Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Βρέθηκε νεκρή βίδρα στη λίμνη της πόλης

Το θάνατο υδρόβιων πουλιών, ερπετών και θηλαστικών συχνά προκαλούν κάποια είδη αλιευτικών εργαλείων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης ''Αρκτούρος'', με αφορμή την ανακάλυψη, προ ημερών, νεκρής βίδρας στη λίμνη Καστοριάς.

Ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός, ότι πολλά από τα αλιευτικά εργαλεία περιέχουν ζωντανό δόλωμα, σε περιορισμένο χώρο και παραμένουν βυθισμένα για μεγάλο διάστημα στο ίδιο σημείο, επισημαίνει η οικολογική οργάνωση.

Το εγκλωβισμένο νεκρό ζώο εντοπίστηκε σε αλιευτικά εργαλεία (νταούλια: είδος κυκλικής ιχθυοπαγίδας), μόλις λίγα μέτρα από την ακτή, κοντά σε παράκτια βραχώδη περιοχή. Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για ενήλικη θηλυκή βίδρα, νεκρή τουλάχιστον πέντε-επτά ημερών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφές, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συναντάμε σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και σε μερικά νησιά (Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο και Εύβοια).

Στη χώρα μας η βίδρα έχει χαρακτηριστεί ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση. Σύμφωνα με το «Κόκκινο Βιβλίο» των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον». Η παρουσία της σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...