Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

«Φάρο» πολιτισμού φιλοδοξεί να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη, νέο πρόγραμμα


Με στόχο η Θεσσαλονίκη να εκπέμψει τόσο προς τα Βαλκάνια όσο και προς την Αθήνα μια ενιαία πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προχωρά στην υλοποίηση του νέου, πενταετούς προγράμματος, με τίτλο «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Τις προτάσεις του υπουργείου για τον τρόπο υλοποίησής του παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο αρμόδιος υπουργός, Παύλος Γερουλάνος.

«Στόχος του προγράμματος είναι ουσιαστικά ο συντονισμός της δράσης των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης , ώστε ο σημαντικός πλούτος της πόλης, που ξεκινά από τον αρχαίο πολιτισμό, το Βυζάντιο και φτάνει στην έκφραση της νέας δημιουργίας, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός μιλώντας προς τους εκπροσώπους των εποπτευομένων από το ΥΠΠΟ πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης στην πρώτη συνάντηση, που είχε μαζί τους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αλλάζει το «γειτονικό» μας περιβάλλον

«Υπάρχει μια επικίνδυνη και άρα πιεστική αλλαγή του "γειτονικού" μας περιβάλλοντος. Πόλεις, όπως η Σόφια και η Κωνσταντινούπολη, αναπτύσσονται πολιτιστικά πολύ γρήγορα. Από την άλλη, δεν συναντούμε την ουσιαστική παρέμβαση της χώρας μας στον παγκόσμιο διάλογο για τον πολιτισμό. Το σχέδιο "Καλλικράτης" αλλάζει το πολιτικό τοπίο και τη δομή και δίνει ευκαιρίες για την ανάπτυξη και κυρίως συν-δράση και στον τομέα του πολιτισμού», πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος.

Ύστερα από πολύωρη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων της πόλης (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατική Ορχήστρα, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, εκπροσώπους των εφορειών αρχαιοτήτων, Μουσείο Φωτογραφίας, Κινηματογράφου, Φεστιβαλ Κινηματογράφου κ.α), ο υπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο του προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο κάθε χρόνο οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης -και όποιος άλλος μπορεί και θέλει να συμβάλει- θα συμμετέχει στην πρόσκληση της πόλης προς έναν πολιτισμό και θα ανταλλάσσει μαζί του πολιτιστικά αγαθά. Ουσιαστικά, για έναν χρόνο η πόλη θα παίζει τον ρόλο του οικοδεσπότη σε έναν πολιτισμό.

Ο σχεδιασμός

Η αρχή θα γίνει από το 2011 με το πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή, θα ακολουθήσει το 2012 το πρόγραμμα για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (με αφορμή και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης), ενώ θα ακολουθήσουν θεματικά προγράμματα - αφιερώματα και ανταλλαγές με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες.

Κύριο στόχο του προγράμματος αποτελεί, πέραν της θεματικής του, η συντονισμένη δράση των πολιτιστικών φορέων -και όχι παράλληλες ανεξάρτητες αφηγήσεις- ώστε να εξελιχθούν σε πυλώνες ανάδειξης των πολιτισμών και μέσα από αυτά τα προγράμματα να προβληθεί παγκοσμίως η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη με τουριστικούς φορείς

Μέσω των δράσεων αυτών, όπως τόνισε ο υπουργός, θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης και θα καταστεί παράλληλα η Βόρειος Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας νέους επισκέπτες και επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο. Για τον λόγο αυτόν και για την ενημέρωση και των συνεποπτευόντων τουριστικών φορέων ο υπουργός πραγματοποίησε αργά το απόγευμα νέα σύσκεψη, ενημερωτική συνάντηση με τουριστικούς φορείς της περιοχής.

Ανανέωση θητείας

Νωρίς το πρωί, ο κ. Γερουλάνος πραγματοποίησε συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Σωτήρη Χατζάκη, στον οποίο ανακοίνωσε ότι ανανεώνει τη θητεία του στη δεύτερη κρατική σκηνή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζάκης ανέλαβε καθήκοντα πέρσι το καλοκαίρι στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, αντικαθιστώντας τον Νικήτα Τσακίρογλου, που παραιτήθηκε από τη θέση του έναν χρόνο πριν την ολοκλήρωση της τριετούς του θητείας.

Με την απόφαση του υπουργού, ο κ. Χατζάκης ουσιαστικά αναλαμβάνει την πρώτη του κανονική θητεία στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...