Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Κίνδυνος πλημμυρών στην Ημαθία

Διαπιστώθηκε ότι έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά στο εσωτερικό της τάφρου 66

Τον κίνδυνο πλημμύρας των περιοχών κατά μήκος της τάφρου 66 επισήμαναν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς, διαπιστώθηκε ότι έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά στο εσωτερικό της τάφρου και ιδιαίτερα σε σημεία όπως οι παλιές γέφυρες. 


Δεδομένου μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες υδάτων, οι επιπτώσεις ενός σφοδρού κύματος κακοκαιρίας αναμένεται να είναι μεγάλες αν δεν υλοποιηθούν έργα καθαρισμού της κοίτης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη διάθεση 14.000 ευρώ για εργασίες καθαρισμού των ανοιγμάτων ανάμεσα από τα πυκνά βάθρα παλαιών γεφυρών (Ειρηνούπολης, Αγίου Γεωργίου, Λυκόγιαννης και Μακροχωρίου). Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και χωρικού σχεδιασμού, Γιάννης Μωϋσιάδης, πρόκειται για ένα επείγον έργο καθώς η περιοχή, που αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω του ότι η τάφρος δέχεται τα λύματα των βιομηχανιών τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον κίνδυνο της πλημμύρας. Παράλληλα εκπονείται μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

Ζήτημα συνολικού καθαρισμού της τάφρου 66 έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, καθώς τόνισε ότι "από τότε που δημιουργήθηκε η τάφρος, πριν από σαράντα περίπου χρόνια, δεν έχει καθαριστεί ποτέ!" Σημείωσε, παράλληλα, ότι πέραν των παρεμβάσεων που γίνονται, όπως αυτή που εγκρίθηκε σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι απαραίτητη λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό και των 40 χιλιομέτρων της τάφρου, κάτι, που, όπως λέει, θα έχει θετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης από τα λύματα των βιομηχανιών.

"Αν η τάφρος καθαριστεί σε όλη της τη διαδρομή θα υπάρξει συνεχής ροή νερού και τους καλοκαιρινούς μήνες και η περιβαλλοντική κατάσταση του τόπου θα βελτιωθεί σημαντικά καθώς δεν θα παραμένουν τα λύματα στην κοίτη" πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...