Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Δροσερά δημοτικά κτίρια χωρίς... επισκέπτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ/ aggelioforos.gr

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν ολόκληρη τη βδομάδα, τα ξενοδοχεία «Βεργίνα», «Εγνατία», «Αιγαίον» και «Μετροπόλιταν» τα οποία συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα δε φιλοξένησαν ούτε έναν πολίτη. Πριν από δύο χρόνια είχαν χρησιμοποιηθεί δύο δωμάτια από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και από μία οικογένεια, θυμάται ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Βεργίνα», Παναγιώτης Κουνούπης.
Οπως εξηγούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, το πρόγραμμα δεν «κινείται» είτε γιατί δεν το γνωρίζει ο κόσμος, είτε γιατί είναι πολύπλοκο και γραφειοκρατικό, είτε γιατί η πλειοψηφία έχει air condition στο σπίτι και δε χρειάζεται να τρέξει αλλού για να δροσιστεί. «Φαντάζομαι ότι είναι αρκετά περίπλοκο μέχρι να εγκρίνουν οι υπηρεσίες του δήμου κλιματιζόμενο δωμάτιο», τονίζει ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου «Αιγαίον», Παναγιώτης Μπουτούσης. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουνούπης εκτιμά ότι δεν υπάρχει μάλλον κατάλληλος σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που προσφέρει ο δήμος.
Μόνο πολύπλοκη δεν είναι η διαδικασία απαντά ο δήμος. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή: η κοινωνική λειτουργός εξετάζει το περιστατικό και αν αποφασίσει ότι χρήζει βοήθειας τότε μεταφέρεται σε ένα από τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με το δήμο, συμπληρώνουν οι υπεύθυνοι. Σύμφωνα μάλιστα με την κοινωνική λειτουργό του δήμου, μέχρι χτες Παρασκευή κανείς δε ζήτησε να εξεταστεί προκειμένου να του χορηγηθεί κλιματιζόμενο δωμάτιο.
Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, αυτά επιλέγονται κατόπιν έρευνας – υπόδειξης των κοινωνικών λειτουργών της υπηρεσίας, σημειώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Αδειες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των ΚΑΠΗ

Ερημιά επικρατεί και στις κλιματιζόμενες αίθουσες των ΚΑΠΗ της πόλης. Πενήντα άτομα περίπου άνω των 60 ετών φιλοξένησαν συνολικά οι κλιματιζόμενες αίθουσες και των επτά ΚΑΠΗ της Θεσσαλονίκης την πρώτη βδομάδα που μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο του δήμου για τον καύσωνα. Η κίνηση είναι πολύ μικρή καθώς οι δημότες προτιμούν να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους τις μέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, σημειώνουν οι υπεύθυνοι του δήμου.

Δήμος Καλαμαριάς

Ιδια εικόνα παρουσιάζουν και οι χώροι δροσιάς που προσφέρει ο δήμος της Καλαμαριάς. Τόσο στα δύο δημαρχιακά μέγαρα όσο και στις κλιματιζόμενες αίθουσες που λειτουργούν στα ΚΑΠΗ από το πρωί ώς το βράδυ ο κόσμος δεν έρχεται. Ολοι έχουν κλιματιστικά στα σπίτια τους, ενώ πολλοί έχουν φύγει στα χωριά τους, υπογραμμίζει η κοινωνική λειτουργός του 2ου ΚΑΠΗ Καλαμαριάς.

Δήμος Παύλου Μελά
«Ούτε ένας δεν επισκέφτηκε τις κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου μας για να δροσιστεί. Ερχονταν μόνο λίγοι παππούδες για να πιουν τον καφέ τους και να παίξουν χαρτιά», λέει η πρόεδρος των ΚΑΠΗ του δήμου, Δωροθέα Κασιμτσίκη. Ωστόσο, όπως εξηγεί η ίδια, όλος ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται επί ποδός.

Μόνο μέλη και φίλοι των ΚΑΠΗ επισκέπτονται τις κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Ο δήμος έχει παραχωρήσει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τις εγκαταστάσεις των ΚΕΠ αλλά μέχρι στιγμής δεν εμφανίστηκε κανείς.
Παρόμοια κατάσταση περιγράφει και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Γαβριήλ Παναγιωτίδης, ο οποίος σημειώνει ότι δεν ξεπέρασαν τους δέκα οι δημότες που επισκέφτηκαν τις κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου.

Προληπτικά μέτρα για τον καύσωνα

Την προσοχή των πολιτών, ιδίως των ηλικιωμένων, των χρονίως πασχόντων και των γονιών μικρών παιδιών, για τις πολύ ζεστές ημέρες, εφιστούν οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων της χώρας.
Τους καλούν να ακολουθήσουν τα βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Αυτά είναι:
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ρούχα.
- Αποφυγή, κατά το δυνατόν, σωματικής κόπωσης.
- Αφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
- Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
- Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντισταμινικά, Β' αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να έχουν διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
- Σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
- Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
- Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.
Οι γιατροί σημειώνουν ότι στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού ανήκουν τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες και αθλητές. Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγος, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, έμετοι και κράμπες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...