Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Πλ. Αριστοτέλους: Τέρμα τα τραπεζάκια εντός των στοών

Πράσινο φως άναψε χθες το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στο προτεινόμενο σχέδιοστο της επιτροπής ποιότητας ζωής για την χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αριστοτέλους.  Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η διάθεση, συμπληρωματικά, επιφάνειας κοινοχρήστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χωρίς να αλλοιώνεται ο σχεδιασμός της πλατείας, ενώ επιτρέπεται η κάλυψη της διατιθέμενης επιφάνειας με ξύλινο δάπεδο, υπερυψωμένο κατά 20 εκ. περίπου.
- η χρήση μεταφερόμενου (κινητού, πτυσσόμενου, λυόμενου) κατακόρυφου προστατευτικού –διαχωριστικού- πετάσματος ύψους μέχρι 1,5 μ. στους κοινοχρήστους χώρους της πλατείας Αριστοτέλους που διατίθενται στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τις ενδεικτικές κατασκευαστικές προδιαγραφές που συνοδεύουν την απόφαση, με σκοπό την αποκατάσταση της αισθητικής του κοινοχρήστου χώρου, την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και την οριοθέτηση του νομίμως καταλαμβανόμενου κοινοχρήστου χώρου.
- Σε περίπτωση διαπίστωσης ότι Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος παραβιάζει τα όρια ή τους λοιπούς περιορισμούς για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως καθορίζονται στο σχέδιο και το λεκτικό της κανονιστικής απόφασης, ανακαλείται άμεσα η ατομική διοικητική πράξη (Απόφαση Δημάρχου) με την οποία διατέθηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα τμήμα του κοινοχρήστου χώρου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Επιπλέον η απόφαση –πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού- προβλέπει:
-Απαγόρευση της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους.
- Οριοθέτηση του κοινόχρηστου χώρου που διατίθεται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από την οικοδομική γραμμή (μέτωπο) των οικοδομικών τετραγώνων και από τις δύο πλευρές της πλατείας Αριστοτέλους και από τον εσωτερικό διάδρομο μεταξύ των παρτεριών που απελευθερώνονται πλήρως και διατίθενται στους πολίτες για ελεύθερη χρήση.
- Οριοθετούνται τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους τεσσάρων μέτρων για την ακώλυτη διέλευση πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας.
-Επιτρέπεται για τη σκίαση του διατιθέμενου χώρου να τοποθετηθούν κατά το δυνατόν ομοιόμορφες, κινητές (μη πακτωμένες) ομπρέλες, από αδιαβροχοποιημένο ύφασμα, λευκού χρώματος, διαμέτρου μέχρι τεσσάρων μέτρων με δυνατότητα διακριτικής αναγραφής της επωνυμίας του καταστήματος στο περιθώριο του υφάσματος.
Στα ενδιαφερόμενα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σε εφαρμογή της ισχύουσας διαδικασίας με ατομικές πράξεις θα κατανεμηθεί ο χώρος για τη διάθεση τραπεζοκαθισμάτων που τους αντιστοιχεί. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50 μέτρου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα ΑμεΑ, όπως και η δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης στις εισόδους των οικοδομών που βρίσκονται εντός των στοών της πλατείας, και ιδίως η δυνατότητα ανάπτυξης πυροσβεστικού οχήματος.
Το σχέδιο επανακαθορισμού του κοινοχρήστου χώρου της πλατείας Αριστοτέλους έγινε σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και μετά από διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και των ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι, μέχρις ότου προχωρήσουμε στις εργασίες ανάπλασης, να δώσουμε μια «ανάσα» στην πλατεία και να αλλάξουμε την άναρχη εικόνα που επικρατεί σήμερα με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου και την ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών στις στοές και στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήρθε σε άμεση συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου σχετικά με την χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην Αριστοτέλους, ώστε να συμφωνήσουν στην ισομερή κατανομή του κοινοχρήστου χώρου και να αποτρέψουμε αυθαίρετες καταλήψεις από εκείνους που δεν τηρούν τους κανόνες». 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...