Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

«Όχι» στην αναστολή δημοφιλούς και δωρεάν μεταπτυχιακού στο ΑΠΘ

Ενα από τα πιο δημοφιλή μεταπτυχιακά προγράμματα για ψυχολόγους αναστέλλεται! Αφορά την ψυχολογία των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και αποτελεί τη μοναδική ειδικότητα της Ψυχολογίας που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 87 ειδικότητες που πρόσφατα προέβλεψε ο ΣΕΒ ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση ως το 2020!

Οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοί του είναι ανάστατοι και ζητούν τη συνέχιση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, στο οποίο βάζει φρένο απόφαση του Τμήματος. Όπως υπογραμμίζουν, πρόκειται για το μοναδικό στη χώρα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, από τα ελάχιστα δωρεάν μεταπτυχιακά και λειτουργεί από το 1997 με τίτλο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων».

Οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοί του επιμένουν στη συνέχιση της λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2013- 2014, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους η αναστολή του θα δημιουργήσει εκπαιδευτικό κενό στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας, στερώντας από ενδιαφερόμενους κοινωνικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο πεδίο των εξαρτήσεων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, που εδώ και δώδεκα χρόνια υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης, συνιστώντας μαζί με το μεταπτυχιακό παράδειγμα σύνδεσης του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της κοινωνίας. Όπως τονίζουν, είναι αξιοπερίεργο ότι μόλις πριν από ένα μήνα η Σύγκλητος του ΑΠΘ με ομόφωνη απόφασή της αναγνώρισε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και αποφάσισε την πολύπλευρη στήριξη του.

Με πρωτοβουλία τους, οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοι του μεταπτυχιακού έστειλαν ανοικτή επιστολή προς την πρόεδρο και τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ψυχολογίας εξηγώντας την αναγκαιότητα άμεσης άρσης της συγκεκριμένης απόφασης, με βάση την δική τους εμπειρία. Στο blog τους, http://mps-eksartiseon.blogspot.gr/, παραθέτουν τα επιχειρήματά τους για άρση της άδικης και ακατανόητης, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφασης.

Τα πλεονεκτήματα

Συνοψίζοντας τα βασικά πλεονεκτήματα του μεταπτυχιακού, επισημαίνουν ότι δίνει την ευκαιρία στους λειτουργούς υγείας να εκπαιδευτούν στο πεδίο των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, την ψυχική και σωματική υγεία, την αναπηρία κ.ά. Επιπρόσθετα, η φοίτηση είναι δωρεάν και δεν εξαρτάται από πηγές χρηματοδότησης, ενώ το εν λόγω μεταπτυχιακό έρχεται σταθερά πρώτο σε ζήτηση μεταξύ των τεσσάρων κατευθύνσεων που προσφέρει το τμήμα Ψυχολογίας.

Οπως καταλήγουν οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι, δεν πρέπει να ανασταλεί ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό που απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να λειτουργήσει, έστω και με μικρή καθυστέρηση, το μεταπτυχιακό και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...