Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

10 ακίνητα-φιλέτα του δημοσίου προς αξιοποίηση


Δέκα ακίνητα του Δημοσίου μεγάλης αξίας προτείνονται προς αξιοποίηση από την ΚΕΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ αυτών το «φιλέτο» του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά, παραλιακές εκτάσεις σε Νέα Μηχανιώνα, Μουδανιά και Ηρακλίτσα Καβάλας, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και η παρόχθια έκταση στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Προς αξιοποίηση είναι και διάφορα ακίνητα στους δήμους Μενεμένης, Πυλαίας και Μίκρας. Το ερώτημα που θέτουν φορείς των περιοχών προς αξιοποίηση είναι αν υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός κι αν θα υπάρξει μια σοβαρή διαβούλευση πριν από την όποια προσπάθεια αξιοποίησης, καθώς ο δημόσιος χώρος αποτελεί περιουσία κάθε πολίτη και ειδικά για τις τοπικές κοινωνίες έχει μεγάλη σημασία.
Τα ακίνητα της ΚΕΔ προς αξιοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα είναι:
- 44.592 τ.μ. στην παραλία Αμμοθινών στην Ηρακλίτσα Ελευθερών Καβάλας, όπου εξετάζεται η κατασκευή και εκμετάλλευση εγκαταστάσεων αναψυχής (καντίνες).
- 328.250 τ.μ. στο πρώην οχυρό ΓΕΝ στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, όπου η αξιοποίηση εξετάζεται να γίνει με την ανέγερση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, τη δημιουργία πάρκου κοινωφελών χρήσεων και την πολεοδόμηση.
- Πέντε εκτάσεις στο δήμο Μενεμένης Θεσσαλονίκης με εκτάσεις: 15.000 τ.μ., 74.811 τ.μ., 10.866 τ.μ., 27.800 τ.μ. και 50.000 τ.μ. Προβλέπεται αξιοποίηση των οικοπέδων σε συνεργασία με το δήμο.
- 600.000 τ.μ. συνολική έκταση διάφορων δημόσιων ακινήτων στο δήμο Μίκρας, για τα οποία προβλέπεται συνεργασία με την τοπική αρχή για την αξιοποίησή τους.
- 11.400 τ.μ. σε διάφορα δημόσια ακίνητα του δήμου Πυλαίας (από κοινού αξιοποίηση).
- 20.000 τ.μ. παραλιακής έκτασης στο δήμο Μηχανιώνας, όπου προβλέπονται διαμορφώσεις και νέες εγκαταστάσεις, σε συνεργασία με το δήμο και με συμμετοχή στα έσοδα.
- 16.900.000 τ.μ.του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και 392.000 τ.μ. παρόχθιας έκτασης της λίμνης Βεγορίτιδας, στη νομαρχία Πέλλας, με την οποία προβλέπεται συνεργασία για την αξιοποίησή τους.
- 11.300 τ.μ. παραλιακής έκτασης στο δήμο Μουδανιών Χαλκιδικής, όπου προβλέπεται διαμόρφωση της παραλιακής έκτασης και αναψυκτήριο 200 τ.μ.
- 300.000 τ.μ. πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο δήμο Καλαμαριάς.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τάσος Κονακλίδης, «πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για τέτοιες εκτάσεις. Η ΚΕΔ ορθώς έχει προτάσεις, όμως πρέπει να τεθούν υπόψη και οι απόψεις όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις».
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ανέφερε ότι «πάγια θέση μας για το Κόδρα είναι να περιέλθει στο δήμο και να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με την ΚΕΔ, ενώ πρέπει να γίνει ανταλλαγή και αποζημίωση των ιδιοκτητών». aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...