Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Αλλάζει όψη η ιστορική Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη

Είναι από τις πιο ιστορικές πλατείες της Θεσσαλονίκης αλλά εδώ και χρόνια θυμίζει υπαίθριο γκαράζ καθώς μισθώνεται εδώ και πολλά χρόνια σε ιδιώτη.Ο λόγος για την Πλατεία Ελευθερίας, η οποία μετά από απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα αναπλαστεί προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Σύμφωνα με δημοσίυμα του «Αγγελιοφόρου» ο δήμος προωθεί αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, συνολικής έκτασης 11,4 στρεμμάτων, με στόχο τον ανασχεδιασμό της ως χώρο περιπάτου και αναψυχής, την απόδοσή της στους πεζούς και όχι στα αυτοκίνητα, τον εμπλουτισμό του πρασίνου και βέβαια την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της.

Υπενθυμίζεται πως από την εν λόγω πλατεία ξεκίνησε το 1908 η Επανάσταση των Νεοτούρκων, που άλλαξε την ιστορική πορεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ στην συγκεκριμένη περιοχή είχαν οδηγηθεί οι Εβραίοι της πόλης το 1944, προκειμένου να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Επιπρόσθετα, η προοπτική ανάπτυξης αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, καθώς και η ανακοίνωση δημιουργίας μαρίνας στον Α' προβλήτα του ΟΛΘ, προσδίδουν στην Πλατεία Ελευθερίας τη δυναμική της κύριας εισόδου του ιστορικού κέντρου της πόλης από τη θάλασσα.

Παράλληλα η Πλατεία βρίσκεται εντός του χαρακτηρισμένου «Ιστορικού Κέντρου» της Θεσσαλονίκης και εφάπτεται στα όρια του ιστορικού τόπου «Λαδάδικα».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει την υλοποίηση του έργου και να υπογράψει σύμβαση ανάθεσης της πλήρους μελέτης του έργου στη μελετητική ομάδα της πρότασης που θα λάβει το 1ο Βραβείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...