Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη:Μεικτά κλιμάκια Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών για τα… σκουπίδια

Αστυνομικούς ελέγχους στα… σκουπίδια πρόκειται να κάνουν μεικτά κλιμάκια Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών από τους ειδικούς κάδους.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κάνοντας λόγο για οργανωμένα κυκλώματα που χρησιμοποιούν υπόγεια που νοικιάζουν για να κάνουν την διαλογή των υλικών και να τα πουλήσουν στη συνέχεια χωρίς παραστατικά σε παράνομες μάντρες. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος ανακύκλωσης και καθαριότητας Θανάσης Παππάς ανέφερε ότι ο δήμος επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να χρεωθεί κάθε κατάστημα που παράγει σημαντικό όγκο ανακυκλώσιμων υλικών, έναν κάδο και να επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση που δεν τηρείται η ανακύκλωση.

«Θα ελέγχουμε δια μέσω των εποπτών καθαριότητας τα καταστήματα και θα επιβάλλονται πειθαρχικά μέτρα όταν διαπιστώνεται ότι δε συμμετέχουν στην ανακύκλωση» δήλωσε. Κάνοντας τον απολογισμό της ανακύκλωσης για το 2011, μετά την καταγγελία της σύμβασης με τον ΟΤΑ Μείζονος και την υπογραφή νέας με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, τόνισε ότι η ανακύκλωση αυξήθηκε, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των απορριμμάτων που οδηγήθηκαν στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης στους 15.700 τόνους.

Για την υποστήριξη του προγράμματος ανακύκλωσης υλοποιήθηκαν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης και διανεμήθηκαν ειδικές τσάντες για ανακύκλωση σε 185.000 νοικοκυριά. «Με την εφαρμογή του νέου προγράμματος το 2011, η αύξηση της ποσότητας ανακυκλούμενων υλικών ( χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) είναι ενθαρρυντική καθώς οδηγήθηκαν στο κέντρο διαλογής 5,5 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012, η ανακύκλωση φθάνει σχεδόν τους 5 τόνους!» ανέφερε ο κ.Παππάς σημειώνοντας ότι παρέλαβαν «από το σημείο μηδέν την ανάκυκλωση και ήδη έχουν καταθέσει αγωγή κατά του Συνδέσμου ΟΤΑ για χρεωστούμενα 421.000 ευρώ».

Οσον αφορά τον προγραμματισμό δράσεων, ο κ.Παππάς εξέφρασε την πρόθεση του δήμου για την προώθηση της κομποστοποίησης μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος και τη δημιουργία 7 σημείων όπου θα τοποθετούνται τα ογκώδη αντικείμενα από πολίτες προκειμένου να παραλαμβάνονται στη συνέχεια από τα ειδικά συνεργεία. Απαντώντας τέλος, σε σχετική ερώτηση, για καταγγελίες πολιτών που αφορούν την μη τακτική αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους με αποτέλεσμα αυτοί να υπερχειλίζουν, παραδέχθηκε ότι ο δήμος υπολείπεται λίγο στο σημείο αυτό αλλά από τη Δευτέρα θα κυκλοφορούν νέα οχήματα για την αποκομιδή ενώ και μελετάται η αναχωροθέτηση των ειδικών κάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...