Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Εργα και όχι λόγια ζητά από τον πρωθυπουργό το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

H προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού αποτελεί κύριο ζητούμενο, ώστε το 2011 να γίνει απολογισμός κι όχι επανάληψη του ίδιου προγραμματισμού, καθώς μέχρι σήμερα, «το ισοζύγιο εξαγγελιών και έργων που τελικά πραγματοποιούνται είναι τραγικά ελλειμματικό», αναφέρει το ΤΕΕ, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σε υπόμνημα του στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ενόψει των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ.
Τονίζει ότι :
- το προκαταρκτικό πλαίσιο ( master plan,με προοπτική 10ετίας, που παρουσιάσθηκε από τον Δημήτρη Ρέππα), παρουσιάζει μια σειρά από αδυναμίες, με βασικότερη την αποσπασματικότητά του. Γι’ αυτό άλλωστε, η επιτυχία του εγχειρήματος καθίσταται αμφίβολη.
- η θεσμοθέτηση της αιρετής μητροπολιτικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη μόνη σύγχρονη και βιώσιμη λύση, που η κυβέρνηση δεν τόλμησε και επέβαλε αν αυτού ένα αμήχανο μοντέλο.
- Είναι θετική η ίδρυση επιχειρηματικής μονάδας ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να ξεκαθαρισθούν οι αρμοδιότητες του προσώπου που φέρει την εξουσία.
- θετικα κινείταιι η χωρική κατανομή των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου. Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης χρειάζεται να αναπτυχθούν και ενισχυθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις που η λειτουργία τους συνδέεται με την ύπαρξη εξυπηρετήσεων μητροπολιτικού επιπέδου. Παράλληλα χρειάζεται να προωθηθούν άμεσα, αλλά οργανωμένα και σοβαρά, η Αλεξάνδρεια Ζώνη και ο Πόλος Καινοτομίας.
Για τα μεγάλα έργα και παρεμβάσεις της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδας, το ΤΕΕ/ΤΚΜ σημειώνει –μεταξύ άλλων- τα εξής:
• ΜΕΤΡΟ: Παράλληλα με τις εξαγγελίες για τις επεκτάσεις της βασικής γραμμής, πρέπει πλέον να κατατεθεί ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Επίσης, πρέπει να υλοποιηθεί η υπουργική δέσμευση για διοίκηση του έργου από τοπικό φορέα, αντί αυτό να διοικείται από την Αθήνα με …τηλεχειρισμό.
• ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ: Το έργο, που κατά καιρούς έχει σχεδιαστεί σε κάθε δυνατή θέση, θα μπορούσε να είναι τοπικό ανέκδοτο αν δεν είχαν διατεθεί, για αμοιβές των εκάστοτε μελετών και για ρήτρες, κονδύλια που θα βελτίωναν σημαντικά την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίες εξαγγελίες δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης από τις προηγούμενες
• ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΕΘ: Παράλληλα με την τεκμηρίωση της επιλογής της Σίνδου για την υποδοχή των εγκαταστάσεων, που υιοθετήθηκε, το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει καταθέσει πλήρη πρόταση για την αναμόρφωση της έκτασης της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, με λεπτομερείς διαδικασίες που περιλαμβάνουν την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
• ΚΟΡΩΝΕΙΑ- ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας καθυστερεί δραματικά. Ο ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου (πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ από το 2006) μετατράπηκε σε διεύθυνση στο τέως ΥΜΑΘ. Η ίδρυση Διεύθυνσης στο τέως ΥΜΑΘ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, ενώ το συγχρηματοδοτούμενο έργο που υπογράφτηκε πρόσφατα, είναι βήμα θετικό, αλλά αποσπασματικό.
• ΛΙΜΑΝΙ Η ανάπτυξη του λιμανιού, σε συνδυασμό από τη μια μεριά με το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης και από την άλλη με τον Εμπορευματικό Σταθμό και τη ΔΕΘ, αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Παράλληλα, ο χώρος του λιμανιού να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης με την παράλληλη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και ιδιαίτερα του εμβληματικού κτηρίου του τελωνείου.
• ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του αεροδρομίου δεν έχει ολοκληρωθεί μετά από περίπου 15 χρόνια. Για το νέο αεροσταθμό, ενώ οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί προ 5ετίας, η δημοπράτηση του έργου έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Επιπλέον, το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει προτείνει τη διερεύνηση χωροθέτησης νέου αεροδρομίου, με προοπτική 30ετίας.
• ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ Η πρόταση έχει μελετηθεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με τα γείτονα Τμήματα του ΤΕΕ, από το 2004 και αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου που εκτείνεται από την Ήπειρο ως την Θράκη. Πρόκειται για ένα σημαντικό μεταφορικό έργο με χαμηλό οικονομικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό κόστος και υψηλότατο αναπτυξιακό όφελος.
Στο υπόμνημα το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρουσιάζει επίσης τις θέσεις του για τα δημόσια έργα, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η θεσμοθέτηση της ελεύθερης έκπτωσης ως μοναδικού κριτηρίου για την ανάθεση των συμβάσεων μελετών και υπηρεσιών έχει ήδη δοκιμαστεί στις αναθέσεις των έργων και έχει αποτύχει κι ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει συντάξει ολοκληρωμένη πρόταση για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των μελετών και συναφών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...