Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Στο «σφυρί» νησάκι στη Χαλκιδική!

Δέκα εκατομμύρια ευρώ πωλείται ιδιόκτητο νησί απέναντι από το Νέο Μαρμαρά, στη Χαλκιδική, μέσω δημοπρασίας.

Το... ιδιότυπο πωλητήριο έχει μπει ήδη και υποψήφιοι αγοραστές δηλώνουν προσφορές για το νησί που βρίσκεται στον Τορωναίο κόλπο, μεταξύ του Πόρτο Καράς και του Πόρτο Κουφό. Σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή και με έκταση 107 στρέμματα, είναι το μεγαλύτερο από το σύμπλεγμα τριών νησιών, γνωστά ως Σπαλαθρονήσια.

Οι πρώτες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγο, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών του νησιού Αγγελος Φιλιππίδης και ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών Σταύρος Μυρωνίδης.

Όπως διευκρίνισαν, η διαδικασία της δημοπρασίας ακολουθείται για πρώτη φορά στη χώρα μας για πώληση νησιού και οι υποψήφιοι επενδυτές και αγοραστές θα ενημερώνονται μέχρι τις 20 Αυγούστου. Στη συνέχεια, θα κατατεθούν κλειστές προσφορές και η διαδικασία πώλησης θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Νησί «διαμάντι»

Οι διοργανωτές επεσήμαναν ότι πρόκειται για ένα νησί «διαμάντι», καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη από κάθε άλλο, ενώ προσφέρεται για εκμετάλλευση είτε από ιδιώτη ή από επενδυτές για τη δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μυρωνίδη, το νησί βγαίνει σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της ελληνικής κτηματαγοράς και η πώλησή του θα επιφέρει στο ελληνικό δημόσιο τεράστια κέρδη, καθώς τα έσοδα από τους φόρους θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος, ανάμεσα στο νησί και την ακτή παρεμβάλλεται ένα μικρότερο νησάκι, ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, ενώ το συνολικό εμβαδό του νησιού μαζί με τον αιγιαλό είναι 103.782 τ.μ. «Πρόκειται για μία μοναδική επενδυτική ευκαιρία. Τα ελληνικά νησιά είναι υποτιμημένα, κυρίως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που κάνουν συχνά λόγο για εξωφρενικές τιμές πώλησης, τη στιγμή που διαμερίσματα σε μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο αποτιμώνται πολλά εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Μυρωνίδης. Όπως τονίστηκε, το 10% της έκτασης μπορεί να οικοδομηθεί, αφού η υπόλοιπη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη.

Από την πλευρά του, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι το νησί περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας του από τον προπάππο του, το 1943 και σήμερα οι κληρονόμοι είναι έξι.

«Ασπίδα» στο ξεπούλημα γης οι δημοπρασίες

Η προώθηση δημοπρασιών για την πώληση ιδιοκτησιών μπορεί να βάλει τέλος στο ξεπούλημα της ελληνικής γης, εκτίμησε ο κ. Μυρωνίδης. Ειδικά για τα νησιά, σημείωσε ότι οι δημοπρασίες δημιουργούν «δίχτυ ασφαλείας» γύρω από τον επενδυτή και τον ιδιοκτήτη, καθώς προϋποθέτουν λεπτομερή έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και διευκολύνσεις στη γραφειοκρατική διαδικασία.

«Πρόκειται για διαδικασία όπου φαίνεται ξεκάθαρα η τιμή πώλησης και αποδίδονται όλοι οι νόμιμοι φόροι ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιείται το κέρδος των ιδιοκτητών και ελαχιστοποιείται η γραφειοκρατία», συμπλήρωσε.

Η διαδικασία πώλησης του νησιού υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει από έξι μήνες έως έναν χρόνο λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, αφού για την πώλησή του απαιτείται το «πράσινο φως» από τα υπουργεία Άμυνας, Περιβάλλοντος, Εξωτερικών, Πολιτισμού και Ναυτιλίας.

Μαρία Λίτου/ agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...