Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Τάξη στα τραπεζοκαθίσματα της Αριστοτέλους

Τέλος στην άναρχη χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αιρτοτέλους φιλοδοξεί να βάλει ο δήμος Θεσαλονίκης.

Επειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.) η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου ενέκρινε τη νέα χωροθέτηση του κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία, που θα ισχύσει μέχρι την οριστική ανάπλασή της.

Το σχέδιο επανακαθορισμού του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Αριστοτέλους είχε καταρτιστεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν το δημοτικό συμβούλιο είχε εκδώσει τη σχετική κανονιστική απόφαση. Οπως είπε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, «επιδιώξαμε και πετύχαμε τη συμμετοχή των ίδιων των καταστηματαρχών, στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τη χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην Αριστοτέλους, ώστε να συμφωνήσουν στην ισομερή κατανομή του κοινοχρήστου χώρου και να αποτρέψουμε αυθαίρετες καταλήψεις από εκείνους που δεν τηρούν τους κανόνες. Στόχος μας είναι, μέχρις ότου προχωρήσουμε στις εργασίες ανάπλασης, να δώσουμε μια "ανάσα" στην πλατεία και να αλλάξουμε την άναρχη εικόνα που επικρατεί σήμερα με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου και την ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών στις στοές και στην πλατεία Αριστοτέλους».

Στη διαβούλευση οι καταστηματάρχες κατέθεσαν πρόταση-αίτημα με το οποίο ζητούσαν συμπληρωματικά τη διάθεση πρόσθετης επιφάνειας συνολικού εμβαδού περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων κοινοχρήστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε τμήμα των παρτεριών που υπάρχουν, προκειμένου η κατανομή του κοινόχρηστου χώρου να αντιστοιχεί στις προσόψεις των καταστημάτων τους.

Με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων που αποφάνθηκε ότι δεν προκαλείται αλλοίωση στον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου της πλατείας Αριστοτέλους και δε βλάπτεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο η μορφή των όμορων διατηρητέων μετώπων και εφόσον ελήφθησαν υπόψη και άλλα αιτήματα των καταστηματαρχών, η επιτροπή ποιότητας ζωής ενέκρινε τις τροποποιήσεις. Με τη νέα απόφαση προβλέπεται:

- Συμπληρωματικά η διάθεση επιφάνειας για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο γραμμοσκιασμένο τμήμα των υφιστάμενων παρτεριών, χωρίς να αλλοιώνεται ο σχεδιασμός της πλατείας. Επιτρέπεται η κάλυψη της διατιθέμενης επιφάνειας με ξύλινο δάπεδο, υπερυψωμένο κατά περίπου 20 εκ.

- Η χρήση μεταφερόμενου (κινητού, πτυσσόμενου, λυόμενου) κατακόρυφου προστατευτικού –διαχωριστικού- πετάσματος ύψους μέχρι 1,5 μ., με σκοπό την αποκατάσταση της αισθητικής του κοινόχρηστου χώρου, την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και την οριοθέτηση του νομίμως καταλαμβανόμενου κοινοχρήστου χώρου από τα αντίστοιχα καταστήματα.

- Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των ορίων και περιορισμών, ανακαλείται άμεσα η ατομική διοικητική πράξη (απόφαση δημάρχου) με την οποία διατέθηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα τμήμα του κοινοχρήστου χώρου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οι ομπρέλες

Επιπλέον σύμφωνα με την απόφαση «επιτρέπεται για τη σκίαση του διατιθέμενου κοινοχρήστου χώρου η τοποθέτηση κατά το δυνατό ομοιόμορφων, κινητών (μη πακτωμένων) ομπρελών, από αδιαβροχοποιημένο ύφασμα, λευκού χρώματος, διαμέτρου μέχρι 4 μ., με δυνατότητα διακριτικής αναγραφής της επωνυμίας του καταστήματος στο περιθώριο (κρέμαση) του υφάσματος. Απαγορεύεται η χρήση της επιφάνειας της ομπρέλας για διαφημιστικούς σκοπούς».

Πάντως, οι περιορισμοί που ίσχυαν συνεχίζουν να ισχύουν, όπως η απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν την πλατείας Αριστοτέλους, η οριοθέτηση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, οι διάδρομοι για τους πεζούς κ.λπ.

αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...