Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Κασσάνδρα Χαλκιδικής : Πήραν την υγεία... στα χέρια τους!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Στα χέρια τους πήραν... την περίθαλψη οι κάτοικοι της Κασσάνδρας. Εκπαιδεύονται για να σώζουν από πνιγμούς και τραύματα και να βοηθούν σε έκτακτα περιστατικά μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ. Σε ρόλο δασκάλου, διασώστες οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τις τραγικές ελλείψεις στη Χαλκιδική, που γεμίζουν με ανασφάλεια χιλιάδες παραθεριστές.

Τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για να καλυφθούν τα κενά το φετινό καλοκαίρι συνεισφέρουν εθελοντές διασώστες και εργαζόμενοι στο «166». Αντί να πάνε διακοπές, αφιερώνουν την καλοκαιρινή τους άδεια για να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Ενισχύουν τις υπηρεσίες υγείας, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία που πήρε το ΕΚΑΒ, έστω και με καθυστέρηση, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Εξάλλου, με επιστολή - σοκ, διασώστης του ΕΚΑΒ είχε προειδοποιήσει πρόσφατα τη διοίκηση ότι κινδυνεύουν οι ζωές τουριστών.

Η ανάγκη τους κάνει... διασώστες

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος, όταν κινδυνεύει μια ζωή, και πώς οι ελλείψεις υποδομών και προσωπικού μπορεί να οδηγήσουν σε μοιραίες καθυστερήσεις, οι κάτοικοι στη χερσόνησο της Κασσάνδρας κινητοποιήθηκαν.

Περισσότερα από 400 άτομα απ' όλα τα χωριά φρόντισαν να μάθουν πώς να σώζουν ένα συνάνθρωπό τους που κινδυνεύει. Τέσσερις εκπαιδευτές, «οργώνοντας» τα χωριά της Κασσάνδρας, τους έμαθαν να δίνουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού, επιληπτικής κρίσης και τραύματος, να κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και να χρησιμοποιούν σωστά αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Η ανταπόκριση ήταν τεράστια στα σεμινάρια που διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσανδρείας, το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και το ΕΚΑΒ.

«Ο κόσμος που μένει εδώ ξέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και το κέντρο υγείας έχει σοβαρά προβλήματα. Οι επαγγελματίες το έχουν επίσης συνειδητοποιήσει και θέλουν να ξέρουν πώς να βοηθήσουν. Είναι λογικό το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τα σεμινάρια», ανέφερε στον «ΑτΚ» ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης.

«Θα χαθούν αναίτια ζωές»

Οπως επισήμανε στην επιστολή του ο διασώστης Αναστάσης Στεφανάκης, ο οποίος υπηρετεί στην Κασσάνδρα, η ανάγκη εκπαίδευσης ξεκίνησε από την τραγική κατάσταση που ανάγκασε και τον ίδιο να απευθυνθεί στους επικεφαλής του ΕΚΑΒ. Οπως περιγράφει, «δεν είναι σπάνια εικόνα να μεταφέρονται τραυματίες επάνω σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, με κίνδυνο μεγαλύτερης της πρωτοβάθμιας βλάβης που είχαν υποστεί, ενώ κάποιοι θα πεθάνουν και κάποιοι δε θα έχουν καλή ποιότητα ζωής, αφού θα έχουν αποκτήσει πιθανώς κάποιου βαθμού αναπηρία».

Ο ίδιος υπενθύμισε το αίτημα των εργαζομένων να σταλεί δεύτερο ασθενοφόρο στελεχωμένο από έντεκα ακόμη διασώστες, αφού το μοναδικό υπολειτουργεί, έχοντας μείνει με επτά από τους έντεκα διασώστες.



Καλά που υπάρχει εθελοντισμός...

Εκτός από τους εκπαιδευμένους πολίτες, μέλη εθελοντικών ομάδων, απόφοιτοι ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών, καθώς και του ΙΕΚ ΕΚΑΒ έχουν σπεύσει να ενισχύσουν τις υπηρεσίες υγείας. Χάρη στην προσπάθειά τους «Save Halkidiki», οι παραθεριστές δε θα βρίσκουν πια μόνον έναν νοσηλευτή στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον δύο εθελοντές θα συμμετέχουν σε κάθε βάρδια, για να καλύπτονται οι ανάγκες.

Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε στον «ΑτΚ» η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη, από τις 2 Ιουλίου διατέθηκε ένα ακόμη ασθενοφόρο, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι βάρδιες της Κασσανδρείας και τα περιστατικά της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την ίδια, αδειούχοι διασώστες μετακινούνται εθελοντικά στη Χαλκιδική, στη διάρκεια της καλοκαιρινής τους άδειας, έπειτα από πρόσκληση του ΕΚΑΒ λόγω αυξημένων αναγκών. Ανάμεσά τους δύο δικυκλιστές διασώστες από την Αθήνα. Παράλληλα, ένα ασθενοφόρο από τη Θεσσαλονίκη θα πηγαινοέρχεται καθημερινά ώς τις 10 Σεπτεμβρίου στη Χαλκιδική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...