει έξω από κεντρικό τουριστικό πρακτορείο εκδρομών. Ο οδηγός ανάβει τη μηχανή, βάζει σε λειτουργία το κλιματιστικό και η εκδρομή ξεκινάει. Ο προορισμός γραμμένος με κεφαλαία γράμματα σε λευκό χαρτόνι στο παρμπρίζ του λεωφορείου: «Αυθημερόν εκδρομές στη Χαλκιδική».
Μεγάλη ανταπόκριση
«Οι αυθημερόν εκδρομές ξεκίνησαν από την προηγούμενη Κυριακή και η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη», εξηγεί στον «Α» ο Γιώργος Τουλίκας, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα δρομολόγια «δροσιάς» ξεκινούν στις 8 το πρωί και η επιστροφή γίνεται στις 7 το απόγευμα. Τα τουριστικά λεωφορεία «διατρέχουν» τις παραλίες της Χαλκιδικής και όχι μόνο: Μαρμαράς, Ν. Πόροι, Σίβηρη, Καλλιθέα, Παλιούρι, Πευκοχώρι, Σταυρός είναι μερικοί από τους προορισμούς και το κόστος του εισιτηρίου κυμαίνεται από 11 - 13 ευρώ.
«Πρόκειται για το πιο φτηνό εκδρομικό «πακέτο» και γι' αυτό το προτιμούν ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και πολύτεκνες οικογένειες. Ο καθένας μπορεί να διαθέσει 11-13 ευρώ για μία ολοήμερη απόδραση από τη ζέστη. Εμείς αναλαμβάνουμε τη μεταφορά από και προς την παραλία, ενώ κάνουμε και μία στάση για έναν καφέ κάπου στη μέση της διαδρομής. Αρκετοί πάντως φέρνουν φαγητό από το σπίτι τους, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα έξοδα της εκδρομής», συμπληρώνει ο κ. Τουλίκας, ο οποίος πέρυσι μετέφερε περίπου 120 άτομα κάθε Κυριακή.
Από το τέλος του μήνα αναμένεται να μπουν στο «παιχνίδι» των αυθημερόν εκδρομών για τα «μπάνια του λαού» αρκετά ακόμη τουριστικά πρακτορεία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές. «Στις 27 του μήνα ξεκινάμε μονοήμερες εκδρομές προς τη Χαλκιδική κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με το εισιτήριο να κοστίζει 10 ευρώ», αναφέρει ο Γαρόφυλλος Γαροφύλλου, συνεργάτης μεγάλου τουριστικού πρακτορείου. «Πέρυσι μεταφέραμε συνολικά 1.500 άτομα. Για τους περισσότερους αυτή ήταν η μοναδική δυνατότητα διακοπών. Φέτος, λόγω και της οικονομικής κρίσης που πλήττει το σύνολο του πληθυσμού, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση κυρίως από συνταξιούχους», σημειώνει ο ίδιος.

Εκδήλωση «Κρήτη - Μακεδονία - Μέγας Αλέξανδρος» στην Έδεσσα

«Κρήτη - Μακεδονία - Μέγας Αλέξανδρος» είναι το θέμα των εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο δήμο Έδεσσας το Σάβαβτο 19 και την Κυριακή 20 Ιουνίου. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας, ο δήμος Έδεσσας αλλά και Κρητικοί Σύλλογοι και Σωματεία τόσο του νομού όσο και από όλη την Ελλάδα. 
Σχετικά με το διήμερο εκδηλώσεων ο νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε πως «οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου ομιλίες για τη συμβολή των Κρητικών στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως και τις θυσίες των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους. Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων θα είναι η αποκάλυψη της προτομής του Βενιζέλου στον υπαίθριο χώρο του Διοικητηρίου. Πρόκειται για μία συμβολική απόδοση τιμής στον μεγάλο Εθνάρχη του γένους. Οι πολιτικές του ιδέες για την δημοκρατία εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επίκαιρες σήμερα και αποτελούν αφετηρία για μία ενεργότερη συμμετοχή όλων μας στα κοινά».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Σάββατο 19 Ιουνίου
09.00 Δοξολογία στη Μητρόπολη της Έδεσσας. Συντεταγμένη προσέλευση και παρουσία σωματείων

09.45 Υπαίθρια συγκέντρωση στο Μνημείο Μακεδονομάχων (Καπετάν Μίγγα) στους καταρράκτες της Έδεσσας. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο υπέρ των πεσόντων Κρητών. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Τήρηση σιγής και κατάθεση στεφάνων. Πέρας εκδήλωσης στο μνημείο των Μακεδονομάχων.

10.15 Πεζή μετάβαση στον έφιππο ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου της Έδεσσας. Κατάθεση στεφάνων από τα σωματεία. Σύντομη τελετή. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Πέρας τελετής στον έφιππο ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου.
11.00 Αναχώρηση για Πέλλα. Συγκέντρωση στον έφιππο αδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου. Χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων. Απόδοση αρμόζοντος ριζίτικου τραγουδιού. Σύντομη τελετή παρουσία των τοπικών αρχών της Πέλλας. Κατόπιν αυτού, σύντομη περιήγηση-ξενάγηση στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.
14.30 Γεύμα στη δημοτική επιχείρηση των Καταρρακτών ΔΕΚΕ από την ΝΑ Πέλλας.
18.30 Μετάβαση στον χώρο της κύριας εκδήλωσης (Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο της Έδεσσας). Προσέλευση κόσμου.
- Έναρξη της κύριας εκδήλωσης. Παρουσίαση προγράμματος. Χαιρετισμοί επισήμων και εκπροσώπων σωματείων που συμμετέχουν.
- Απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τη ριζίτικη ομάδα των σωματείων της κρητικής παροικίας της Αττικής.
- Ομιλία με θέμα «Η συμβολή και οι θυσίες των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους» (Γ. Κακουδάκης, Αντιστράτηγος ε.α., τ. Διευθυντής 7ου Ε.Γ. ΓΕΣ).
- Απόδοση κρητικών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των κρητικών σωματείων της κρητικής παροικίας της Αττικής.
- Ομιλία με θέμα: «Η συμβολή των Κρητικών στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου» (Γ. Βαρνάκος, Νομικός – Συγγραφέας, τ. Καθηγητής Διπλωματικής Ακαδημίας Υπ. Εξ.).
- Απόδοση Μακεδονικών, Μικρασιατικών και Ποντιακών χορών από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα της Έδεσσας .
- Ομιλία με θέμα: «Το Μακεδονικό Ζήτημα από την σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου» (Δ. Μυλωνάς, Συγγραφέας - Ιστορικός).
- Απονομή τιμητικών πλακετών σε τοπικούς φορείς από την Οργανωτική Επιτροπή για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
22:00 Πέρας εκδήλωσης. Δεξίωση του δήμου Έδεσσας προς τιμή των διοργανωτών της εκδήλωσης και των συμμετεχόντων σε αυτή σε αίθουσα της πόλης.

Κυριακή, 20 Ιουνίου
Αποκαλυπτήρια της προτομής Ελευθερίου Βενιζέλου από τον Σύλλογο Κρητών Ν. Πέλλας «Ο Ψηλορείτης». Με την υποστήριξη του εθνικού Ιδρύματος ερευνών και Μελετών «Ελευθερίου Βενιζέλου» - Χανιά.
Α’ Μέρος
10.30 Προαύλιος χώρος Διοικητηρίου νομαρχίας. Επιμνημόσυνη δέηση παρουσία αγήματος και στρατιωτικής μπάντας ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού. Αποκαλυπτήρια προτομής Ελευθερίου Βενιζέλου. Κατάθεση στεφάνων. Ενός λεπτού σιγή. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Β’ Μέρος (Αίθουσα εκδηλώσεων Νομαρχίας)
Ριζίτικο τραγούδι. Χαιρετισμοί κύριων οργανωτών Νομάρχη Πέλλας κ. Μιχάλη Καραμάνη και Δήμαρχου Έδεσσας κ. Ιωάννη Σόντρα και επισήμων. Ομιλία από τον Ν. Παπαδάκη, Γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθερίου Βενιζέλου». Προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κρητικοί χοροί. Κρητικό κέρασμα.

Θεσσαλονίκη: «Βατοπέδι» στην Τούμπα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Επικαλούμενη ένα βασιλικό διάταγμα του 1952, η Εκκλησία της Ελλάδος στρέφεται εναντίον 40 ιδιοκτητών διαμερισμάτων στην οδό Διογένους στην περιοχή της Τούμπας και διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ελληνική Εκκλησία στην αγωγή που έχει καταθέσει στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μνημονεύει μία σύμβαση που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 1952 μεταξύ του Οργανισμού Διοικήσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας και του ελληνικού Δημοσίου «περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και ακτημόνων μικρών κτηνοτρόφων κ.τ.λ.».
Οπως αναφέρεται στην αγωγή, η σύμβαση κυρώθηκε με βασιλικό διάταγμα με το οποίο το «ιερό» οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.372 τ.μ. στην οδό Διογένους περιήλθε στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας στην αγωγή, η μεταβίβαση του οικοπέδου δεν πέρασε στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με ρητή διάταξη νομοθετικού διατάγματος του 1952. Μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει στραφεί και εναντίον του δήμου Θεσσαλονίκης για το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Περιοχή - «φιλέτο»
Στην ίδια την αγωγή που κατατέθηκε η Εκκλησία περιγράφει την περιοχή ως «φιλέτο» και ζητά από την ελληνική Δικαιοσύνη να καθορίσει προσωρινή τιμή μονάδας 3.300 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο που ισχυρίζεται ότι δικαιούται, τιμές αντίστοιχες δηλαδή με αυτές της... Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη. «Το οικόπεδό μας περιβάλλεται από τεράστιους κοινόχρηστους χώρους, βρίσκεται μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στην περίφημη αλάνα της Τούμπας, έναντι δύο μεγάλων πάρκων αναψυχής, δύο σχολείων, έναντι του γηπέδου του ΠΑΟΚ. Επί του οικοπέδου μας, που είναι η οδός Διογένους, λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, βενζινάδικο, καφετέριες, φαρμακείο, ενώ η περιοχή έχει ανοικοδομηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σχετικά πρόσφατα και γενικά μετά το έτος 1985 και η κατασκευή οικοδομών χαρακτηρίζεται πολυτελής», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αγωγή. Ακόμη τονίζεται ότι η περιοχή εξυπηρετείται από τέσσερις λεωφορειακές γραμμές.
Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην οδό Διογένους σε βάρος των οποίων έχει προσφύγει η Εκκλησία της Ελλάδος αναστατώθηκαν όταν πληροφορήθηκαν τις «ιερές» διεκδικήσεις και δηλώνουν ότι έχουν αγοράσει τα ακίνητα με καθ' όλα νόμιμες συμβολαιογραφικές πράξεις. Οπως αναφέρουν, κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για οποιαδήποτε εκκρεμότητα των ακινήτων που αγόρασαν.
Ζητά 200.000 ευρώ
«Εγώ αγόρασα το διαμέρισμα το 1976 αντί 760.000 δραχμών και τώρα η Εκκλησία ζητά αποζημίωση πάνω από 200.000 ευρώ», είπε στον «Αγγελιοφόρο» ο Τάσος Μαυρίδης, ένας από τους ιδιοκτήτες σε βάρος των οποίων κατατέθηκε η αγωγή.
«Οταν ο εργολάβος έχτισε την οικοδομή, δεν είχε κανένα πρόβλημα με την πολεοδομία. Μετά εγώ έκανα κανονικά το οριστικό συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος στο συμβολαιογράφο. Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, έρχεται η Εκκλησία και διεκδικεί το σπίτι μου», πρόσθεσε ο ίδιος. Πάντως, όπως αναφέρουν αρκετοί από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, στην περίπτωση που τα δικαστήρια δικαιώσουν την Εκκλησία της Ελλάδος, οι ίδιοι θα στραφούν εναντίον των οικοπεδούχων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...