Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΥΑΘ: Αυξήσεις 5%-12% από... αύριο!


Ακριβότερα, κατά 5% έως 12% θα πληρώνουν από αύριο το νερό οι περίπου 500.000 καταναλωτές της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΕΥΑΘ Α.Ε.).
 
Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Νίκος Παπαδάκης, σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν και τα οικονομικά μεγέθη του α' εξαμήνου του έτους.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι από αύριο το νερό θα τιμολογείται με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2006 σημειώνοντας πως στη μέση κατανάλωση οι αυξήσεις αφορούν σε ένα ευρώ το μήνα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η εταιρία μελετά τον επανασχεδιασμό της τιμολογιακής της πολιτικής, προσβλέποντας σε ένα δικαιότερο σύστημα.

Γερασμένες υποδομές

Επιπλέον, ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι στο τέλος Νοεμβρίου ψηφίζεται ο πρώτος προϋπολογισμός της εταιρίας, ενώ αναφέρθηκε και στις υποδομές της ΕΥΑΘ τονίζοντας ότι είναι πλέον γερασμένες και γι' αυτό κρίνεται επιτακτική η συντήρησή τους.

Αναφερόμενος στα έργα που απαιτείται να υλοποιηθούν άμεσα, αναφέρθηκε στο δεύτερο κλάδο του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού στο βιολογικό καθαρισμό, ενώ σχετικά με τη δυναμικότητα του διυλιστηρίου της εταιρίας, που σήμερα επεξεργάζεται 150.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, τόνισε ότι εντός της επόμενης διετίας αναμένεται αυτή να διπλασιαστεί και να φθάσει στα 300.000 κυβικά μέτρα νερού.

Για την ανάγκη συντήρησης της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων, τόνισε ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. μαζί με την ΕΤΒΑ βρίσκονται στην αναζήτηση χρηματοδότησης του έργου, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε χθες την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για τη διαχείριση της λυματολάσπης, σε Μηχανιώνα και Σίνδο. Εκτίμησε ότι του χρόνου τον Αύγουστο θα λειτουργεί μονάδα ξήρανσης της λάσπης εντός του βιολογικού στη Σίνδο, έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο κτίριο στην Τούμπα, όπου θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες της ΕΥΑΘ, τόνισε ότι η παλιά μελέτη θα προσαρμοστεί σε νέους όρους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα τελειώσει στο πλαίσιο της διοίκησής του.

Πτώση στα οικονομικά μεγέθη

Πτώση παρουσιάζουν τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΑΘ στο α' εξάμηνο του έτους, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, γεγονός που όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης οφείλεται σημαντικά στα βάρη που κληρονόμησε η εταιρία από την προηγούμενη διοίκηση.

Ειδικότερα, ο τζίρος της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 37,733 εκατ. ευρώ, έναντι των 40,468 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (-6,76%), γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη οφείλεται σημαντικά και στον περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και της κατανάλωσης κατά 2 εκατ. κ.μ.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 12,884 εκατ. ευρώ, έναντι 14,872 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο πέρυσι (-13,36%) και τα μετά φόρων κέρδη υποχώρησαν σε 6,242 εκατ. ευρώ, από 11,011 εκατ. ευρώ (-43,3%). Η σημαντική πτώση στα μετά φόρων κέρδη είναι αποτέλεσμα επιβάρυνσης με φόρους προηγούμενων χρήσεων, της πενταετίας 2004-2008 ύστερα από φορολογικό έλεγχο, αλλά και της επιβολής έκτακτης εισφοράς. Όπως διευκρίνισε, ο φορολογικός έλεγχος επιφορτίζει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα με οφειλές περίπου 4,050 εκατ. ευρώ (ενώ η πρόβλεψη ήταν για 2 εκατ. ευρώ). Στα ίδια αποτελέσματα καταγράφεται και η έκτακτη εισφορά της εταιρίας, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Μηνυτήρια αναφορά

Στο μεταξύ, ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για ένα ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκε το 2006 από την προηγούμενη διοίκηση για ένα έργο αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, έργο που, όμως όπως είπε, δεν έγινε ποτέ.

Σχετικά με την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι αυτή θα μπορέσει να γίνει μόνο μέσα από συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...