Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Σε αναγκαστική άδεια οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Στις αρχές Γενάρη, οι αποφάσεις για την παραπέρα συρρίκνωση της επιχείρησης. 


Σε αναγκαστική άδεια βγαίνουν από τη Δευτέρα, 23 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, με προοπτική να επιστρέψουν στην εργασία τους στις 8 ή τις 13 Γενάρη, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η τελική λύση για το εργοστάσιο.


Φαίνεται πως προκρίνεται λύση ανάλογη με τα ΕΑΣ, με αναστολή του ολοκληρωτικού κλεισίματος για ένα χρόνο, εκκαθάριση εν λειτουργία, που θα οδηγήσει σε περιορισμό των δραστηριοτήτων της, απολύσεις τουλάχιστον του μισού προσωπικού με το κάλυμμα της «εθελούσιας» και με πολύ μικρότερες απολαβές. Ανάλογα, αναμένεται να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε για εκκαθάριση των δημόσιων επιχειρήσεων χωρίς αποζημιώσεις για τις απολύσεις.

Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα 1,5 μήνα και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από το Σεπτέμβρη.

Πριν από τρεις βδομάδες, μετά από ασφυκτική πίεση των συνδικαλιστών οι 270 από τους περίπου 360 εργαζόμενους σταμάτησαν την επίσχεση εργασίας.

Προχτές, με πρωτοβουλία της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα»  και με πρόταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι 40 εργαζόμενοι υπέγραψαν να σταματήσουν την επίσχεση, χωρίς - όπως είπαν - να καταθέσουν τα χαρτιά διακοπής της επίσχεσης μέχρι τις 8 Γενάρη, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μεθοδεύει τροπολογία, για να εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην επιχείρηση, ώστε να μπορέσει να πάρει δάνειο, για να πληρώσει τον 1,5 απλήρωτο δεδουλευμένο μισθό .

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΜΕ) στην ΕΛΒΟ καλεί τους εργαζόμενους να μη διακόψουν τον αγώνα εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποφάσεων, αλλά να κλιμακώσουν με απεργίες και άλλες δράσεις. Ζητά άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, με θέμα τη λήψη απόφασης αγωνιστικών κινητοποιήσεων και ανάκληση των αναγκαστικών αδειών που δρομολόγησε η πλειοψηφία του ΔΣ, σε συνεργασία με διευθυντικά στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...