Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Λαχτάρησαν στη Βουρβουρού


Η τεράστια κινητοποίηση Πυροσβεστικής, εθελοντών αλλά και κατοίκων απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς που ξέσπασε χτες το απόγευμα σε δασική περιοχή μεταξύ Βουρβουρούς και Ορμου Παναγίας στη Σιθωνία Χαλκιδικής.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, εντάσεως έως 8 μποφόρ, σήμανε αμέσως συναγερμός, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί πολύ γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο, ενώ είχε προλάβει να κάψει 5 στρέμματα με πεύκα, ελαιόδεντρα και πουρνάρια.
Η φωτιά ξέσπασε στις 18.16 στην περιοχή «Δημητράκια» μεταξύ του Ορμου Παναγίας και της Βουρβουρούς, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θάλασσα. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έσπασαν κλαδιά δέντρων, που έπεσαν σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ, με συνέπεια να προκληθεί σπινθήρας και να ξεσπάσει η φωτιά. Στη συγκεκριμένη πευκόφυτη περιοχή υπάρχουν δεκάδες εξοχικές κατοικίες, οι οποίες όμως δεν κινδύνεψαν άμεσα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κάηκαν μόνο λίγα δέντρα, μέσα σε ορισμένα οικόπεδα εξοχικών σπιτιών.
Εκτός από τους κατοίκους, μέσα σε λίγα λεπτά έσπευσαν στο σημείο δεκάδες εθελοντές, από 9 εθελοντικές ομάδες της Χαλκιδικής, καθώς και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 17 οχήματα, 35 πυροσβέστες και 23 άτομο πεζοπόρο τμήμα, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο έκαναν ρίψεις νερού.
«Η φωτιά ξέσπασε κάτω από το δρόμο. Εκεί έχει πολλά πεύκα, όμως ευτυχώς δεν πέρασε σε κυρίως πυρήνα δάσους. Οταν πέρασε για λίγο πάνω από το δρόμο, έκαψε ούτε μισό στρέμμα και την έσβησαν αμέσως. Αν ξέφευγε επειδή φυσούσε πολύ δυνατά, θα ήταν άσχημα τα πράγματα. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει παρθένο δάσος και εξοχικές κατοικίες, οι οποίες όμως δεν κινδύνεψαν», σημείωσε ο Αστέριος Ψαρογιάννης, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής επιχείρησης στην περιοχής της Βουρβουρούς.
«Ολες οι εθελοντικές ομάδες της Χαλκιδικής κινητοποιήθηκαν άμεσα και μαζί με την Πυροσβεστική αντιμετώπισαν γρήγορα τη φωτιά, πριν γίνει επικίνδυνη για το δάσος, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων», δήλωσε ο Κώστας Κοκολάκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο σημείο της φωτιάς παρέμειναν όλο το βράδυ πυροσβέστες με οχήματα και εθελοντές, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπύρωση μικροεστιών.
Μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη ήταν οι πυρκαγιές κόντα στο Σκρίπερο στη βορειοδυτική Κέρκυρα, στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου και στις περιοχές Καυχιώνα και Φανερωμένης της Αρεόπολης Λακωνίας. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...