Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ: Κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο 1000 εργαζόμενοι

Aμεσα μέτρα ώστε να αποτραπεί το τυχόν κλείσιμο της λιπασματοβιομηχανίας στην Καβάλα και να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες για τη λειτουργία της, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων προς όφελος των αγροτών, των εργαζομένων, όλης της περιοχής, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση αναφέρουν: «Με την απελευθέρωση της αγοράς λιπασμάτων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μάαστριχτ, που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Συνασπισμός, έκλεισαν τρία από τα τέσσερα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων στην χώρα μας. Το τέταρτο, η πρώην «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΕ» Καβάλας (νυν «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ & ΧΗΜΙΚΑ ELFEΑΒΕΕ», ξεπουλήθηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη το 2011.

Από το 2012 και παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο σημείωσε υψηλή παραγωγή και πωλήσεις, άρχισαν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, τέτοια που να απειλούν την ύπαρξή του καθώς από τα κέρδη του ωφελούνταν ο υπόλοιπος όμιλος και όχι το εργοστάσιο, για να μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίζει τη δραστηριότητά του.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του 2012 η ELFEΑΒΕΕ υπολειτουργούσε. Είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το 70% των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων, εξαιτίας του αποθέματος αμμωνίας, που δεν επαρκούσε για την παραγωγή, αλλά και του κινδύνου διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ. Ενώ στις αρχές του 2013 λειτουργούσε μόλις με το 5% της παροχής φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η μονάδα παραγωγής αμμωνίας και να λειτουργεί μόνο η μονάδα αποξήρανσης.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη και όχι ως καύσιμο, όμως ο όμιλος Λαυρεντάδη δεν πλήρωνε τις οφειλές του προς τη ΔΕΠΑ. Αποτέλεσμα είναι η παραγωγική διαδικασία να επιβραδύνεται σημαντικά με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική βιωσιμότητα της βιομηχανίας.

Μάλιστα, σήμερα ο όμιλος, μέσω της ELFEΑΒΕΕ, φαίνεται να οφείλει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, στο εργαζόμενο και συνταξιοδοτούμενο προσωπικό, προμηθευτές και τράπεζες.

Ενώ παρά την όποια ρύθμιση χρεών που έχει πετύχει η ELFEΑΒΕΕ με τη ΔΕΠΑ, ο κίνδυνος κλεισίματος του εργοστασίου δεν έχει αποτραπεί.

Να σημειωθεί τέλος ότι έχει ανατεθεί ο έλεγχος της βιωσιμότητας της εταιρείας ELFEΑΕΒΕΕ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στην "Price Waterhouse Coopers".

Στο εργοστάσιο εργάζονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι (τακτικό και έκτακτο προσωπικό) και ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου, πέρα από τις εκατοντάδες απολύσεις, που θα ενισχύσουν το ποσοστό της ανεργίας, θα επιφέρει γενικότερες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στην Π.Ε. Καβάλας και αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων.

Η πολιτική, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της λιπασματοβιομηχανίας της χώρας που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την αύξηση του επιχειρηματικού κέρδους, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη φτωχομεσαία αγροτιά και στην αγροτική οικονομία, στους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους ως καταναλωτές αγροτικών προϊόντων.

Ηδη από το κλείσιμο των τριών πρώτων λιπασματοβιομηχανιών της χώρας, απολύθηκαν χιλιάδες εργάτες, αυξήθηκαν απότομα οι εισαγωγές και πραγματοποιούνταν συνεχείς ανατιμήσεις που εξανάγκαζαν τους φτωχούς αγρότες να αγοράζουν ακριβά τα λιπάσματα, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής.

Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως τις προτάσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση και δημιουργία ενιαίου φορέα λιπασματοβιομηχανίας, για παραγωγή φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες και θα στηρίζουν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα σε όφελος του λαού, για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, τόσο για τη διατροφή όσο και την προμήθεια της μεταποίησης με πρώτη ύλη».

Και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί το τυχόν κλείσιμο της λιπασματοβιομηχανίας στην Καβάλα και να αναλάβει τις ευθύνες για τη λειτουργία της, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων προς όφελος των αγροτών, των εργαζομένων, όλης της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...