Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Α. Τζιτζικώστας: «Θα γίνει διαβούλευση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές»

Προσωπική άποψη χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, την χθεσινή τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργου Τσαμασλή, υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

«Η προσωπική άποψη του καθενός μας δεν είναι απαραίτητα η άποψη που θα επικρατήσει μετά τη διαβούλευση που θα γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγοράς και κάθε περιοχής» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαμασλής στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας είχε αναφέρει ότι «πρόθεση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης είναι να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου» και είχε επισημάνει ότι «θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του εμπορικού και όχι μόνο κόσμου ο καινούριος νόμος που δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα χωρίς να είμαστε χαρακτηρισμένη τουριστική περιοχή».

Μια άλλη διάσταση του ζητήματος θέτει ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Μάρκος Μπόλαρης. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ σχολιάζει ότι ο νέος νόμος δίνει την σχετική αρμοδιότητα των αποφάσεων στον αντιπεριφερειάρχη, τη στιγμή που στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση υπάρχει περιφερειάρχης και περιφερειακό συμβούλιο. «Πρόκειται για ένα άνοιγμα στο «παράθυρο» της συναλλαγής και της διαπλοκής που αντί να προβλέπει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως συμβαίνει για όλα τα θέματα, δίνει την εν λόγω αρμοδιότητα στον αντιπεριφερειάρχη» λέει χαρακτηριστικά. Διερωτάται επίσης τι θα συμβεί αν αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακά Συμβούλια λαμβάνουν διαφορετικές αποφάσεις και σχολιάζει ότι εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη, η διάταξη αυτή θα καταρριφθεί.

«Η διάταξη για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι ένας «δούρειος ίππος» που στοχεύει στη μεταβίβαση ακόμη μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς στους μεγάλους, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» προσθέτει ο κ. Μπόλαρης. Ο ίδιος αντιπαραθέτει το κίνημα που δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία με τον τίτλο «keep Sunday special» (διατηρήστε την Κυριακή μια ειδική μέρα). Η ουσία της αντίδρασης των πολιτών, όπως λέει, συνοψίζεται στην προστασία των οικογενειακών σχέσεων, τη διάσωση των τοπικών αγορών και των τοπικών κοινωνιών, τον σεβασμό στην εκκλησιαστική παράδοση, την προσωπική υγεία, τον ελεύθερο χρόνο και την ανάπαυση.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που κάνει λόγο για «εκφρασμένη θέληση της Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». «Στόχος είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αντίθετος στη λογική και τις επιλογές που καταστρέφουν τη μικρή και μεσαία επιχείρηση δήλωσε και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη», τονίζοντας ότι και προ κρίσης, επί νομαρχίας Παναγιώτη Ψωμιάδη είχε εκφραστεί η ίδια λογική που εξυπηρετεί τα μεγάλα καταστήματα και τις ξένες πολυεθνικές.

«Αν συμφωνούν όλοι οι φορείς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα καταστήματα και τις Κυριακές. Ωστόσο πιστεύω ότι το μέτρο αυτό ούτε θα φέρει χρήμα στην αγορά ούτε θα βοηθήσει τους καταστηματάρχες» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της παράταξής του ο Κυριάκος Βελόπουλος. Είπε, επίσης, ότι αν δεν λειτουργήσει το μέτρο θα πρέπει να παραιτηθούν όσοι έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις. «Για χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και όλων των εμποροϋπαλλήλων» έκανε, τέλος, λόγο ο Γιάννης Κούτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...