Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Επιστολές προς τους υποψήφιους αγοραστές της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), με τις οποίες τούς ζητούν να αποσύρουν τις προσφορές τους, απέστειλαν οι εκπρόσωποι ομάδας 130 οργανώσεων πολιτών/ εργατικών συνδικάτων από 18 χώρες , από κοινού με 50 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις επιστολές, οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες "θα αμαυρώσουν τη φήμη τους και θα αυξήσουν το επιχειρηματικό ρίσκο τους", εξαιτίας παρατεταμένων και έντονων αντιδράσεων από πλευράς των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, επιστολές εστάλησαν στη γαλλική πολυεθνική Suez Environment, στις ελληνικές συμπράξεις ΑΚΤΩΡ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ και στους ισραηλινούς ομίλους Mekorot και Αrison Ιnvestment.

'Οπως επισημαίνουν, η ΕΥΑΘ βγήκε προς πώληση από την ελληνική κυβέρνηση, ενάντια στη θέληση των πολιτών. Για τον λόγο αυτό, προσθέτουν, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι και οι δήμοι, εναντιώνονται στην πώληση του νερού και έχουν ξεκινήσει πολλές εκστρατείες για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του.

"Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού συνήθως εκτόξευσε τις τιμές του και σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε την ποιότητά του. Αν και η τάση στην Ευρώπη είναι πλέον η επανακρατικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης, μας εξαναγκάζουν να κάνουμε το αντίθετο", επισήμανε η Μαρία Κανελλοπούλου, συντονίστρια της δράσης "Save Greek Water".

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, επισήμανε: "Οι εταιρίες που ενεπλάκησαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού συχνά αμαύρωσαν τη φήμη τους, το ρίσκο τους αυξήθηκε και τα κέρδη τους ήταν περιορισμένα. Οι εταιρίες που στοχεύουν να αγοράσουν την ΕΥΑΘ, βασίζουν το εταιρικό τους μοντέλο στον καιροσκοπισμό και θα πρέπει να προειδοποιηθούν για τις δυσκολίες που έπονται".

Η Γκαμπριέλα Ζανζανάινι (Gabriella Zanzanaini), διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων της οργάνωσης "Food & Water Europe", τόνισε από την πλευρά της: "Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρία Eldorado Gold ανακοίνωσε την αναστολή της παραγωγής της στο χρυσωρυχείο της Χαλκιδικής. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα εταιρίας η οποία δεν είναι επιθυμητή στην Ελλάδα και την οποία οι πολίτες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για να σταματήσουν την εκμετάλλευση ενός από τους κοινούς τους πόρους. Οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες με συνεχή και δυναμική αντίσταση. Είναι η ίδια κατάσταση που διαμορφώνεται για την προστασία του δημόσιου νερού και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη", είπε.

Ο Κρίτων Αρσένης

Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, τέλος, που είχε αναλάβει την προώθηση της όλης πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστοποίησε ότι την επιστολή συνυπέγραψαν 50 ευρωβουλευτές, από τους Συντηρητικούς, το Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους , τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά.

"Οι εταιρίες θα πρέπει να επιδιώκουν την κερδοφορία τους μέσα από το εμπόριο ιδιωτικών αγαθών, όχι ελέγχοντας την αγορά δημοσίων αγαθών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει σαφή προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση, ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού ούτε είναι ευπρόσδεκτη, ούτε θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση", κατέληξε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...