Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Φλώρινα: Επίθεση αρκούδας σε ξένους τουρίστες

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο Ιταλών τουριστών, οι οποίοι απειλήθηκαν σε περιοχή των Πρεσπών Φλώρινας από θηλυκή αρκούδα, όταν άθελά τους την προκάλεσαν.

Συγκεκριμένα, έξω από την κοινότητα Πύλη, σε δασωμένη περιοχή και κοντά σε πηγή, οι δύο τουρίστες αντίκρισαν μικρό αρκουδάκι, το οποίο και πλησίασαν με σκοπό να το φωτογραφίσουν. Όλα καλά, μέχρι την ώρα που εμφανίστηκε η μητέρα του, η οποία εξαγριωμένη τους κυνήγησε και ακινητοποίησε τον έναν, προκαλώντας του, ευτυχώς, ελαφριές αμυχές. Στον τραυματισμένο τουρίστα παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, στο πολυιατρείο του Λευκώνα, απ΄ όπου οι δύο φίλοι συνέχισαν το ταξίδι τους.

Για τη συγκεκριμένη αρκούδα έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», που έχει τη δική της ξεχωριστή προσφορά, από την ίδρυσή της το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» στο νομό Φλώρινας έδωσε λύση στο πρόβλημα των αιχμάλωτων αρκούδων και λύκων, καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για τα μεγάλα θηλαστικά.

Το τι πρέπει να κάνουμε, σε περίπτωση που συναντήσουμε αρκούδα, η εκπρόσωπος του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», Βάσω Πετρίδου, συστήνει πρώτα να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. «Αν η αρκούδα νιώσει ότι απειλείται και ιδιαίτερα όταν έχει μικρό μπορεί να γίνει επιθετική για να το προστατέψει», επισημαίνει η κ. Πετρίδου, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πλησιάζει κανείς ένα μικρό αρκουδάκι, όσο χαριτωμένο και να είναι, αφού σίγουρα κάπου εκεί κοντά είναι η μητέρα του.

«Στην περίπτωση που συναντήσουμε αρκούδα θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να της φερθούμε φιλικά. Θα πρέπει να μείνουμε ακίνητοι, να μην την ενοχλήσουμε ούτε να την απειλήσουμε και να μην της «ανακόψουμε» το δρόμο», υπογραμμίζει η κ. Πετρίδου.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι εδώ και χρόνια ο «Αρκτούρος» υλοποιεί συστηματικά ερευνητικά προγράμματα, με στόχο κυρίως τη διατήρηση των πληθυσμών των μεγάλων σαρκοφάγων, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των βιοτόπων τους. Για τα σκοπό αυτό επιστημονική ομάδα της οργάνωσης συνέταξε τεχνική έκθεση, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων, το 2012, σε κατοικημένες περιοχές, η οποία και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από πρωτοβουλία και του «Αρκτούρου», πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, συνάντηση, με θέμα τη διαχείριση συμβάντων προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, εκπρόσωποι του Δήμου, της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», της Κυνηγητικής Ομοσπονδίας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...