Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Άρωμα Χριστουγέννων στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας!

Σκηνές από χριστουγεννιάτικα παραμύθια "ζωντανεύουν" σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, οδηγώντας μικρούς και μεγάλους σε μια "απόδραση" από την καθημερινότητα και στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Οι πόλεις έβαλαν τα... γιορτινά τους και ήδη υποδέχθηκαν τους πρώτους επισκέπτες με τα σπιτάκια του Αη Βασίλη, τα ζαχαρόσπιτα, σπιτάκια δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και άλλες δράσεις φορέων να "κλέβουν" τις καρδιές των επισκεπτών τους.


Νομός Ημαθίας
Στη Βέροια, ο Χώρος Τεχνών και η Αντωνειάδος Στέγη μεταμορφώνονται, κατακλύζονται από γιορτινές μελωδίες και παιδικό θέατρο και μεταφέρουν το χριστουγεννιάτικο μήνυμα με παραστάσεις και συγχορδίες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Ανάπτυξης του δήμου (ΚΕΠΑ).

Ένα φουαγιέ "γιορτινής ανακάλυψης" μουσικών και θεατρικών παραμυθιών, με γωνιές που... "γνέφουν", προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε έναν μαγικό κόσμο με παραμυθάδες, μαριονέτες, κούκλες και κουκλοθέατρο, παιδικές χορωδίες, σοβαρά έγχορδα, παιχνιδιάρικα πνευστά και φασαριόζικα κρουστά, υπέροχους ρόλους πρωταγωνιστές, δημιουργώντας αντιστίξεις, πολυφωνίες και χριστουγεννιάτικες αρμονίες και σκηνικά.

Λίγο παραπέρα, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα και κάτω από την πράσινη "στέγη" των πεύκων και των πλατανιών, απλώθηκε φέτος το γιορτινό παραμύθι του "Δάσους των Χριστουγέννων" σε συνολική έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων.

"Πρωταγωνιστούν" το Παγοδρόμιο, το Σπίτι και του Αη Βασίλη, Fun Park, με αγαπημένα παιχνίδια όπως καρουζέλ, τρενάκι Αη Βασίλη, τραμπολίνο, η Φάτνη, η Ζαχαρογειτονιά, χριστουγεννιάτικη αγορά με εμπορικούς οικίσκους με παραδοσιακά γιορτινά προϊόντα και είδη, χώρους εστίασης και ανάπαυσης, χώρους πολιτιστικών δράσεων,δημιουργικά εργαστήρια και πολλές ακόμη εκπλήξεις. Η λειτουργία του "Δάσους" ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου 2014. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριο λειτουργίας καθημερινά 10 το πρωί με 9 το βράδυ.

Στη Νάουσα, από τις 14 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις- έπειτα από κοινή πρωτοβουλία του δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, στην οποία συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς και μαθητές σχολείων - εμπνευσμένες από το γιορτινό πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων θα είναι το "Σπίτι του Αη Βασίλη" στην πλατεία Καρατάσου, το οποίο άνοιξε στις 15 Δεκεμβρίου. Ο Αη Βασίλης θα υποδέχεται τα παιδιά κάθε μέρα (ώρες 11:00-14:00 και 18:00-21:00 το διάστημα από 15 έως 31 Δεκεμβρίου) και θα μπορούν να του δώσουν τα γράμματά τους με ευχές και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Το φετινό πρόγραμμα άνοιξε με τη "γιορτή των ξωτικών" την οποία διοργάνωσε ο "Σύλλογος Φίλοι του Καρναβαλιού" και συμμετείχαν σύλλογοι της Νάουσας.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει η μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή, που περιλαμβάνει το άναμμα του παραδοσιακού "Καρτσούνου", συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Νάουσας, ξινόμαυρο κρασί, δώρα και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα αρχίσει η "χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή" με τη συμμετοχή μαθητών των Σχολείων. Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 θα γίνει η εκδήλωση "Εστιά-ΖΩ, Εστιά-ΖΟΥΜΕ" με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας.

Επίσης, πολλές εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν στο Εμπορικό Κέντρο, σε παραδοσιακές γειτονιές της πόλης, αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες του διευρυμένου δήμου Νάουσας.

Νομός Κιλκίς
Στο Κιλκίς, παρά την οικονομική κρίση, ο δήμος έστησε για τρίτη χρονιά το "χριστουγεννιάτικο χωριό" στο κέντρο της πόλης, που θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2013 (πρωινά 11.00-13.00 και απογεύματα 17.00-20.00) με δράσεις για όλη την οικογένεια και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους επισκέπτες του.

Το φετινό πρόγραμμά του, περιλαμβάνει τη λειτουργία των τεσσάρων καθιερωμένων θεματικών Σπιτιών, του Άι Βασίλη, των Κατασκευών, του Παραμυθιού και του Face Painting, καθώς και τη διοργάνωση πολλών υπαίθριων πολιτιστικών και μουσικών εκδηλώσεων (συναυλίες, εμφανίσεις παιδικών χορωδιών, ψυχαγωγικές παραστάσεις, θεατρικά παιχνίδια και δρώμενα κ.α.).

Φέτος όμως, το Χωριό θα πλαισιωθεί από δύο νέα Σπιτάκια: Το Σπίτι του Τσαγιού και το Σπίτι των Βazzaar, στο οποίο θα φιλοξενούνται οι χριστουγεννιάτικες αγορές Πολιτιστικών Συλλόγων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων του Δήμου.

Ο Δήμος σε συνεργασία με τοπικούς φορείς ειδικής αγωγής, όπως το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., το Ειδικό Σχολείο Κιλκίς, το Κ.Κ.Σ., το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά και τα δημοτικά σχολεία του Δήμου, θα υλοποιήσει και φέτος τα εξωτερικά καλλιτεχνικά εργαστήρια (από 16 μέχρι 20 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι) που ως στόχο έχουν να φέρουν πιο κοντά τους μαθητές τυπικής και ειδικής ανάπτυξης.

Νομός Πέλλας
Στην πόλη των καταρρακτών, την Έδεσσα, ο δήμος σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνει τη λειτουργία χριστουγεννιάτικου χωριού στο κέντρο της πόλης. Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό θα έχει τίτλο "Χριστουγεννιάτικη Παραμυθοχώρα" και οι δραστηριότητές του θα περιλαμβάνουν το σπίτι του Αη Βασίλη, λούνα παρκ, καθημερινές δραστηριότητες για παιδιά, συναυλίες και εκδηλώσεις.

Η έναρξη λειτουργίας της "Χριστουγεννιάτικης Παραμυθοχώρας" έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Δήμαρχο και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Στα Γιαννιτσά (δήμος Πέλλας), στην 3η Παραμυθούπολη, με τίτλο "Παραμυθούπολη της Αγάπης", ξεχωριστή θέση έχει το "Σπιτάκι της Αγάπης" όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα, φάρμακα, δώρα και παιχνίδια για τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Η Παραμυθούπολη, "στήθηκε" από το δήμο σε συνεργασία με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σχολεία, σχολές χορού, σχολές γυμναστικής, εφηβικά γκρουπάκια, εθελοντές, εθελόντριες, ιδιοκτήτες καταστημάτων και χορηγούς που έδωσαν όλοι το "παρών" σ' αυτή την προσπάθεια.

Στη Σκύδρα, το "χωριό του Αη Βασίλη" (στην περιοχή της λαϊκής αγοράς) άνοιξε τις πύλες του και θα λειτουργήσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2014. Σ' αυτό, οι επισκέπτες μπορούν να δουν το σπίτι του παραμυθιού, των δράσεων, αλλά και του μάγου, ενώ οι διοργανώτρια αρχή κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε μια κίνηση αλληλεγγύης προσφέροντας ρούχα, παιχνίδια, φάρμακα, τρόφιμα μακράς διάρκειας και ό,τι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στην Αριδαία, ο δήμος Αλμωπίας λειτουργεί και φέτος τη χριστουγεννιάτικη πλατεία, με τη συμμετοχή στα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια των πολιτιστικών συλλόγων, επαγγελματιών της περιοχής, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και άλλων φορέων. Γιορτινές φωτιές θα ανάψουν στις 23 Δεκεμβρίου στις τοπικές κοινότητες Γαρεφίου, Λουτρακίου, Λυκοστόμου, Αρχαγγέλου, Δωροθέα, Φιλώτειας, Σωσάνδρας, Περίκλειας, Υδραίας, σύμφωνα με το έθιμο "Κόλντα Μπάμπω".

Επιπλέον, ο δήμος σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του οποίου είναι και μέλος, και τη ΔΗΚΕΑ Αλμωπίας (Βοήθεια στο Σπίτι) συγκέντρωσε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και απορρυπαντικά.

Νομός Πιερίας
Στην πόλη της Κατερίνης, το χριστουγεννιάτικο "πνεύμα" δεν εμφανίζεται μόνο την εορταστική περίοδο, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς, μέσα από δράσεις του δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης, αποδεικνύεται έμπρακτα η αλληλεγγύη προς τους δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πάντως, για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, διοργανώνονται ορισμένα δρώμενα μουσικά στην πλατεία δημαρχείου- όπου, ήδη, το στολισμένο δέντρο γεμίζει με φως τις ψυχές των κατοίκων -με πρωταγωνιστές τα παιδιά που θα πάρουν δώρα από τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου.

Νομός Χαλκιδικής
Με επίκεντρο το παιδί και το βιβλίο, ο δήμος Πολυγύρου, μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, υποδέχθηκε τους μικρούς του φίλους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, με μια σειρά από πρωτότυπες και γιορτινές δράσεις, οργάνωσε εκδηλώσεις για παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου με "οδηγό" το βιβλίο από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Αφηγήσεις παραμυθιών, μουσική, θεατρικά παιχνίδια και δρώμενα, εικαστικές δραστηριότητες "πλημμύρισαν" το φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Νεότητας Πολυγύρου με μια ανοιχτή γιορτή για τα παιδιά. Φέτος, εξάλλου, υλοποιείται για τρίτη χρονιά η πρωτοβουλία του δήμου και του φιλόπτωχου σωματείου του δήμου, φιλανθρωπικού χαρακτήρα για τη συλλογή τροφίμων και ειδών ρουχισμού για τις άπορες οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...