Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Πτολεμαϊδα: Γεωθερμία αντί λιγνίτη προτείνουν Γερμανοί ειδικοί

Υποδομές εκμετάλλευσης της γεωθερμίας που εγκαθίστανται σε παλιά ορυχεία και όταν τίθενται σε λειτουργία μεταφέρουν τη θερμότητα από το εσωτερικό της γης σε θερμοκήπια που λειτουργούν στην επιφάνειά της, είναι η γερμανική πρόταση για την αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων. Αυτό ήταν το πνεύμα της εισήγησης που παρουσίασε ο ειδικός στον συγκεκριμένο τομέα, Θόρστεν Πίετς, στο συνέδριο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδος, που ξεκίνησε σήμερα στην Πτολεμαϊδα, παρουσία του εντεταλμένου της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνέλευση, κοινοβουλευτικού υφυπουργού Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

Ο κ. Πίετς παρουσίασε την σχετική τεχνογνωσία από την περιοχή Λάουζιτς στη Γερμανία ενώ το παράδειγμα αυτό δεν φάνηκε να είναι άγνωστο και στους έλληνες εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης, αντίστοιχες εφαρμογές λειτουργούν και στην Πολωνία, όπως διαπίστωσε ο ίδιος από κοντά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί.

«Σήμερα, είναι ευκαιρία συνολικά ν’ αντιμετωπιστεί η περιοχή των Ορυχείων της Πτολεμαϊδας με πλήρη αποκατάσταση του χώρου και προσέλκυση επενδυτών με δεδομένο ότι, το περιβάλλον ευνοεί σε εύκολα υλοποιήσιμες επενδύσεις και μάλιστα ιδιαίτερα κερδοφόρες» τόνισε από την πλευρά της η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.

Αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας αυτοδιοικητικών φορέων Ελλάδας και Γερμανίας αναζητούν οι φορείς των δύο χωρών, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Φούχτελ, υπάρχουν πολλά περιθώρια κοινής δράσης. Όπως εξήγησε, η συνεργασία των Ελλήνων και των Γερμανών δημάρχων μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Γερμανία και της ανάπτυξης και άλλων συνεργασιών σε οικονομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα σχέδια δράσης εξετάζονται ειδικότερα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποκατάστασης πρώην βιομηχανικών περιοχών και της καινοτομίας μέσα από την ενεργειακή παραγωγή.

«Αναζητούμε το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας με τους γερμανικούς δήμους καθώς στην Ελλάδα ο «Καλλικράτης» σχεδόν απαγορεύει κάτι τέτοιο, λόγω των περιορισμών στη δημιουργία εταιρειών. Θα συνεργαστούμε γι αυτό το θέμα με το υπουργείο εσωτερικών ενώ στο μεταξύ ανακοινώσαμε την πρόθεση του δήμου μας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δύο εκτάσεις του δήμου Αμυνταίου, 600 και 1100 στρεμμάτων αντίστοιχα» τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...