Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για το νέο πλαίσιο τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ A.E.

Στον καθορισμό από το Ελληνικό Δημόσιο των επιτρεπόμενων μέγιστων εσόδων της εταιρείας θα βασίζεται το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ Α.Ε., όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το καθορισμένο επίπεδο των επιτρεπόμενων μέγιστων εσόδων θα είναι δεσμευτικό για την εταιρεία. «Έχοντας προσδιορίσει το κόστος προς ανάκτηση για την αποτελεσματική παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών, η ΕΥΑΘ Α.Ε. θα εισηγείται στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΚΥΑ 322/2013) τα προτεινόμενα τιμολόγια για κάθε κατηγορία καταναλωτών, σύμφωνα πάντα με τα μέγιστα επιτρεπόμενα έσοδα της εταιρείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το κόστος προς ανάκτηση λαμβάνει υπόψη του τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος συντήρησης, τις αποσβέσεις και την απόδοση κεφαλαίου.

Τα έσοδα θα ρυθμίζονται για περίοδο πενταετίας (η πρώτη θα διαρκέσει από το 2014 έως το 2018). Όπως διαβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ, το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων επεξεργάζονται τους όρους που θα περιλαμβάνει η τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης της ΕΥΑΘ Α.Ε. μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και μεθοδολογία για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, έτσι ώστε αυτά να:
- Διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του νερού ως φυσικού πόρου και την  παροχή του στους καταναλωτές με οικονομικά προσιτούς όρους
-Εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα δίκτυα και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών
- Αντικατοπτρίζουν το οικονομικό κόστος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης
-Παρέχουν κίνητρα για αποτελεσματικότερη διαχείριση και την εξοικονόμηση πόρων.

Το νέο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί μεταξύ του 1,23-1,31 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού (η αντίστοιχη τιμή για το 2013 υπολογίζεται σε 1,35 ευρώ) και η ακριβής τιμή του πρόκειται να προσδιοριστεί και να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες και θα συμπεριληφθεί στη Σύμβαση
Παραχώρησης, όπως επίσης και ο αριθμός των κλιμακίων ανά κατηγορία χρήσης.

Εκτιμάται ότι το σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...