Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Μπουτάρης κατά Γκρουέφσκι για το όνομα των Σκοπίων

Την άποψη, ότι το θέμα της ονομασίας της FYROM «θα είχε λυθεί, προ πολλού, εάν στην ηγεσία της γειτονικής χώρας εξακολουθούσαν να βρίσκονται ο Κ. Γκλιγκόροφ, ή ο Λ. Γκιεοργκιέβσκι», υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επικαλούμενος και την παρελθούσα εμπειρία του από την προσωπική γνωριμία μαζί τους.

Παράλληλα, χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον νυν πρόεδρο της χώρας Ν. Γκρουέφσκι, χαρακτηρίζοντας τη στάση της σημερινής ηγεσίας των Σκοπίων «αποτέλεσμα της αλλήθωρης τακτικής των Αμερικανών, που κάνουν ότι τους βολεύει εκείνη τη στιγμή» και κατηγορώντας την για «παραχάραξη της ιστορίας».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «χαμένες ευκαιρίες» τη μη προώθηση του διαλόγου πάνω σε προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης για σύνθετη ονομασία (Σλαβομακεδονία, Νέα Μακεδονία) και τόνισε ότι απαιτείται μια «πιο πλατειά αντίληψη» για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. 

Για ιδιωτικοποιήσεις

Η δημοτική αρχή δεν έχει την αντίληψη ότι πρέπει να «πουληθούν» περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, αλλά ότι η διαχείριση των δράσεων κάποιου δημόσιου περιουσιακού στοιχείου, (λιμάνι, τρένο, αεροπλάνο κ.λπ.), μπορεί με όρους, να μετακινηθεί στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,

Ο κ. Μπουτάρης έφερε ως παράδειγμα σύγκρισης τα πάρκινγκ και τις τουαλέτες των τμημάτων της εθνικής οδού, η διαχείριση των οποίων έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτική κοινοπραξία, σε σχέση με αντίστοιχες υποδομές του δημοσίου, που, όπως είπε, λόγω αδυναμίας συντήρησης βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. Ο δήμαρχος τοποθετήθηκε στο θέμα, απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων εταιριών στα όρια του Δήμου, για τις οποίες υπάρχουν αρνητικά ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου. 

Απαντώντας, επίσης, σε άλλη ερώτηση, του κ. Μηταφίδη, σχετικά με τη φυγή επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «πρακτικά είναι αδύνατον να επέμβουμε και να ανακόψουμε το ρεύμα φυγής προς τις γειτονικές χώρες», εάν δεν γίνουν αλλαγές στη χώρα, όπως «σταθερό φορολογικό σύστημα, λιγότερη γραφειοκρατία, διευκόλυνση επενδύσεων». 
Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι στις σημερινές συνθήκες «δεν υπάρχει ούτε ένας επιχειρηματίας στον κόσμο που θα έκανε σήμερα επένδυση στην Ελλάδα με κανονικούς στόχους», εκτός κι αν απέβλεπε, όπως είπε, σε «κάποια διαπλοκή», συγκρίνοντας την κατάσταση στη χώρα, με χώρες του τρίτου κόσμου στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...